За здоровям - в ополонку! На Водохреща в Ужгороді побільшало "моржів"

«Голова витирається дуже ретельно, на це не шкодую часу. Доки тривають ці 2-3 хвилини, від тепла, який виробляє організм – а кров зараз активно приливає до шкіри – я холоду не відчуваю. Робили експерименти, на окремих ділянках тіла температура досягає 43 градусів за Цельсієм, фактично, вища за температуру згортання білку, але ця «гарячка» - короткочасна, і саме вона дає оце відчуття жару…», - досвідчений «морж» Михайло Темнов щойно вийшов з ополонки. Запевняє: не холодно, а – гаряче!

Ярослав Сенчук усіх закликає до ополонки
Ярослав Сенчук усіх закликає до ополонки

Зайшов у зимну воду уперше 4 роки тому: якось у розмовах з приятелями сказав, що зробить, а відтак мусив підтвердити: духу не забракне. Обіцянку довелося виконати (вельми непросто, адже вирізнявся неабиякою теплолюбністю і, власне, взимку тільки і мріяв про весну, тож про ополонку думав із жахом)… З води вискочив як обварений, а коли піднявся сходами, на Михайла «зійшла благодать»: у 12-15-градусний мороз він відчув тепло, навіть жар.  «Моментально померла ілюзія холоду, і я побачив: доки витер голову, тіло саме обсохло. Потім ми пішли в кафе, і там я сидів у стані повного блаженства». Утім, Михайло одразу застерігає: для доброго результату у загартовуванні необхідна системність. Він уже привів у «моржування» понад двадцятеро людей, які, своєю чергою, залучають родини і знайомих.
Принада системи, за якою займаються закарпатські «моржі» - у простоті, але й ефективності, і – підхожості практично всім, адже, на відміну від, скажімо, методу Іванова, не потрібно тривалих розігріваючих процедур до і після занурення.  «Моржування» по-закарпатськи  передбачає занурення саме в зимові місяці (такий курс дає добрий імунітет на цілий рік), ну а в інші сезони любителі просто ходять  на річку. До речі, важливо, аби водойма була не штучною – переконані, що помічна саме природа. «Ну а ти коли зайдеш у воду? Подивись, яка чудова погода – ідеальна для першої спроби!», - Ярославові Сенчуку не позичати переконаності у тому, що близьке знайомство із зимною водою потрібне усім, а ще – він просто пашить бадьорістю. Так, практики холодного загартовування впливають не тільки на здоровя, але й на вдачу людини, - кажуть ті, хто на «ти» з ополонкою. Обіцяю замислитися над власним «подвигом», а тим часом дізнаюся про систему. Усе просто і доступно. Набути розслабленості: рівномірно дихаючи носом, спіймати відчуття тепла у тілі і, без хвилювань і різких рухів, роздягатися, починаючи з ніг. Відтак – шлях до ополонки босоніж і – коротке занурення. «10-15 секунд (за системою дозволено до 40), які ми перебуваємо у воді, не дають організму переохолодитися». Утім, холодового навантаження достатньо для активного кровообігу. А відтак – потужний поштовх імунній системі та, як наголошують гартувальники, – енергетиці людини. Думка якось прихопити на набережну купальник і рушник стає виразнішою…

Колишній «мерзляк» Михайло Темнов насолоджується холодною водою

Михайло Темнов каже: ця метода передбачає тільки наявність бажання. Один раз новачку розповідають про правила, допомагають розслабитися і заводять до води. Людина, уперше заходячи в ополонку, ламає психологічний бар’єр, позбувається страху холоду – за 5 секунд розуміє, що холод – це лише велика ілюзія. 95 відсотків цих людей самі вертаються на наступний день, а випадків застуди після першого досвіду «моржі» не знають, як, власне, і після всіх подальших практик.
Закарпатську систему оздоровлення розробив і запатентував мукачівець, радіофізик за фахом Богдан Дикий. За три роки позбувся астми, відтак почав пропагувати цю методу загартовування. За крайовими «моржами» спостерігали лікарі. Результат – не тільки «добро» на ополонку, наукові публікації, але й… поповнення лав самими медиками. Найчисельнішою «популяція» «моржів» свого часу була у Мукачеві. Доходило до декількох сотень купальщиків, кажуть навіть про 3 тисячі років 7 тому, нині ж лишилося близько півтора сотні. Нині моду на зимну купіль відчуває Ужгород: до облюбованої досвідченими «моржами» ополонки часто приходять охочі долучитися. В обласному центрі щонайменше із 60 «серйозних» «моржів», себто тих, хто регулярно занурюється, а дехто називає й сотню…
Біля ополонки оповідають і про пані, що купалася вагітною, а відтак народила… здорове «морженя» - жартують любителі холодної води. Протипоказів практично нема – продовжує розказувати Ярослав Сенчук.  Власне, не рекомендують лише під час загострення хронічної хвороби та сильного запалення. За допомоги цього загартовування позбувалися частих застуд, успішно боролися із виразкою шлунка та 12-палої кишки, гайморитом тощо. «Бояться» холодної води гіпертонія і гіпотонія. А головне – підвищується тонус організму, який починає сам вирішувати свої проблеми, - запевняють практики.
«Я позбувся не тільки частого й сильного головного болю, але й хронічного бронхіту. Це ілюзія, що «моржують» лише здорові відчайдухи – сюди прийшли кожен зі своїми хворобами, проблемами, саме по здоров’я!», - паруючи на морозі мокрим тілом, ділиться Михайло Темнов. «Закрити хоча б одну аптеку – така в нас мета! Ужгородці, в воду!», - закликає досвідчений «морж».
Тим, хто вирішить дослухатись, знайти ужгородських «моржів» нескладно: вони «водяться» на правому березі Ужа (униз від обласної філармонії), де облаштовано навіс і сходи до води. «Вполювати» їх найлегше в обідній час: 12-13-та години вважаються оптимальними для занурення в ополонку. А можна й за телефонами: 80506753625 – номер Ярослава Сенчука, заступника голови Асоціації «Закарпатський морж», а 80503726010 – ентузіаста й журналіста Михайла Темнова. Наші «моржі» неабияк ратують за збільшення «популяції»і охоче допоможуть новачкам, яким потрібно мати з собою тільки зміну білизни для купання і рушник. Ну, ще й бажання… Непоганий спосіб випробувати характер, чи не так? Ополонка, в якій дехто знайшов так багато, стає все спокусливішою… На Водохреща ж любителі зимної купелі вже традиційно поповнюють свої лави новачків. Лише Ярослав Сенчук цього разу особисто завів до ополонки п’ятьох нових "моржів"…

Алла Хаятова, "Закарпатська правда"
20 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

Друг 2009-01-20 / 15:24:00
А Темнов би краще з ополонки не вилазив взагалі!

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини