Закарпаття має ще одного святого

Минулого четверга відбулася значуща в історії Закарпаття подія – у селі Мала Уголька (Тячівщина) канонізували преподобного Іова (Кундрі). Це вже друге прославлення видатних подвижників християнства нашого краю протягом останнього часу.

Закарпаття має ще одного святого

Численні групи прочан почали прибувати до Малої Угольки за кілька днів до канонізації. У місцевому храмі духовенство відправляло служби, а вірники один за одним підходили до раки з мощами.
Літургію та чин прославлення очолив митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан) та архієреї УПЦ. Під час чину прославлення найвище духовенство країни відправило останню панахиду за преподобним Іовом. Опісля митрополит Онуфрій зачитав рішення Священного Синоду про причислення до лику місцевошанованих святих Хустської єпархії архімандрита Іова (Кундрі). Архієпископ Марк зачитав вірникам житіє святого. Воно складене в тому числі й на основі праць автора цих рядків. Опісля духовенство проспівало преподобному Іову тропар і кондак.
Під час свята предстоятель УПЦ Митрополит Володимир виступив із вітальним словом. Духовні урочистості відвідали і представники влади – голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші, нарадний депутат Василь Петьовка та керівництво Тячівського району.
Преподобний Іов (Іван Кундря) народився 18 травня 1902 р. у с. Іза Хуст­ського району в родині селян. У рідному селі Іван закінчив 8 класів народної школи, а в 1920 році – ще й господарські курси. У 1924-1925 рр. проходив військову службу в чехословацькій армії в Михайловцях. Після служби прийняв чернецтво. Разом із товаришами здійснив дві спроби поїздки на Афон до Греції, але у вступі до монастиря їм було відмовлено.
Натомість настоятель Пантелеймонівського руського монастиря на Афоні архімандрит Мисаїл благословив  Івана Кундрю заснувати чоловічий Свято-Троїцький скит в Городилові. У 1930 році він із соратниками за власні кошти придбали для скиту землю в урочищі Маковиця неподалік Хуста. 22 грудня 1938 р. архімандрит Олексій (Кабалюк), що виконував обов’язки настоятеля скиту, рукоположив Івана Кундрю в монахи з іменем Іов.
З приходом на Закарпаття угорців о.Іов (1940) емігрував до СРСР. Утім  там майбутнього святого під час переходу кордону заарештували, а згодом ув’язнили. Отець Іов перебував у таборах Воркути, Колими, Норильська. У 1942 р. термін ув’язнення священнослужителю замінили відправкою на фронт – воював у Чехословацькому корпусі генерала Людовіка Свободи.
Лише у 1945 р. він повертається в рідний скит. 16 листопада 1945 р. його висвятили в ієродиякони, а вже 7 травня 1946 р. – в ієромонахи. На загальних зборах братія скиту обрала його настоятелем. За заслуги перед церквою о. Іов отримав у 1947 р. сан ігумена. Під час правління єпископа Варлаама (Борисевич) в Мукачівсько-Ужгородській єпархії розпочинається планомірний наступ на права монастирів і скитів. Отець Іов виступив проти закриття монастирів, і тоді проти нього почалося цькування в пресі – йому приписували різні провини та злочини. А коли це не допомогло,              о.Іова змістили з посади настоятеля.
З 1962 і до смерті о.Іов працював священиком церкви Святого Дмитра Солунського в селі, у якому власне і канонізували святого. Помер священнослужитель 28 липня 1985 року.
Серед прихожан о.Іов був відомий як цілитель. За духовною допомогою до нього їхали вірники не лише із Закарпаття, а й з інших республік колишнього СРСР.  Жителі села і в наш час  користуються настановами та приказками свого колишнього священика.

Юрій Данилець, "Старий Замок "Паланок"
25 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини