Нересницька громада на Тячівщині не допустила незаконні повторні "владні" слухання по знищенню Тересви ГЕСами (ФОТО)

Громада Нересниці вдруге виступила проти спорудження вбивчих для річки Тересва міні-ГЕС, не допустивши "псевдослухання". Відтак люди зупинили реалізацію бізнес-проєкту нардепів-втікачів з проросійської партії "ОПЗЖ" Льовочкіних, який втілює голова Нересницької сільської ради, колишній активний "регіонал" Гасинець

Нересницька громада на Тячівщині не допустила незаконні повторні "владні" слухання по знищенню Тересви ГЕСами (ФОТО)

У суботу, 17 лютого, в селі Нересниця, що на Тячівщині, місцева влада намагалася провести анонсовані так звані "громадські слухання" для обговорення будівництва двох міні-ГЕС. Хоча ще в травні 2022 року громада вже чітко висловилась проти, прийнявши на відповідних слуханнях рішення про непогодження цього небезпечного для довкілля проєкту.

Тобто, не зважаючи на активну позицію та "антиГЕСівське" рішення громади, голова Нересницької сільської ради, колишній активний член "Партії регіонів" Василь Гасинець, під час війни та зловживаючи владою, намагався знову протягнути бізнес-проєкт нардепів-втікачів з проросійської партії "ОПЗЖ" Льовочкіних. Фактично в такий 'шахрайський" спосіб з новими слуханнями влада хотіла підмінити результати попередніх на потрібні забудовнику.

Щоб легітимізувати ці "слухання", влада із забудовником організувала приїзд в сільський Будинок культури "групи підтримки" з невідомих людей з інших сіл, розмістивши їх завчасно в залі. Ці "аноніми" відмовилися реєструватись та повідомляти причину свого приїзду ймовірно після того, як побачили, скільки жителів громади прийшли висловитися проти спорудження на річці Тересва ГЕС.

Натомість, щоб не допустити проведення цих "псевдослухань", зібралось близько 200 жителів, які чітко виступили проти їх проведення. Мотивували це тим, що обговорення даної містобудівної документації вже відбулося на громадських слуханнях 18 травня 2022 року, де було ухвалено рішення не підтримувати погодження даної документації. Тому дане питання громадою вичерпане і розглядатися повторно не може.

Запрошені громадою адвокатка Наталія Майстренко та екологиня Оксана Станкевич-Волосянчук також зазначили, що дані "слухання" були скликані незаконно, без правових на це підстав, не в порядку та у спосіб, визначені законодавством. Тому будь-які рішення, ухвалені на цьому заході, також стали би незаконними.

Жителі скандували представникам "ГЕСівських" забудовників "Банду – геть!" та вимагали від голови села, щоби той публічно повідомив свою позицію – він підтримує це будівництво, чи ні. На що Василь Гасинець відповідь не дав, вочевидь намагаючись уникнути гнівної реакції селян і водночас задля збереження хороших відносин із забудовником.

Представники забудовника намагалися маніпулювати інформацією, зокрема, що вони можуть впливати на розподіл електроенергії для громади, виробленої на МГЕС, що, вочевидь, суперечить законодавству. Опісля того, як вони не змогли аргументувано відповісти на питання присутніх, під обурливі вигуки жителів села поспішно покинули залу.

Також опублікував своє відеозвернення до місцевої влади військовослужбовець, житель Нересниці Михайло Корсак, який наразі перебуває на південному фронті. Він закликав владу "думати нарешті не кишенями, а мізками", щоби зберегти природу, річку Тересва, а не інтереси проросійських депутатів Льовочкіних, які втекли закордон.

Як раніше з'ясували журналісти проєкту "ПравдаЄ", один з бенефіціарів фірми забудовника ТОВ "ТОМАР" – харків’янин Андрій Босий був серед засновників ТОВ "Енергія Карпат", що належить київському бізнесмену Ігорю Тинному та депутатам-втікачам з партії Медведчука "ОПЗЖ" Сергію та Юлії Льовочкіним, і у власності якого преребуває Білинська МГЕС на потоці Ільмин на Рахівщині.

Зі слів мешканців Нересницької громади, інтереси забудовників "лобіює" сільський голова Василь Гасинець разом з підконтрольними депутатами та секретарем ради Марією Русин. Керує громадою він вже понад 20 років, а під час злочинного режиму В.Януковича був ще й активним членом "Партії регіонів". Перед попередніми слуханнями забудовник намагався "купити" громаду обіцянками по 1 млн грн за 2 мініГЕС, а в жовтні 2021 року надіслав лист-подяку цьому ж голові села.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн з посиланням на інформацію ГО "Екосфера", річка Тересва є однією з найцінніших для природи річок Закарпаття, об’єктом Смарагдової мережі, іхтіологічним заказником місцевого значення. За визнанням фахівців, які її досліджували, Тересва є автентичною за своєю  морфологією, гідрологічним  режимом,  динамікою, складом  водних тварин  та  рослин,  характером  прибережних  біотопів  і  слугує  еталоном незайманих гірських річкових екосистем Європи. Тут живе 24 види круглоротих і риб, 9 з яких занесені до Червоної книги України, зокрема лосось дунайський, харіус європейський, ялець-андруга, марени звичайна та дністровсько-дунайська. Підпірні греблі, які зводять при будівництві МГЕС і які перегороджують собою річку, можуть завдати непоправної шкоди біорізноманіттю річки і змінити її гідрологічний режим назавжди.

Люди пам’ятають також гіркий досвід функціонування міні-гідроелектростанції у селі Нижній Бистрий на Хустщині, гребля якої під час льодоходу мало не призвела до екологічної катастрофи й затоплення кількох сіл. Тож споруди на гірських річках несуть не лише очевидні загрози для екології, проблеми з питною водою, а й наражають село на ризик підтоплення й можуть погіршити наслідки природних катаклізмів. У 2017 та 2018 роках "заповідну" річку Тересву вже хотіли забудувати гідроелектростанціями, але в межах інших сіл – Біловарців, Бедевлі та Калин, де люди висловились також проти, а їх боротьбу підтримало тодішнє керівництво Закарпатської ОДА в особі Геннадія Москаля.

Крім того, напочатку 2022 року мешканці села Нересниця, що на Тячівщині, вже постраждали від паводку. Річка Тересва забрала частину дамби й берега, що відкрило їй шлях на обійстя людей. Місцеві стурбовані, бо роботи по відновленню не проводили, а це означає, що коли велика вода прийде знову, то наслідки будуть гірші.

Нещодавно черговий паводок "накрив" село Терново, що неподалік Нересниці, внаслідок інтенсивних дощів та прориву дамби на р. Тересва. Знову були затоплені численні домогосподарства та пошкоджено майно жителів.

 

18 лютого 2024р.

Теги: Нересниця, слухання, псевдослухання, міні-ГЕС, Тинний, Льовочкін, Гасинець

Коментарі

Богдан 2024-02-20 / 08:38:33
2 Обласна влада є на Закарпатті?
Москаль особисто був на "святі"запуску декількох мініГЕС Ледиди-Ковача...Стрічку перерізав.

Обласна влада є на Закарпатті? 2024-02-19 / 23:06:52
Добре, що людям небайдуже та прогнали цих злодюг, молодці!!
Але чого мовчить облдержадміністрація? Яка позиція губернатора?!! Чи він лише селфі робити вміє??? В області резонанс, злодії за руцькі гроші хочуть вбити наші річки, природу, люди збираються та борються, а влада мовчить.
Ось коли вперше ця пошесть з міні-гесами прийшла на Закарпаття десь 7 років тому, то тодішній керівник області Москаль Г.Г. підтримав боротьбу людей і публічно прямо написав на сторінці ОДА, що ці всі "геси" нам не потрібні, бо від них лише одна біда буде, як для природи, так і для людей. І дав під це офіційні висновки від водників, рибників і ДСНС. Тоді обласна влада та органи прямо писали про цю шкоду.
А зараз цей Микита чого сидить і мовчить наче сич, у рот води набрав чи може в долі?

Лемко 2024-02-18 / 23:37:26
Молодці, хоч десь ще є свідомі громади

Це була демократія по-закарпатськи 2024-02-18 / 19:11:35
Оці всі "селяни" в партері на сидячих місцях були завезені місцевою владою за завданням забудовника з інших громад та сіл для забезпечення видимості слухань. Уже о 10.30 були в залі сільського клубу і сиділи там, очікуючи початку, аж до 13 години. На зборах поводили себе тихо, як миші, лише декілька жінок там рвали гузицю типу "дайте послухати". Але нересницька громада швидко і їх заткнула. Ретирувались так само швидко за представниками забудовника з клубу за вказівкою якогось із їх команди

Для Василя 2024-02-18 / 18:59:16
В 2017-2018 роках на Тячівщині та Рахівщині більшість цих дибільнуватих і небезпечних для наших річок ГЕСів тягнув здебільшого Петьовка, на Хустщині - Лунченко, на Березнянщині та Перечинщині - Ковачі з Андріївими. А деякі ГЕСи були так само цієї злочинної корупційної шобли Льовочкіна-Бойка-Чижмара-Каськіва, які досі не можуть залишили нашу природу в спокої. Всі їх проєкти однаково пагубні!
І так само люди тоді виступили проти та прогнали цю мафію. Редакція цього сайту, як тепер, так і тоді в інших селах, послідовно підтримує боротьбу свідомих людей і це висвітлювала. Пошукайте в Гуглі чи через форму пошуку на сайті, або хоча б понатискайте і почитайте посилання в тексті цієї статті, там все пише.

Адмін 2024-02-18 / 17:53:43
Василеві
Це ваші власні візії. Для нас всі ГЕСи - що Льовочкіних, що Петьовки - однакові

Василь 2024-02-18 / 16:14:49
Всі ГЕСи треба тільки в одні руки- петьовці! А всі ніші то не правильно, то з партії регіонів, якщо красти то лиш петьовці!

Свiй з Забродя 2024-02-18 / 14:33:28
Отак! Молодцi! Ще з дiдом розберiться, чи треба вам цей голова,старий пень!

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини