Фестиваль, що об’єднує Україну з Європою, завтра розпочнеться біля Ужгорода

Перший фестиваль «Єврокарпати» має стати пілотним проектом інтеграції України до Європи – так сформулював мету проведення чергового в нашій області туристичного форуму начальник управління туризму й курортів Головного управління з питань євроінтеграції ОДА Олександр Марченко.

Фестиваль, що об’єднує Україну з Європою, завтра розпочнеться біля Ужгорода

Триденний фест, котрий має сконцентрувати весь наявний туристичний ресурс області, представити гостям краю всі прина­ди відпочинку по-закарпатськи, розпочнеться завтра, 6 червня, в с.Дубки поблизу обласного центру. Напередодні пан Марченко разом із завідувачем кафедри туризму УжНУ Федором Шан­дором і керівником центру сприяння роз­витку сільського туризму Богданом Пранничуком розповіли, для чого області черговий фестиваль.
 Окрім уже згадуваної євроінтеграційної складової, є й інша – політично-туристична мета. Запросивши на фестиваль представників сусідніх областей Карпатського регіону, чільники крайового туризму прагнуть спільно домовлятися про створення і «розкрутку» бренду «Карпати». Насамперед із тією метою, щоб створити конкуренцію Криму, а в перспективі й відомим європейським курортам – Альпам, Піренеям, Татрам, поль­сь­кому Закопане тощо. В Ужгороді впевнені, що це реально. Головне, кажуть, щоб гравці туристичного ринку пра­цю­вали не відособлено, поокремо, а об’єднано, спільно популяризуючи Українські Карпати.
 Найцікавіше, що об’єднавча ідея простежується вже на рівні організації фестивалю. Так, він проводиться з ініціативи управління туризму й курортів ОДА, кафедри туризму УжНУ, центру розвитку сільського туризму, за сприяння Асоціації туристичних організацій Закарпаття та інших громадських утворень. Проведення фестивалю обійдеться в 180 тисяч гривень, із яких тільки 21 тисяча – бюджетні кошти. Решта – з миру по нитці.
 Олександр Марченко, захоплений ідеєю розкрутити бренд Карпат, каже, що сусідні області, які входять до Карпатського регіону, радо погодилися приїхати й співпрацювати. «Чого завжди нам у приклад ставлять Крим як регіон-лідер туристичного ринку України? – дивується Олександр Іполитович. – Крим – автономна республіка. Якщо ж порахувати, скільки туристів приїжджає в Карпати загалом – на Франківщину, Львівщину і Закарпаття, – то вийде в кілька разів більше, ніж у Крим».
 «Єврокарпати», як уже згадували, має й політичну мету — прискорення євроінтеграційного процесу України. У рамках фестивалю пройде День Європи, на свято запрошено консулів сусідніх із нами країн і заступника міністра економіки Білорусії, котрий відповідальний за розвиток туризму. Цікаво, що білоруси останнім часом формують значну частину туристичного потоку на Закарпаття. «У країни Євросоюзу їм доступ дістати важко – напівжартома-напівсерйозно каже завкафедри туризму УжНУ Федір Шандор, – то їдуть подивитися на Європу в Закарпатті».
 Програма фестивалю буде максимально насиченою. Організатори прагнуть зібрати на одній великій відкритій території всі атракції, котрі Закарпаття може нині запропонувати гостям. Крім того, що кожен район області представлятиме свій потенціал, на фестивалі будуть присутні ремісники, ковалі, винороби, сировари, організатори численних місцевих фестивалів. З останніми, до речі, заплановано зустрітися і за «круглим столом» узгодити графік проведення фестивалів на Закарпатті. Бо виникають ситуації, коли в той самий день відбувається по декілька туристичних цікавинок. «Це буде фестиваль фестивалів і фестиваль знайомства. – каже Федір Шандор. – Ми хочемо, щоб більше не виникало ситуацій, як цього року 4 травня, коли на Закарпатті пройшло 13 фестивалів. Це неправильно, бо люди, як наслідок, нормально не побачили жоден. В одному Ужгороді того дня відбулися 4 фести. Відповідно жоден із них як слід не заробив».
 Окрім того, «Єврокарпати» зберуть туроператорів та агентів, готельєрів та рестораторів, фахівців індустрії туризму та відпочинку. Організатори хочуть узгодити роботу всіх, хто причетний до туризму в області – організаторів фестивалів, власників зелених садиб, ковалів, ремісників, виноробів, сироварів, щоб вони одного знали, як кажуть, з обличчя. «Якщо винороб дає до свого вина магазинний сир, то це несерйозно щодо місцевого ринку, бо в нас є чудова сироварня в Нижньому Селищі, – каже Федір Шандор. – Для чого купувати китайські кошики, якщо в нас їх давно плетуть в Ізі? Навіщо купувати глиняні вироби в Польщі чи в Китаї, якщо в нас є багато гончарів, які виробляють прекрасні глиняні речі. Це стосується всіх галузей. Тому будемо збирати всіх, говорити, радитися, обмінюватися контактами».
 У програмі фесту також семінар із господарями сільських садиб і презентація нещодавно розробленого спілкою приватних виноградарів і виноробів Закарпатського винного шляху. До слова, усі вина, які продаватимуть і якими пригощатимуть гостей фестивалю, пройшли сертифікацію в інституті Таїрова.
 Сільський туризм Закарпаття, за словами Богдана Пранничука, буде представлений переважно Берегівським, Рахівським, Міжгірським, Перечинським і Мукачівським районами. «Постараємося показати, чим багате нинішнє закарпатське село, – каже Богдан Дмитрович. – Будемо проводити майстер-класи з приготування закарпатських страв – варитимуть боґрач, боб-гуляш, голубці з кукурудзяної крупи, голубці з виноградним листям. Прокладений спеціальний кінний маршрут, гості зможуть покататися на всюдиході, повправлятися у стрільбі з лука.
 Юні туристи з ужгородського Палацу дітей та юнацтва представлять свої секції спелеотуристики й екологічної туристики. Місцевість дозволяє продемонструвати елементи велотуризму, техніки гірського та водного туризму. Відбудуться і змагання зі спортивного орієнтування. Керівник Асоціації туристичних організацій краю Володимир Чепа каже, що фестиваль буде дуже видовищним, а позмагатися у спортивному туризмі приїде багато команд із різних областей України.
 Загалом організатори переконані, що свято вдасться. Про фестиваль уже знають в усій Україні, в Москві, у Білорусі. А з наступного року його планують зробити по-справжньому міжнародним.

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
05 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини