В Ужгороді відкрилася виставка художниці Наталії Сіми-Павлишин (ФОТО)

Учора, 21 вересня. в обласному центрі Закарпаття свій мистецький доробок представила заслужена художниця України, членкиня Національної спілки художників України, лауреатка Обласної премії імені Й.Бокшая та А.Ерделі в галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Наталія Сіма-Павлишин. Про це повідомив департамент культури Закарпатської ОДА. Оглянути виставку можна до 6 жовтня.

В Ужгороді відкрилася виставка художниці Наталії Сіми-Павлишин (ФОТО)

Добірку з назвою «Жінка і море» склали близько 30 робіт у різних жанрах і техніках. Більшість творів виконані протягом останніх п'яти років, проте є і кілька ранніх. Серед них – «Моя бабка» (1976 р.) – портрет бабусі художниці, написаний іще в студентські роки. Саме з цією картиною Наталія Сіма-Павлишин свого часу вперше взяла участь у виставці. Ще на трьох портретах зображена Любов – донька та, зі слів художниці, її улюблена модель. Також є автопортрет Наталії Сіми-Павлишин. Інші жінки на полотнах – художні образи, що втілюють дух, філософію, естетику самої авторки.

До Закарпатського музею народної архітектури та побуту завітали колеги, друзі та рідні, а також шанувальники творчості Наталії Сіми-Павлишин.

Відкрив захід директор музею Василь Коцан, який розповів про основні етапи творчого становлення художниці та її здобутки.

З вітальним словом виступила Наталія Шетеля – ректорка Академії культури і мистецтв, професорка, заслужена працівниця культури України, депутатка і голова постійної комісії Закарпатської облради з питань культури, молодіжної та інформаційної політики, фізичної культури та спорту. Вона, зокрема, виконала приємну місію – від імені голови Романа Сарая вручила мисткині Почесну грамоту Закарпатської обласної ради.

Директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук передав художниці вітання від т.в.о.голови Закарпатської ОДА-начальника ОВА Мирослава Білецького і також вручив Наталі-Сімі Павлишин Почесну грамоту з нагоди відкриття виставки та нещодавнього ювілею.

Долучилися до вітань та поділилися враженнями від творчості художниці генеральний директор Національного музею у Львові імені А.Шептицького Ігор Кожан і його заступниця з наукової роботи Оксана Біла, голова Закарпатської організації НСХУ, народний художник України Борис Кузьма, який також передав Вітального листа від голови НСХУ Костянтина Чернявського, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України Михайло Сирохман та художник із Мукачева Олександр Мондич.

Окрасою урочистого відкриття стала гра віолончелістки, заслуженої артистки України Діани Гавати.

На завершення Наталія Сіма-Павлишин подякувала всім, хто завітав на подію і сприяв у її організації, зокрема, своєму чоловікові, заслуженому художнику України Володимиру Павлишину.

Виставку авторка присвячує пам'яті матері – пані Варвари, якій цьогоріч могло б виповнитися 100 років. Зі слів Наталії Сіми-Павлишин, мати займає дуже особливе місце в її серці, вона хоча й не вплинула безпосередньо на вибір професії доньки, втім завжди підтримувала і раділа її успіхам. Портрет матері художниця написати не встигла, у вирі буденних справ не випадало слушної нагоди, проте, каже мисткиня, мати, хоч і незримо, але глибоко присутня в цій виставці.

Як і море, що зображене в низці робіт, не варто сприймати лише буквально: крім мальовничого місця, яке надихає, це також багатозначний символ зародження життя, його неосяжності і незбагненності. Море хвилювань, почуттів та думок.



22 вересня 2024р.

Теги: Сіма-Павлишин, виставка, художниця, скансен, музей

НОВИНИ: Культура

13:17
В Ужгороді відбудеться концерт органної музики "Всесвіт у звуках"
15:31
В Ужгороді за участі мовного омбудсмена Тараса Кременя презентують найновіші книжки Дмитра Кременя
21:04
У п'ятницю в Ужгороді розпочнеться 5-й Карпатський Гірський Міжнародний Кінофестиваль (CMIFF)
04:00
Дрогобич
11:16
В Ужгороді відкрили персональну виставку творів майстрині декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва Андреї Прислупської
11:15
Сон і олень
14:28
Чоловічий день
04:16
Жінка з кошенятами
07:44
Фріда
19:36
/ 2
В Ужгороді стартує міжнародний театральний фестиваль моновистав "Монологи над Ужем"
15:55
Книжка ужгородця Олександра Гавроша увійшла до Почесного списку Міжнародної ради з книг для молоді (IBBY)
07:46
88 плюс-мінус
18:59
/ 1
На Закарпатті нагородили переможців VI Всеукраїнського конкурсу малої прози імені Івана Чендея
12:37
Закарпатський театр ляльок "Бавка" урочисто розпочав 44-й театральний сезон
15:12
В Ужгороді відбудеться відкриття VI Міжнародної виставки "Натхненні лялькою"
14:06
В ужгородському скансені відкриється виставка народної майстрині Марії Купарь "Відлуння традицій"
03:11
На Закарпатті відбудеться чотриденний "Чендейфест 2024"
02:39
В Ужгороді Національний президентський оркестр запрошує на концерт "Симфонія Криму. Повернення"
15:01
В ужгородському скансені відкрили виставку пісочної анімації "Light line"
16:00
У Ставному на Ужгородщині презентують два збірники фольклору, записаного Іваном Хлантою
16:11
В Ужгороді відкрилася виставка робіт художників з Коломиї
11:38
В Ужгороді презентували фотовиставку "Korenie", присвячену Всесвітньому дню етнічних словаків
11:28
Визначено цьогорічних переможців премії імені Петра Скунця в галузі літератури та краєзнавства
22:58
/ 4
Незрівнянний Стефан Мострянський
21:50
/ 1
В краєзнавчому музеї в Ужгороді відкрилася виставка до 150-річчя від дня народження Дюло Ійяса
» Всі новини