Закарпаття на "Потязі до Яремче" представлятимуть поети Андрій Любка і Лесь Белей з Ужгорода

Незважаючи на всілякі метеорологічно-моральні сумніви, анонсований впродовж кількох останніх тижнів день сучасної української культури «Потяг до Яремче» таки відбудеться у суботу, 2 серпня. Днями експерти «Райффайзен Банку Аваль» - ініціатора, співорганізатора і мецената фестивалю – самі оглянули ті місця у Яремчому, де мають відбуватися всі акції «Потягу».

Разом з представниками яремчанської влади вони прийшли до висновку, що стихійна катастрофа останнього тижня не буде перешкодою у проведенні дня культури. Ні метеорологічно, бо дощів уже не передбачається. Ні морально, бо якраз Яремче не надто потерпіло від біди, тож день культури аж ніяк не може асоціюватися із гульбаном на тлі чийогось горя. І все ж «Потяг до Яремче» буде наголошувати на тому, що це не стільки фестиваль (святкування), як перший експериментальний універсальний день української сучасної культури.
Універсальний, бо намагатиметься представити сучасні літературу, музику, кіно, художній перформенс і навіть циркові елементи.
Експериментальний, бо вперше у програмі українських літніх фестивалів, які для величезної кількості людей вже стали орієнтирами у тому, як прожити літо з радістю, настільки вагомою є літературна програма. Мало не Львівський форум.
Отож. Спочатку, від дванадцятої,  - кілька годин авторських зустрічей. Такий собі нон-стоп найвищого ґатунку, що відбуватиметься у залі міського будинку культури. Вибір письменників-учасників був зорієнтований на середовище літературного часопису «Потяг 76» та ідею транскарпатського азимуту Івано-Франківськ – Ужгород. До Яремчого приїжджають Юрій Андрухович, Юрко Іздрик, Галина Петросаняк, Тарас Жеребецький з Франківська. Майже незнане Закарпаття представлятимуть чудові поети Андрій Любка і Лесь Белей з Ужгорода. Особливою втіхою буде присутність легендарного Петра Мідянки (він живе десь посередині між цими містами, справді у Карпатах). Почесним гостем (і почесним господарем) можна вважати Ірену Карпу, яка виросла у цьому Яремчому, де її родинний дім.
Перед вечірнім концертом на стадіоні, де гратимуть «Рура» і «Гуцул Каліпсо», «Русичі» і «La SKARENEMURDA» з Італії, «Мертвий Півень» з Андруховичем, усі поети – приїжджі й охочі яремчанські – матимуть змогу прочитати свої вірші з великої сцени, один за одним.
Впродовж дня художня група Яреми Стецика буде проводити мистецьку акцію малювання по тілі. Ввечері чернівецькі циркачі бавитимуться у небезпечні, але дуже колоритні забави з вогнем. А вже вночі режисер Олесь Санін покаже власний підбір найрізноманітніших українських короткометражних фільмів…. Лише один день. Але з чогось такого монтується кожне неповторне життя.

Тарас Прохасько, "Галицький кореспондент"

31 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини