Станіслав Аржевітін репрезентував у Колочаві чергову книжку

Свого часу село Колочаву, що на закарпатській Міжгірщині, прославив чеський журналіст і письменник Іван Ольбрахт, написавши роман про місцевого опришка Миколу Шугая. Нині цю справу активно продовжує народний депутат України, письменник, член Національної спілки письменників України Станіслав Аржевітін. На сьогодні Колочава є постійним об'єктом уваги туристів, журналістів і відомих краєзнавців, адже там уже діє 5 музеїв: музей-пам'ятка барокової народної архітектури 1795 року — греко-католицька церква зішестя Святого Духа, "Старе село", "Радянська школа", "Чеська школа" та музей Івана Ольбрахта.

Станіслав Аржевітін репрезентував у Колочаві чергову книжку

Заслуговує на увагу й творчий доробок Станіслава Аржевітіна як науковця, дослідника історії нашого краю. Минулого року вийшла друком його краєзнавча книжка "Колочава. Шугаї", а днями в селі на подвір'ї церкви зішестя Святого Духа було репрезентовано ще одне видання — "Релігія: історія верховинського села Колочава". За словами автора, він поставив перед собою мету "дослідити на базі матеріалів Державного архіву Закарпатської області та спогадів самих колочавців непросте релігійне життя, яке вирувало тут упродовж кількох століть". Пан Аржевітін наголосив на тому, що його завданням було сформувати власний погляд на це питання, провівши розслідування на основі виключно першоджерел.
Професор кафедри теорії та історії держави і права Ужгородського національного університету, доктор історичних наук, член-кореспондент Академії політичних наук України Михайло Болдижар в одному із багатьох розділів книжки дає таку оцінку його праці: "Подана на суд читача книга С Аржевітіна є оригінальним науковим дослідженням", де автор "вдало конкретизує низку аспектів історичного розвитку Закарпаття - Підкарпатської Русі до наших днів". Разом із колективом залучених ним дослідників-перекладачів автор провів величезну роботу з перекладу оригінальних документів із латинської, угорської, чеської мов, що зробило їх доступними широкому загалу читачів і науковців. Своє вагоме слово про дослідження сказали також доктор історичних наук, професор Юрій Сливка та історик-краєзнавець Василь Малета. Зокрема Ю. Сливка у своїй статті слушно відзначив, що автор дає читачеві можливість самостійно здійснити селекцію архівних матеріалів і документів з погляду їхньої значущості та важливості для формування власної думки, що саме й було метою С. Аржевітіна і про що він неодноразово наголошував на презентації книжки.
У дослідженні також аналізуються релігійні процеси на Закарпатті та вплив на них держави, даються загальні відомості про колочавські парафії й церковно-релігійне житт я Мараморощини. Окремі розділи книжки присвячені колочавським священикам і сакральним об'єктам села. Не залишилася поза увагою автора й церковна освіта в Колочаві та релігійна свідомість і традиції селян.
На презентації С. Аржевітін висловив особливу подяку директорові Державного архіву Закарпатської області Михайлу Делегану, колективу Берегівського відділення Державного архіву Закарпатської області за активну творчу співпрацю в написанні дослідження.

Володимир Мишанич, Ужгород
02 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини