Одеські афроукраїнці розсмакували закарпатську «гуцульську бриндзю»

Вурду, бринзу, будз – такі найпопулярніші різновиди овечого сиру та інші традиційні страви гуцульської кухні можна було скуштувати цими вихідними на сьомому фестивалі-ярмарку “Гуцульська бринза” у Рахові.

Фестиваль бринзи - це свято повернення вівчарів з полонини
Фестиваль бринзи - це свято повернення вівчарів з полонини
“Гуцульський Париж”, бо саме так із давніх-давен називають один із найпопулярніших туристично-рекреаційних центрів України – Рахів – перетворився на етноказан, де “варилися” кількадесят тисяч учасників та гостей фесту з України, Румунії, Угорщини та ін.

Делегації з сіл Гуцульщини, трембітарі, самобутні фольклорні колективи, троїсті музики, народні майстри, вівчарі, чабани та гості фестивалю у святковій ході, по-святковому галасуючи, жінки й чоловіки в яскравому національному вбранні, виспівуючи гуцульських пісень, приграваючи на цимбалах, дримбах, скрипках та бубнах, піднімалися на гору до урочища “Буркут”, яке є природним амфітеатром, де просто неба відбувався концерт. Чабани знесли у долину гуцульські смаколики — сир, вурду та бринзу, яку у народі називають “гуцульською віагрою”. Вівчарі охоче ділилися секретами приготування бринзи, але місцевий гуцульський діалект не так уже й легко було зрозуміти. Звучало це приблизно так: “Доїмо вівці, відтак, розумієте, цідимо оте молоко геть усьо, – розповідав господар полонини Прокіп Григорчак. – Далі молоко заклєгуємо, риндзя є для того така теляча. Коли ся йме молоко – б’ємо його і робимо сир. Із сиру є неварька, то з неї робимо вурду, то таке як масло”.

Простіше кажучи, до овечого молока додають кляг – сироватку молока, що вурдилося в шлунку молодого теляти. Тоді молоко ставлять біля вогню і чекають, поки скисне та утворяться згустки. Їх виймають руками і зліплюють у кількакілограмові грудки, які підвішують, аби відцідити та спресувати. Тоді сир перетирають із сіллю - так народжується розсипчаста солена бринза. З сироватки, тобто неварки, варять вурду, яка смакує як жирний домашній сир. На ярмарку придбати овечий сир різноманітних сортів можна було за ціною від 15 гривень. Співорганізатором ярмарку була компанія “Галичина”, яка запрошувала гостей народного гуляння на молочну церемонію, де пропонувала продегустувати не лише молочну продукцію, а й сири натурального копчення.

На фесті можна було скуштувати овечого сиру з усіх регіонів Гуцульщини, а також посмакувати різноманітними стравами, які готували мешканці карпатських і закарпатських сіл, зокрема бограчем, чибриками та бараниною. Народні умільці продавали власні роботи — бочечки, гарно оздоблену кінську збрую, вишивані сорочки, гуцульські ліжники, теплі шкарпетки з овечої вовни, вироби зі шкіри, різьблені ложки, гребінці, коралі, прикраси з бісеру, гуцульські ткані сакви тощо.

Родзинкою на сцені фестивалю став виступ одеських “шоколадних зайців”. Гурт “ООН”, що у перекладі означає “Одеса об’єднує нації”, або ж, як іноді жартують хлопці, – “Очень злые негры”, розважав десятки тисяч учасників та гостей фесту піснями про Галю, що несе воду, та про шоколадного зайця.
Божена ГОРОДНИЦЬКА, "Високий Замок"
19 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

01:29
У суботу в ужгородському скансені звучатиме дитячий "Веселковий передзвін" закарпатського фольклору
14:31
Літературний конкурс малої прози імені Івана Чендея оголосив довгий список 2025 року
14:46
В Ужгороді оголосили прийом пропозицій на здобуття премії імені Петра Скунця
20:58
В Ужгороді представили закарпатське фентезі про розбійника Пинтю Фото новина
16:00
/ 3
Закарпатському адвокатові, який за хабарі незаконно сприяв військовослужбовцям у звільненні зі служби, "світять" 10 років тюрми Фото новина
14:07
На виставці-ярмарку в ужгородському скансені можна побачити близько 700 писанок, 300 з яких можна придбати Відео новина
13:46
Закарпатський народний хор презентує Пасхальний концерт у поєднанні з пісочною анімацією
21:35
/ 4
В Ужгороді презентують книжку Романа Офіцинського про Августина Волошина
20:27
/ 1
У суботу в Ужгороді представлять "гуцул-фентезі" Олександра Гавроша
14:26
"Галерея однієї картини" відкрита в Чинадіївському замку "Сент-Міклош" Фото новина
11:25
В Ужгороді стартував V-й Всеукраїнський фестиваль камерного театрального мистецтва "Під цвітом сакури" Фото новина
13:09
Закарпатські лялькарі показали прем’єру вистави "Ірод" Фото новина
03:07
Закарпатська філармонія запрошує на особливий "бароковий" вечір, присвячений 340-річчю Баха
03:00
В Ужгороді відбудеться V-й Всеукраїнський фестиваль камерного театрального мистецтва "Під цвітом сакури"
02:50
/ 1
В Ужгороді відбулася зустріч з поетом, прозаїком, публіцистом, видавцем та громадським діячем Володимиром Шовкошитним Фото новина
14:26
/ 1
В Ужгородському замку розгорнули виставку молодіжної "Фокус групи" Фото новина
19:28
Визначено переможців театрального фестивалю "Ужгородський Березіль" Фото новина
21:26
У галереї "Ужгород" відкрили виставку робіт учасників Молодіжного об’єднання Закарпатської організації НСХУ Фото новина
00:58
Оголошено переможців ХІV Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле" у Хусті Фото новина
15:08
В Ужгороді покажуть"Випадковості та монохроми" Тіберія Сільваші
11:27
В Ужгороді презентують дебютну збірку Віктора Новграді-Лецо "Кавалки душі"
18:20
В Ужгороді, в крамниці-кав’ярні "Zelo" відбудеться майстер-клас з писанкарства
15:15
В ужгородському скансені відбудеться лекція-майстерклас про регіональні особливості традиційної писанки Закарпаття
20:20
У Мукачеві відбудеться новий театральний фестиваль "Сцена для двох" Відео новина
01:11
Закарпатський театр з Хуста привіз до Ужгорода прем'єру "MAVKA лісова" Фото новина
» Всі новини