Одеські афроукраїнці розсмакували закарпатську «гуцульську бриндзю»

Вурду, бринзу, будз – такі найпопулярніші різновиди овечого сиру та інші традиційні страви гуцульської кухні можна було скуштувати цими вихідними на сьомому фестивалі-ярмарку “Гуцульська бринза” у Рахові.

Фестиваль бринзи - це свято повернення вівчарів з полонини
Фестиваль бринзи - це свято повернення вівчарів з полонини
“Гуцульський Париж”, бо саме так із давніх-давен називають один із найпопулярніших туристично-рекреаційних центрів України – Рахів – перетворився на етноказан, де “варилися” кількадесят тисяч учасників та гостей фесту з України, Румунії, Угорщини та ін.

Делегації з сіл Гуцульщини, трембітарі, самобутні фольклорні колективи, троїсті музики, народні майстри, вівчарі, чабани та гості фестивалю у святковій ході, по-святковому галасуючи, жінки й чоловіки в яскравому національному вбранні, виспівуючи гуцульських пісень, приграваючи на цимбалах, дримбах, скрипках та бубнах, піднімалися на гору до урочища “Буркут”, яке є природним амфітеатром, де просто неба відбувався концерт. Чабани знесли у долину гуцульські смаколики — сир, вурду та бринзу, яку у народі називають “гуцульською віагрою”. Вівчарі охоче ділилися секретами приготування бринзи, але місцевий гуцульський діалект не так уже й легко було зрозуміти. Звучало це приблизно так: “Доїмо вівці, відтак, розумієте, цідимо оте молоко геть усьо, – розповідав господар полонини Прокіп Григорчак. – Далі молоко заклєгуємо, риндзя є для того така теляча. Коли ся йме молоко – б’ємо його і робимо сир. Із сиру є неварька, то з неї робимо вурду, то таке як масло”.

Простіше кажучи, до овечого молока додають кляг – сироватку молока, що вурдилося в шлунку молодого теляти. Тоді молоко ставлять біля вогню і чекають, поки скисне та утворяться згустки. Їх виймають руками і зліплюють у кількакілограмові грудки, які підвішують, аби відцідити та спресувати. Тоді сир перетирають із сіллю - так народжується розсипчаста солена бринза. З сироватки, тобто неварки, варять вурду, яка смакує як жирний домашній сир. На ярмарку придбати овечий сир різноманітних сортів можна було за ціною від 15 гривень. Співорганізатором ярмарку була компанія “Галичина”, яка запрошувала гостей народного гуляння на молочну церемонію, де пропонувала продегустувати не лише молочну продукцію, а й сири натурального копчення.

На фесті можна було скуштувати овечого сиру з усіх регіонів Гуцульщини, а також посмакувати різноманітними стравами, які готували мешканці карпатських і закарпатських сіл, зокрема бограчем, чибриками та бараниною. Народні умільці продавали власні роботи — бочечки, гарно оздоблену кінську збрую, вишивані сорочки, гуцульські ліжники, теплі шкарпетки з овечої вовни, вироби зі шкіри, різьблені ложки, гребінці, коралі, прикраси з бісеру, гуцульські ткані сакви тощо.

Родзинкою на сцені фестивалю став виступ одеських “шоколадних зайців”. Гурт “ООН”, що у перекладі означає “Одеса об’єднує нації”, або ж, як іноді жартують хлопці, – “Очень злые негры”, розважав десятки тисяч учасників та гостей фесту піснями про Галю, що несе воду, та про шоколадного зайця.
Божена ГОРОДНИЦЬКА, "Високий Замок"
19 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

20:35
У суботу в Ужгороді презентують дитячу повість "Фортель і Мімі"
19:33
/ 3
В ужгородському скансені виставили ненаївне наївне
23:16
В ужгородському скансені відкрилася ювілейна виставка народної майстрині Людмили Губаль
22:39
Документальний фільм "Оберіг" про історію, традиції та культуру гуцулів Ясіні вже можна переглянути у YouTube
01:20
В Ужгороді відбудеться концерт Олександра Садварія "Music is my life"
22:06
/ 1
Іван Хланта презентував в Ужгороді новий збірник 110 казок з різних куточків Закарпаття
13:52
Закарпатська обласна філармонія запрошує на концерт Академічного камерного оркестру
23:23
Закарпатський народний хор увійшов у свій 79-й концертний сезон і розпочав підготовку до 80-літнього ювілею
00:35
Казки Закарпаття в записах Івана Хланти презентують в обласній книгозбірні
23:07
/ 1
В ужгородському скансені відкрилася виставка робіт майстрів народної творчості з різних куточків Закарпаття
21:59
У середу в Ужгороді відбудеться зустріч з письменником Мирославом Дочинцем
18:05
Книжки двох ужгородців увійшли в довгий список престижної літературної премії Бі-Бі-Сі
16:11
/ 2
В Ужгороді оцифрували унікальні фрески Горянської ротонди
00:12
У Закарпатській ОДА відзначили переможців конкурсу "Мистецтво книги", проведеного в межах "Книга-Фесту"
22:49
У Пряшеві відбувся 4-й український книжковий фестиваль
17:23
В Ужгороді відбудеться прем’єра вистави "Мина Мазайло" театру з Маріуполя
18:02
В Ужгороді проведуть "круглий стіл" до сторіччя дослідника давньої літератури Закарпаття Василя Микитася
15:46
На Закарпатті визначили переможців і резервістів обласного відбіркового конкурсу фестивалю "Червона рута"
01:48
У суботу в Ужгороді відбудеться обласний відбірковий конкурс фестивалю "Червона рута"
17:37
В ужгородському скансені завершили відновлення "солом'яного" даху з села Рекіти
18:05
/ 1
В Ужгороді відбудеться виставка "Книга-Фест-2024"
17:37
У гуцульській садибі-ґражді ужгородського скансену показали "Украдене щастя" Івана Франка
14:06
У Хусті вперше пройде відкритий театральний фестиваль-конкурс "Відлуння вічності: Українська класика сьогодні"
11:41
/ 1
До Всеукраїнського дня художника в Ужгороді відкрилися дві виставки
15:10
У вівторок в ужгородському скансені відкриють персональні виставки Івана Бондаренка та Владислава Ганзела
» Всі новини