Боротьба за вірчу грамоту Москви

Давня традиція українського політикуму, яка бере початок ще з часів Леоніда Кучми: шукати за кордоном допомоги, благословення, політичної підтримки, грошей, медійного сприяння. Потрібне підкреслити. Хоча здебільшого саме так і пишеться через кому.

Боротьба за вірчу грамоту Москви

Місць, де українські шукачі влади можуть розраховувати на щедрість закордонних покровителів і лобістів, небагато. Це - Росія, Америка та Європа, втім, географія останньої обмежується Брюсселем: європейські політики і урядовці не хочуть порпатися у нашому політичному болоті.

Саме там різнокаліберні претенденти на владу в Україні намагаються одержати бодай дещицю підтримки, розраховуючи, що "закордон нам допоможе".

Недавня історія доводить, що у разі, коли низьковклонений прохач одержить запевнення у такій підтримці, то вона буде надана. Але такий бартер просто так не відбувається. Про його умови, звісно, не розголошується.

Однак в усіх випадках українські претенденти на шматок владного пирога зобов'язані виконувати функцію маріонеток та лобіювати інтереси країн-кредиторів у своїй державі.

Скажете, це дико, неможливо, ганебно? Нічого подібного.

Коли очі засліплені жагою влади, коли омріяне крісло (крісла) ось-ось перед носом, тоді про моральний бік таких оборудок не замислюються.

Щоб далеко не ходити, згадаймо недавні події 2004 року. Тоді на претендента на президентський пост Віктора Януковича поставив Кремль. На його перемогу було кинуто колосальні ресурси.

У його штабі, як і в структурах Віктора Медведчука, з ранку до ночі працювали московські політтехнологи, аналітики, консультанти, піарники та "варяги" інших спеціальностей, яким у порядному товаристві руки не подають.

Десятки підпільних і легальних структур кували перемогу кремлівському протеже. Емісари білокам’яної їздили до Києва, як на роботу. Сотні мільйонів доларів було закачано на фінансування цієї організаційної та пропагандистської машини.

Щоправда, закінчилося все це гучним конфузом. Путін наскільки був упевнений в тому, що російська навала на українського виборця спрацює, що наперед привітав свого протеже з перемогою.

Однак обрання Віктора Ющенка президентом стало ляпасом офіційному Кремлю. Там утерлися і зробили вигляд, що нічого прикрого не сталося, хоча весь світ на всі лади кепкував із кремлівського "поперед батька в пекло".

Судячи з усього, ганьба трирічної давнини не забулася. Зараз Москва знову ставить на Януковича, але тепер вже у парі з Тимошенко.

Мета – взяти реванш за провал 2004 року і, зовсім по-дитячому, відігратися за ту поразку та образу. Ну не вміє російська влада визнавати свої прорахунки!

План загалом виглядає так: Кабінет Міністрів провокує протистояння з президентом (приводів багато – від битви за Фонд держмайна до "Vanco"), одночасно БЮТ починає грати самостійну партитуру в більшості, цілковито ігноруючи партнерів із блоку НУНС і наплювавши на коаліційну угоду.

Внаслідок цього демократична коаліція руйнується, БЮТ формує новий союз із "регіоналами" та комуністами під гаслами "стабільності" та "реалізації національних інтересів", змінюється Конституція з фактичним нівелюванням повноважень президента.

У підсумку в Україні встановлюється біпартизм, що дозволить керувати країною двом людям – Януковичу та Тимошенко. Які (див. вище) перебувають під цілковитим впливом іншої держави.

Перші кроки на здійснення цього плану зроблені 2 вересня. Нова більшість БЮТ-ПР і комуністи проголосувала за редакцію закону про Кабмін, який надає урядові практично необмежені права і можливості.

Це той закон, за який тимошенківці і "регіонали" дружно голосували у 2007 році, у пориві єднання рвучись до конституційної більшості у парламенті.

Також змінено законодавство, яке дозволяє нашвидкоруч провести процедуру імпічменту президентові - вічний асистент БЮТ і ПР, комуніст Симоненко щодня кричить про це з усіх трибун.

Бютівець Терьохін кинув пробний камінь у вигляді 10% прохідного бар’єру.

Такими діями вони добили парламентську коаліцію.

Тепер починається найцікавіше. Треба формувати нову коаліцію, інакше розпуск Верховної Ради стає лише питанням часу і волі Віктора Ющенка.

Але яку коаліцію? Тимошенко якось не з руки йти на союз із Януковичем, бо ж перед людьми божилася, що такого не буде, а люди мають добру пам’ять. З іншого боку, волю Москви виконувати треба, тим більше, що кредитна лінія для неї вже відкрито.

Отже, нову коаліцію треба розбавити кимось, хто бодай віддалено потягне на демократа. Кандидатур на таку роль дві: потрібний країні Литвин і уламок НУНС, який уже півроку виконує роль денщика у БЮТ, тобто "Народна самооборона".

Але тут виникає деяка незручність для Тимошенко: вона позиціонує себе як демократ, і їй дуже хочеться, щоб такою її і далі сприймали на Заході. Для цього днями в США відлітає її вірний соратник Юрій Луценко.

Його завдання – переконати можливого господаря Білого дому Барака Обаму, що комбінація з проросійського Януковича і прозахідної (як вона себе називає) Тимошенко – річ корисна і не криє в собі ніякої загрози ні демократії в Україні, ні американським інтересам у цій частині європейського континенту. Звісно, про те, що новий альянс синтезований у Москві і нею ж і керується, Луценко делікатно змовчить.

Паралельно Тимошенко, про всяк випадок, посилає сигнали в Європу своїм друзям з Європейської народної партії. Їх також закидають тезами про те, що задля збереження стабільності та демократичного майбутнього слід до тандему БЮТ-ПР приєднати литвинівців і самооборонців.

Очевидним, як писав Булгаков, є "случай так называемого вранья". Тимошенко вкотре зайнялася улюбленою справою – "розводками".

Причому, дивлячись у її чесні очі, стає ясно, що наведені невідповідності її зовсім не бентежать. Мета, як відомо, виправдовує засоби, і тому апробовані прийоми обману і маніпуляцій знову грають на результат.

Отже, знову претенденти на гетьманську булаву виглядають щастя за кордоном.

Знову йде гра, хто кого і в якому обсязі використає для досягнення своїх амбіцій.

Знову Україна наражається на ризик приходу до влади маріонеток, яких смикають за ниточки іноземні лялько води і яким доведеться платити за виставленими рахунками.

Але отут криється помилка. На вибори йдуть люди з українськими паспортами. І їхній вибір продиктований, все ж таки, не зобов’язаннями перед зарубіжними покровителями, а бажанням кращого майбутнього для країни. Для своєї країни.

Ігор Кріль
22 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

Павло Журналіст 2008-09-29 / 13:19:00
Зрозуміло. Але я вас не прошу мені догоджати, бо чесно кажучи, не лише в мене (бо будете казати, що я просуваю якісь особисті тут інтереси), але й у більшості читачів вашого сайту є сумніви відносно того, що Балога та Кріль найбільше з усіх в Україні озбудовують демократичні інституції чи сприяють свободі слова тощо. Не вірите, вийдіть на вулицю і запитайте будь-якого перехожого. А сайт, напевне, ви робите для читачів, а не для себе та ще двох-трьох людей, які так думають, як ви... Бо, наприклад, найбільше в нас демократію розбудовує Президент, якого я поважаю, а його у вас таки менше на сайті. І дуже вас прошу:не сердьтеся на мене через те, що я думаю інакше.

Адмін 2008-09-29 / 12:46:00
2 Павло Журналіст (Журналіст-2).

Востаннє:



1) Зверніть увагу на "Правила поведінки в рубриці коментарів" (на цій сторінці зверху), особливо - на пункт, виділений червоним. Це не наш винахід, а загальноприйнята практика. На інших ресурсах з вами би так довго не цяцькались. Не подобається спрямованість сайту - перейдіть на інший або створіть власний;



2) Публікації за авторства, або які висвітлюють діяльність тих чи інших політичних, суспільних діячів на сайті "Закарпаття online" підбираються зокрема і за критерієм їх ставлення до питання державності України, питань свободи слова та розвитку інституцій демократії в нашій державі. Аналогічне ставлення - до політичних сил, партій. Природно, що єдиним, хто має право на такий підбір, є редакція сайту "Закарпаття online". Редакція не зобов'язана догоджати політичним чи іншим смакам окремих своїх читачів на їх побажання. У випадку, якщо вам не подобається політична чи інша спрямованість сайту ви, знову ж таки, маєте право перейти на інший ресурс, або створити власний;




3) У випадку, якщо ви навіть після цього роз'яснення продовжите практику обговорення і викривлення дій Адміну, вас буде тимчасово обмежено в доступі до нашого ресурсу;



4) В "боротьбі за справедливість", яку ви розгорнули на сайті, вам варто би було обмежити кількість нікнеймів (ніків), які ви використовуєте з цією метою.

Йдеться, як ви розумієте, не тільки про ніки Павло Журналіст та Журналіст-2.

Журналіст-2 2008-09-29 / 11:56:00
Ого!Тут уже запахло свободою слова, якщо збираються обмежувати журналістів у їхніх висловлюваннях або думках. вас, пане я щось не бачив у Києві на підписанні кодексу етики українського журналіста ще у 2003 році, там не йшла мова про те, щоб журналісти обмежували своїх колег у висловлюваннях.+Чогось адміна дуже зачепила інформація про кріля. А другі дурниці про русинів та всяку філософію пусту чого не забороняєте?І, дійсно, хотілося б знати, чому так багатона сайті інформації про Ігора Кріля, якщо він немає до нього(сайту) жодного відношення?Відповідайте, і я обіцяю цю тему вже не піднімати.

кусі :) 2008-09-29 / 11:28:00
приходить сидор до штільмана, та й каже: "пане дохторе, нико на ня не обращать вниманиє!" штільман: "сестричко, наступного пацієнта, будь-ласка".

SL_3000 2008-09-28 / 20:24:00
От дивлюся цю дискусію, і дійсно згадую Мадан. А опісля задаю собі питання - невже ЦЕ дійсно повернулося?..



Ну, шановний адмін, я Вас повністю підтримую. Свого часу журналюга Піховшик теж говорив, що ним ніхто не керує, а він лише штовхає свою аналітику. Незаангажовану і правдиву. Я вдав, що йому вірю. Вдам, що вірю і Вам. Я ж Вас прекрасно розумію.



А панові Павлові Журналісту хочеться сказати - Ви ж самі зазначили, що "Ужне гидко від цієї його крілятини. Не забувайте, що це викликає зворотній ефект у людей". І з цим я також погоджуюсь. Тож почикаємо, поки Кріль своєю інфо сам себе і доб є :) Головне - не нервуватися :)

Адмін 2008-09-28 / 11:38:00
2 Павло Журналіст.



Не перестанете з розумним виглядом молоти дурниці про речі, в яких абсолютно нічого не тямите, змушені будемо обмежити вам право доступу до нашого ресурсу, як це передбачено "Правилами поведінки на форумі"(читайте вище). І лише в контексті неписаних правил журналістської солідарності ПОВТОРНО спробуємо вам пояснити те, в що, судячи з вашої наполегливої заангажованості, ви і так не зможете повірити - Ігор Кріль не має жодого відношення до сайту "Закарпаття online"

Павло Журналіст Адміну 2008-09-28 / 10:37:00
Ні, він не є власником сайту, він лише башляє щоб цей сайт існував. Як і Мукачево.Олег, не криви душею. Я розумію, що ти ніколи нікому не зізнаєшся, бо офіційно тобі ніхто не платить за утримання сайту, але неофіційно...Тому не варто обманювати самого себе.

Адмін 2008-09-27 / 14:23:00
2 Павло Журналіст.


Перестаньте молоти дурниці. Кріль не є власником сайту "Закарпаття онлайн".

Павло Журналіст 2008-09-27 / 12:57:00
Народ, перестаньте цитувати цього Кріля! Я розумію, що він власник сайту і заказує музику, але крім нього є купа розумніших людей. Чого, якщо він перне, то одразу треба ставити це в інтернет?Ужне гидко від цієї його крілятини. Не забувайте, що це викликає зворотній ефект у людей. Все, що занадто — нездорово, передайте свому шефу

Кусi 2008-09-24 / 00:31:00
ИА.REGNUM "Сенатор Джон Макейн направил на имя президента Украины Виктора Ющенко письмо, в котором призвал его строго следовать своим обещаниям, данным американским русинам. В ходе предвыборной кампании в 2004 году... и пообещал...признать русинов...направили письмо в адрес Маккейна, указав ему на "нечистоплотность Ющенка, нарушевшего обещания."

Народ 2008-09-23 / 15:01:00
1. Добре згадали Медведчука - але нехай суд дасть відповідь в тому що ви його звинувачуєте.


2.Розкол коаліції започаткували напевно ще в час, коли її (коаліціїю) "мочили в сортірє" хлопці з майбутнього ЄЦу?

3.Невже США вже не ставить на Ющенка? Чи там спецлужби повні лохи?

4. Щодо Росії - а ви маєте документальне підтвердження сказаного. Якщо ні - за брехню і суд можна піти.

5. Вчора на ЕРІ ви нагадали мені діячів з блоку НЕ - ТАК! Ви знаєте чим вони закінчили. Читай статтю Кріля!

SL_3000 2008-09-22 / 20:58:00
Яка глибина думки!




Не буду нічого казати, лише знову наведу цитату "Обкому":



"Сегодня даже странно вспомнить, что совсем недавно сочетание «Криль-Петевка» вызывало у большинства украинских людей доброй воли в лучшем случае недоумение, в худшем – уверенность, что это один человек с такой заковыристой фамилией. Типа Петров-Водкин или Плотский-Поцелуев…





Слава Богу, времена переменились, и теперь даже уличные парковщики знают, что так зовут двух нардепов – хоть и разных, но одинаково близких к главе Секретариата Президента Виктору Балоге: Петевка – как родственник, Криль – как зам по фирме и по Закарпатской области. И уж тем более известно, что именно эта троица с Закарпатья учудила проект под названием «Единый центр».



За без малого год существования нынешней Верховной Рады, где и оформилась официально коалиция «Криль-Петевка», эти парни сделали немало в деле разрушения коалиции «демократической» и обрушения рейтинга Виктора Ющенко. По достижении чаемого результата дальнейшая судьба Криля и Петевки предстает в достаточно туманном свете. Единственное занятие, которым они могут еще запомниться публике, так это, пожалуй, реклама рвотных медикаментов, ибо от них реально тошнит."



По моєму, коментарі зайві.




Постійна адреса новини -- http://obkom.net.ua/articles/2008-09/12.1813.shtml

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини