"Угорська Женева" в Дебрецені

Подорожуючи Угорщиною зі сходу на захід, або у зворотному напрямку, практично неможливо оминути Дебрецен, друге найбільше місто цієї країни. Беручи на кпини його мешканців, угорці кажуть, що ті упродовж 8 століть існування міста так і не спромоглися звести для своєї оборони бодай посередньої фортеці чи якогось замку. Та попри це у Дебрецені не бракує цікавих історичних і архітектурних пам’яток.

Столичної елегантності місту передусім надає великий реформатський собор, найстаріший в Угорщині ресторан «Золотий бик», міська ратуша, грецька православна церква та головний корпус університету, де навчається близько 20 тисяч студентів.
Дебрецен називають угорською Женевою, тому що з XVI століття тут головним чином селилися реформати-кальвіністи, яких утискували в Австрії та інших західноєвропейських країнах. Вони опікувалися освітою, ремеслами, розвивали торговельні зв’язки і цим упродовж століть притягували до міської скарбниці значні грошові надходження.
Хортобадське пустище під охороною ЮНЕСКО
Із розквітом сфери туризму в Дебрецені та на його околицях ніколи не бракувало заїжджих гостей. Хтось лікується на бальнеологічних курортах області Гайду-Бігар. Чого вартий лише термальний парк Надьєрде, де є все для потреб відпочивальників, навіть зоосад та сучасні атракціони. Багатьох приваблює Хортобадське пустище з його унікальним рослинним і тваринним світом. До речі, цей степовий ареал перебуває під охороною ЮНЕСКО.

Нещодавно в Дебрецені відбувся мальовничий квітковий карнавал, присвячений добі ренесансу. Місцеві майстрині спорудили цілий постамент із живих косиць першому королю Угорщини Іштвану. Загалом на фестивалі квітів не бракувало як реальних історичних постатей, так і казкових персонажів. Глядачі побачили того дня 18 рухомих тематичних платформ, прикрашених кількома мільйонами стебел квітів та пелюсток. Щоб вразити гостей вишуканістю творів, мешканці Дебрецена не пошкодували на свято чималих грошей. А ще ж був і феєрверк, і традиційні вуличні гуляння.
У картинній галереї можна побачити постамент Сталіна
Варті уваги деякі мистецькі заходи, які часто-густо виходять за рамки регіонального центру. Є в Дебрецені картинна галерея «Модем». Минулого року, наприклад, у ній виставлялися твори італійського майстра епохи Відродження Леонардо да Вінчі, причому, експонувалися як його картини, так і технічні винаходи і креслення.
Зараз у залах «Модему» проводиться виставка творів доби так званого соцреалізму. Спеціально для неї угорські скульптори зробили 7-метровий постамент з гіпсу та пінопласту Йосипа Сталіна. Це точна копія скульптури, розбитої демонстрантами на вулицях повсталого Будапешта 23 жовтня 1956 року.
Директор галереї Ґабор Ґуляш розповів: «Сподіваюсь, не можна буде криво витлумачити появу цієї скульптори, хай не подумають, що ми хочемо реконструювати в себе сталінізм. Маємо намір показати характерний твір своєї доби у відповідному історичному контексті».
Кіноглядачі, які бачили художній фільм «Смак променя» (1999 рік, в англійській версії Sunshine, у головній ролі Ralph Fiennes) відомого сучасного угорського режисера Іштвана Сабо, можуть легко згадати цю скульптуру радянського диктатора. Виставка мистецтва соцреалізму триватиме у Дебрецені до 7 листопада цього року.

Василь Плоскіна, "Радіо Свобода"
04 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
» Всі новини