Вино і слово: дві ниви Дмитра Кешелі

Вино і слово: дві ниви Дмитра Кешелі

Якось один мешканець села Клячаново, що під Ловачкою, вертався з поля додому і, побачивши сусіда, який порався біля хати, привітався і запитав його:

-   Дмитре, кажуть, ож в нашому селі жиє якийсь письменник, ци не знаєш, ко вто є? Ци то часом не ти?

-  Та ти ж мене змалечку знаєш, -  відповів сусід, -  ми з тобою за одною партою в школі сиділи, як ти міг таке подумати?  Заходь краще на погар вина,  посидимо, поговоримо..

-  От і я думаю, брешуть люди...

... Вони так і посиділи, пожалілися на погоду, поділилися, як у кого вродила крумпля, випили по погару вина,  попрощалися  біля капури і пішли спати...

27 жовтня один з них святкує свій день народження.  Це відомий закарпатський письменник Дмитро Михайлович Кешеля, лауреат декількох літературних премій,  автор романів, повістей, оповідань, драматург, режисер і сценарист,  який народився, живе і пише  твори, що перекладаються багатьма мовами світу, в селі Клячаново під Ловачкою.

Щойно Дмитро Кешеля закінчив новий роман "Доживемо до зеленої травички". Це продовження "Родаків", які принесли автору визнання та любов читачів. Ось як пише про знайомство з творами письменника одна з його шанувальниць:

"Передайте, будь ласка, шановному Дмитру Кешелі, що його книжки - це диво! Особливо Родаки! Вперше прочитала її на Луганщині, була у сестри в гостях, на батьківщині. Вона роман брала в бібліотеці і мені запропонувала. Не очікувала, що буду так сміятись! Деякі моменти читала молодшому сину. А деякі нагадали й нашу велику колись родину. А саме, як зустрічались на застіллях чи свадьбах, і іноді все закінчувалось так, як і в Родаках - з бійками та лайками, які потім згадували ми, молодші, зі сміхом,  все те через багато-багато років)

Ну, і завдяки Родакам тепер знаю Закарпатську говірку. Галицьку ґвару вивчила після переїзду до Львова з Донецька у 2014, а після роману Дмитра Кешелі- і закарпатську освоїла) Трошки) Мені дуже до вподоби діалекти. Так незвично звучать і так гарно. Іноді кумедні такі слова бувають, що дивуєшся, коли бачиш переклад)"

Як ми бачимо, твори Дмитра Кешелі не тільки надихають в цей складний час, а ще й об'єднують і гуртують українців з різних регіонів, а значить, наближують нашу спільну Перемогу.

Восени Дмитро Михайлович збирає два врожаї. Перший -  це вітання його друзів, родичів, знайомих, читачів і прихильників його таланту з Днем народження,  і ми приєднуємось до найкращих  побажань  талановитому майстру слова!

А ще  письменник разом з дружиною восени збирає виноград і перетворює його в чарівний напій. Всі, кому пощастило смакувати авторське вино Дмитра Кешелі, чи сухе, чи медове, змогли відчути Закарпаття на смак. Вино і література - це поєднання красивого і корисного, як писав колись Максим Рильський.

Але вино Дмитра Кешелі красиве - соковито-червоне, рубінове, а на сонці - яскраве і грайливе, а проза - корисна, тому що дарує оптимізм і жагу до життя.  Тож, бажаємо шановному Дмитру Михайловичу ще довгих років плідної праці на двох благодатних нивах!

А читачам і шанувальникам радимо слідкувати за книжковими полицями в магазинах або повідомленнями в інтернеті про вихід друком (ось-ось незабаром!) роману "Доживемо до зеленої травички".

Ну а тим, хто ще дивом не знайомий з кумедними та повчальними пригодами допитливого і вигадливого хлопчика Митрика, народної шпійонки баби Фіскарошки та їх вірної цимборки - кози Танкістки, радимо відкрити "Родаки", а разом з ними дивовижний світ, де живуть прості та мудрі, самодостатні та іронічні, стилістично вишукані, але по-справжньому справжні закарпатці - герої творів Дмитра Кешелі.

Дмитро Кобринський Фото: Олег Супруненко

24 жовтня 2023р.

Теги: Кешеля, письменник, роман, Митрик, Фіскарошка, Родаки

Коментарі

Андраш 2023-11-20 / 03:23:16
Один з найцікавіших письменників України і один з найбільш недооцінених. І вино робить добре - пробував років п"ятнадцять тому.

василь 2023-10-28 / 11:06:23
Василь Шкіря.Дмитро Кешеля уже давно мав бути лавреатом Шевченківської премії.Він достойний цього високого звання!Його "Родаки" просто неперевершені.

мукачево 2023-10-26 / 23:11:21
один із найулюбленіших наших письменників

Ужгород 2023-10-26 / 16:10:43
Цей Митрик вже в зубах зав'яз. Нема інших тем? Вино, сподіваюся, він робить краще.

злий 2023-10-25 / 19:09:17
Чудовий письменник. талановитий. Гуморний

НОВИНИ: Культура

18:11
/ 1
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
/ 1
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 9
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
» Всі новини