Харківська фірма купує громаду Нересниці по 1 млн грн за 2 мініГЕС, що вбиватимуть Тересву (ДОКУМЕНТ)

З огляду на очевидні екологічні загрози, з метою попередження погіршення екологічної обстановки в регіоні громадськість Закарпаття публічно звертається до Спеціалізованої екологічної прокуратури. Окрім того, вбачаються нові методи прихованого підкупу.

Харківська фірма купує громаду Нересниці по 1 млн грн за 2 мініГЕС, що вбиватимуть Тересву (ДОКУМЕНТ)

Про наміри екологічного вбивства річки Тересва на Тячівщині стало відомо з офіційного сайту громади села Нересниця, яке розташоване поруч з дорогою Тячів-Усть-Чорна та за 22 кілометри від м. Тячів.

Про це повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор

Так, 11 жовтня, на офіційному сайті Нересницької сільської ради було опубліковано адресований сільському голові Гасинцю В. І лист ТОВ "Томарт", яке зараєрестроване в м. Харків. Дане товариство висловлює сільському  голові подяку за наданий дозвіл на розробку детального плану двох земельних ділянок під будівництво двох мінігідроелектростанцій на річці Тересва.

В якості "подарунку" харківська фірма пропонує після підписання договору оренди землі та отримання позитивного висновку з ОВД надати громаді по 1 000 000 грн за кожну міні-ГЕС. 

Це при тому, що статутний капітал "інвесторів" сктановить всього 100 грн., що водночас ставить під сумнів спроможність виконати навіть ці обіцяні фінансові "компенсатори".

Наразі невідомо, чи проводились громадські  слухання з приводу даного питання, загальні  збори громади тощо, чи передбачено таке гідробудівництво генпланом села та чи узгоджується воно із регіональною містобудівною документацією.

Однак, враховуючи негативний досвід з побудованої в 2014 році міні-ГЕС в с. Нижній Бистрий на сусідній Хустщині, про що свідчить і те болото, в яке цьогоріч перетворилась річка Ріка (на головному фото), можна стверджувати про очевидну екологічну шкоду, яку приносять подібні проєкти. Чи знають про це жителі Нересницької громади, наразі не відомо. Як невідомою наразі є і їх позиція щодо такого екологічно небезпечного будівництва.

Редакція також збирає інформацію щодо осіб, які реально стоять за вказаними забудовниками, про що повідомить згодом. Попередньо все вказує на те, що за даним будівництвом можуть стояти представники одного з закарпатських "кланів", як і у випадку з подібними проєктами в сусідніх селах.

Слід нагадати громадськості, що річка Тересва входить до територій особливого природоохоронного інтересу - Смарагдової мережі Європи. Повний перелік об’єктів «Смарагдової мережі» в межах України затвердили  в листопаді 2016 року Постійним комітетом Бернської конвенції в Страсбурзі (Франція), який включає 271 територію. В цьому ж році сюди було внесено й річку Тересва з її притоками. 

Відтак, в силу приписів міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, це є частиною національного законодавства України. Затвердження списку територій України, які увійшли до Смарагдової мережі, свідчить проте, що вони і на національному рівні отримали статус територій особливого природоохоронного призначення.

Відповідно до ст. 50 Конституції України кожен має право на безпечне для життя, а ст. 16  визначає, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України є обов'язком держави. Відповідно до ст. 50 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" екологічна безпека є такий стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров'я людей.

З огляду на очевидні екологічні загрози, з метою попередження погіршення екологічної обстановки в регіоні громадськість Закарпаття публічно звертається до Спеціалізованої екологічної прокуратури з проханням вжити заходи щодо перевірки законності наданих Нересницькою сільською радою дозволів на розробку детальних планів під будівництво міні-ГЕС на р. Тересва та щодо недопущення реалізації згубних для навколишнього середовища проєктів.

Окрім того, у пропозиціях, сформульованих у листі, вбачаються нові методи прихованого підкупу.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, восени 2018 року проти будівництва каскаду малих гідроелектростанцій виступили жителі сусідніх сіл Тячівщини – Бедевлі та Калин. Підтримали тоді селян і жителі інших сіл долини Тересви, а також Громадська рада при Тячівській райдержадміністрації, закарпатські природоохоронці і активісти, а також Закарпатська обласна державна адміністрація.

Держрибагентство також виступає проти будівництва міні-ГЕС на Закарпатті. І мотивує це тим, що будівництво міні-ГЕС на річках Боржава, Тересва, Латориця, Шопурка негативно вплине на навколишнє природне середовище, що в свою чергу призведе до зниження його рибопродуктивності, погіршення видового складу іхтіофауни та виснаження рибних запасів, у тому числі рідкісних, зникаючих, занесених до Червоної книги України риб.

13 жовтня 2021р.

Теги: мініГЕС, Нересниця, Тересва

Коментарі

Дуже простому хлопаку Василю 2021-10-17 / 12:15:37
Будь-який протест громадськості і забудовник зі своїми послідовниками починають відому пісню "всі куплені". А те, що фірма з номіналами (тобто приховані кінцеві бенефіціари, реальні бенефіціари), статуний капітал всього 100 гривень, фірма зареєстрована в січні цього року і займється відкритим підкупом місцевого населення та його сільської ради - це звична практика і їх очі не муляє. Про Бернську конвенцію та список територій в Україні з особливим природоохоронним статусом вони не чули. І, як доводить практика спілкування з такими підприємливими функціонерами, заперечують наявність такого статусу взагалі і вказують на відсутність нормативного регулювання щодо територій Смарагдової мережів Україні. І вявиться, що й риби ніякої червонокнижної в цих річках не водиться, і стан річки недобрий, її треба "обводнити" і ще багато яких цікавих, але однотипних аргументів нам приходиться чути від зеленотарифних залежних. Все залежить від громади. Продасться громада - то біда не тільки їх, але й для всіх нас, бо природній ресурс - це власність Українського народу, не лише Нересницької громади.

Вуву 2021-10-14 / 23:26:21
Це було передбачувано і очікувано .
Тому що купляти якесь біне отг простіше простого
, а з нашими корумпованими судами якщо "домовляться" , то все , пиши пропало .
А так як контролю щодо унеможливлення протиправних дій і тп. фактично нема , то ....

Василь 2021-10-14 / 21:34:33
Коментатори які дали тут коментарі куплені.А природоохоронці порада прийти і подивитись в якому ганебному стані річка і як рубають ліс,як появиться іще одна Буковель то там ліс не можна буде рубати .боїтесь сомари!

Гасинець 2021-10-13 / 21:58:40
Таке враження, що всьо розуміють і нічого не роблять. Загадять свою тячівчину, та підуть у херсонські болота, сомари.

Віталій Грегор 2021-10-13 / 20:39:37
Фірма із 100 грн капіталу обіцяє мільйони громаді. Короче Нью-Васюки по-тячівськи)))))

Бунді 2021-10-13 / 19:41:04
Не дадуть вони тут нам жити з тими гес і лижами. Знищать всю природу - дикарі і варвари.

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини