У суботу в Нересниці на Тячівщині через "псевдослухання" знову спробують протиснути міні-ГЕС, проти яких вже проголосувала громада

Бізнес-проєкт нардепів-втікачів з проросійської "ОПЗЖ" Льовочкіних втілює голова Нересницької сільської ради, колишній активний "регіонал" Гасинець

У суботу в Нересниці на Тячівщині через "псевдослухання" знову спробують протиснути міні-ГЕС, проти яких вже проголосувала громада

Завтра, 17 лютого, о 13:00, в селі Нересниця, що на Тячівщині, відбудуться так звані "громадські слухання" для обговорення будівництва двох міні-ГЕС, хоча в травні 2022 року громада вже чітко висловилась проти.

Тобто, не зважаючи на позицію та рішення громади, голова Нересницької сільської ради, в минулому активний член "Партії регіонів" Василь Гасинець, під час війни та зловживаючи владою в інтересах забудовника з Харкова, пов'язаного з нардепами-втікачами від проросійської "ОПЗЖ" Льовочкіними, знову поновив спроби протиснути проєкт "екологічного вбивства" річки Тересва на Тячівщині.

Відповідно до повідомлення на сайті сільради, 17 лютого 2024 року, о 13:00, в Будинку культури Нересницької сільської ради (вул. Грушевського, буд. 13) відбудуться громадські слухання щодо обговорення містобудівної документації – детальних планів території щодо будівництва двох міні гідроелектростанції на річці Тересва в с. Нересниця Тячівського району та Звіту про стратегічну екологічну оцінку. Також зазначено, що строк подачі зауважень щодо включення інтересів громадськості триватиме до 1 березня 2024 року.

Як підставу для проведення даних "слухань" чиновники зазначають дозвіл на розробку документації на будівництво двох міні-ГЕС, яку надала сільрада харківській фірмі ТОВ «Томарт» у жовтні 2021 року.

Однак, у травні 2022 року в селі вже відбулися громадські слухання з цього питання, на яких мешканці громади прийняли рішення, що не підтримують дане будівництво МГЕС, а саме – не погодили забудовнику розроблену документацію. Тому процедура обговорення проєкту цієї документації завершена прийняттям такого рішенням.

Крім того, люди зібрали близько 1500 підписів про відмову у наданні дозволу на будівництво гідроелектростанцій.

На думку правників, влада села, не маючи законних підстав і предмету обговорення, фактично намагається в такий спосіб провести "повторні" слухання, щоб підмінити "незручні" результати попередніх. Такому грубому порушенню чинного законодавства і зловживанню владою сільським головою мали би надати належну оцінку правоохоронні органи.

Зі слів місцевих мешканців, інтереси забудовників "лобіює" сільський голова Василь Гасинець разом з підконтрольними депутатами та секретарем ради Марією Русин. Керує громадою він вже понад 20 років, а в часи правління президента-втікача Віктора Януковича був ще й активним членом "Партії регіонів". Перед попередніми слуханнями забудовник намагався "купити" громаду обіцянками по 1 млн грн за 2 мініГЕС, а в жотвні 2021 року надіслав лист-подяку цьому ж голові села.

Люди пам’ятають гіркий досвід функціонування міні-гідроелектростанції у с.Нижній Бистрий на Хустщині, гребля якої під час льодоходу мало не призвела до екологічної катастрофи й затоплення кількох сіл. Тож споруди на гірських річках несуть не лише очевидні загрози для екології, проблеми з питною водою, а й наражають село на ризик підтоплення й можуть погіршити наслідки природних катаклізмів. У 2017 та 2018 роках "заповідну" річку Тересву вже хотіли забудувати гідроелектростанціями, але в межах інших сіл – Біловарців, Бедевлі та Калин, де люди висловились також проти, а їх боротьбу підтримало тодішнє керівництво Закарпатської ОДА в особі Геннадія Москаля.

Крім того, напочатку 2022 року мешканці села Нересниця, що на Тячівщині, вже постраждали від паводку. Річка Тересва забрала частину дамби й берега, що відкрило їй шлях на обійстя людей. Місцеві стурбовані, бо роботи по відновленню не проводили, а це означає, що коли велика вода прийде знову, то наслідки будуть гірші.

Як з'ясували журналісти проєкту "ПравдаЄ", один з бенефіціарів фірми забудовника – харків’янин Андрій Босий був серед засновників ТОВ "Енергія Карпат", що належить київському бізнесмену Ігорю Тинному та депутатам-втікачам з партії Медведчука "ОПЗЖ" Сергію та Юлії Льовочкіним, і у власності якого преребуває Білинська МГЕС на потоці Ільмин на Рахівщині.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, річка Тересва – об’єкт Смарагдової мережі, де живуть і розмножуються більше десятка червонокнижних видів риб. Підпірні греблі, які зводять при будівництві МГЕС і які перегороджують собою річку, можуть завдати непоправної шкоди біорізноманіттю річки і змінити її гідрологічний режим назавжди. Враховуючи особливий природохоронний статус даної річки та цілий ряд зауважень, поданих до звіту з ОВД попереднього разу, 9 вересня 2022 року Міндовкілля відмовило у видачі екологічного висновку ТОВ “ТОМАР”.

Слід зауважити, що на офіційному веб-сайті Нересницької сільської ради у повідомленні від 1 лютого, яким анонсовано проведення цих "псевдо-слуханнь" вказано, що посилання для приєднання до відеоконференції-трансляції буде опубліковане на сайті громади за 5 днів до громадських слухань. Проте станом на вечір 16 лютого, таке посилання так і не опубліковано.

Нижньобистрянська МГЕС на річці Ріка на Хустщині, побудована в 2014 році

Закаропаття онлайн

16 лютого 2024р.

Теги: Нересниця, Тересва, міні-ГЕС, Льовочкін, Тинний

Коментарі

До нижче написаного 2024-02-18 / 08:58:02
Збори у Забродi з цього приводу вiдбулись 10.11.2019р.у сiльському клубi с.Забродь. Вiдкрийте сторiнку Закарпатья он лайн за 10.11.2019 там все,як ви кажете у В.Березному в архiвi за 2013. Але тодi головою сiльради був Боринський В,а не Герзанич В.Дiйсно Боринський В зiбрав 9-11 бюджетникiв,типу пройшло обговоренння.З приводу конфлiкта мiж Канюком та Симочком можу сказати що у Файти все в порядку,працюэ в органах влади областного масштабу,жiнка професор
УжНУ.Про оппонента не можу нiчого сказати,бо не пересекались.Але якби не було у районi при обоих була мiлiцiя,медицина,лiсгосп.Подивiться зараз що там робить ОТГ з
Б Кириком.

Трохи 2024-02-17 / 18:41:21
Не так! Просував проект Р.Рогач,голова ОДА,Файта В. був голова райради! Всi описанi подii рiшали селяни Забродi! Хто там у районi накосячив,може йтак,як пишите! Нiякий Симочко тодi нiчого не рiшав,а бахвалився що зняв файту! Теперь мова про збори якi були в 2018у Забродi,тих деятелей уже не було!

До читач 2024-02-17 / 17:58:07
Будівництво ГЕС в Заброді у далекому 2013 році хотів продавити голова Великоберезнянської райради Вася Канюк (Файта). Він посилався на позитивне рішення громадських слуханнь які провів Василь Герзанич тодішній голова села Забрідь.. Паралельно з просуванням будівництва каскаду ГЕС по річці Лютянка рішення винесли на сесію районної ради троє депутатів висловились проти цих проектів інші були ЗА. До відома громадськості нинішній голова Ужанського національного парку Ярослав Шукаль віддав голос "ЗА" будівництво ГЕС. Протоколи сесії є в архіві бажаючі можуть з ними ознайомитись. Лобіював будівництво ГЕС також Віктор Балога котрий через свого поплічника Гаваші чинив тиск на місцевих депутатів від ЄЦ голосуваи "ЗА". Ніяких Павлових, Пугінських та інших описаних активістів на той момент і близько не було причетно до протидії будівництва ГЕС.
Насправді завадило побудові ГЕС на Великоберезнянщині зміна влади внаслідок Майдану та усунення від посади одіозного Васі Канюка. Опосередковано захистив район від ГЕС Симочко Василь який був тим двигуном що викинув з Великоберезнянщини Васю "Файту" разом з ГЕСами.

До нижче написаного 2024-02-17 / 13:29:22
Тут другий випадок! У вас голова сiльради молодий чоловiк! А тут подивiться на того старого злодiя, типовий представник партii за жиддя! Невже люди понад 20 рокiв не видiли за кого голосують!

Читач 2024-02-17 / 07:24:34
Аналогiчна сиуацiя уже була!В селi Забродь на Великоберезнянщинi! Купка бiзнисюкiв Левочкiн iкомпашка за хотiли МГЕС у селi.Але тодi все село прийшло на цi слухання.Голова сiльради В Герзанич, активiсти Плаксива М,Бордун М,Бодак IГенюта В. I,все село було против.Специально з Ужгорода приiхав журналист В.Грегор, який привiз ТВ, массу журналiстiв,голiв рибацьких товариств.Головуючим вобрали уроженця села,профессора УжНУ м.Бичка.Делали виявились ефективними.Прийшли також АТОвцi П.Павлов,Пугiнський В,Бабич P i iх цiла команда,почали щось говорити,але В Герзанич та М Бичко сказали щоб не биковали,бо виженуть з залу. В.Герзанич та проф.Бичко М 2 рази ходили до Бондаренка,який був Тодi губернатором,якого такою переконали що це не потрiбно. У вашому випадку ви маете також вiдстояти свою позицию.Голова сiльради мае бути на вашiй сторонi! Вiдстояти нашу природу це важливiше!

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 7
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини