Хромбук — чи варто його купувати?

Ті, хто обирає собі бюджетний ноутбук, напевно, звертали увагу, що серед найдешевших пропозицій трапляються моделі, у назві яких присутнє слово Chromebook. Купувати такі ноутбуки одразу, спокусившись привабливою ціною, не варто. Адже спочатку слід розібратися з їхніми особливостями, щоб зрозуміти, чи підходить такий пристрій саме вам.

Незвична операційна система

Головна відмінність хромбуків — на них неможливо встановити операційну систему Windows або популярні дистрибутиви Linux, на кшталт Ubuntu. Такі ноутбуки працюють виключно під управлінням операційної системи Chrome OS від корпорації Google, і продаються вони з уже встановленою ОС.

Особливість Chrome OS полягає у тісній інтеграції з веб-застосунками та хмарними технологіями. Фактично, це браузер Chrome з доданою до нього панеллю інструментів та мінімалістичним користувацьким інтерфейсом.

Переваги Chrome OS

Плюс цієї операційної системи полягає в тому, що вона легка у всіх значеннях. Її зовсім просто опанувати, і до ресурсів вона дуже невимоглива. Якщо подивитися на характеристики хромбуків у електронному каталозі https://ek.ua/ua/, то вони можуть здатися надто вже скромними. Зовсім слабенькі процесори (іноді навіть з тих, що встановлюють у планшетах), замість звичного накопичувача SSD або HDD — пам’ять типу eMMC, яку, знов-таки, використовують у смартфонах та планшетах. Та й об’єм пам’яті за сучасними мірками сміхотворний — іноді 128 ГБ, а часто 64 і навіть 32 ГБ. Менше, ніж в деяких телефонах!

Таке «залізо» пояснюється задумом розробників, за яким користувач зберігає більшість своїх файлів не на жорсткому диску, а у хмарному сховищі. Орієнтація на роботу з веб-застосунками не вимагає потужного процесора та значного об’єму оперативної пам’яті. Саме тому хромбуки працюють доволі швидко та повністю справляються зі своїми завданнями. До того ж вони споживають мало електроенергії, тож працюють в автономному режимі тривалий час.

Без недоліків не обійшлося

Мінуси також є. Хромбуки зовсім не підходять для ігор. Також вони не пристосовані для дизайнерської роботи, редагування фото та відео. Хоча це й так зрозуміло — людина, який потрібен ігровий ноутбук або пристрій для роботи з графікою, у бік бюджетних моделей навіть не стане дивитися.

Але на хромбуки неможливо встановити й значну кількість звичних програм, розроблених для Windows чи Mac. «Заточеність» під сервіси Google суттєво обмежує вибір софту, адже багато програм розраховані на встановлення на локальному диску комп’ютера, а не для роботи у браузері.

Повна залежність хромбуків від інтернету теж можна вважати недоліком. Нещодавні масштабні відключення світла в Україні наочно показали, наскільки вразливим є інтернет-зв’язок і як нерозумно покладатися на те, що він завжди стабільно працюватиме.

В першу чергу, Cmrobook позиціонується як пристрій для галузі освіти — для вчителів та учнів. Також він влаштує тих, кому достатньо «друкарської машинки» з підключенням до інтернет-сервісів та соцмереж. Більш вимогливим користувачам краще обирати інші моделі ноутбуків.

25 квітня 2023р.

Теги: хромбук, Chromebook, Chrome OS

НОВИНИ: Різне

01:39
Україна виконає 11 вимог угорщини стосовно захисту прав національних меншин у межах вступу в ЄС
21:26
Для чого потрібні сертифікати відповідності
21:21
Використання фрилансу як кроку до постійної роботи
21:17
Робота в Бельгії: Перспективи та як знайти роботу
14:28
Де обрати найкращий тент з ПВХ онлайн
10:01
Нардепу Тищенку повідомили про підозру за позбавлення волі ексвійськового
06:01
Зеленський замінив командувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля на Андрія Гнатова
05:51
сійярто заявив, що угорщина оскаржить рішення ЄС про €1,4 млрд з росактивів на зброю Україні
16:12
ЄС схвалив виділення до €1,4 млрд з активів рф на зброю для України, угорщина не могла блокувати і розлючена
14:30
Начштабу "Азова" подав заяву в ДБР на командувача Об'єднаних сил ЗСУ генерала Содоля: просить розслідувати великі втрати
12:39
ЄС наступного тижня виділить на підтримку України першу частину із 2,5 млрд євро від росактивів
12:25
ЄС знайшов спосіб обійти вето угорщини на закупівлю зброї для України за рахунок заморожених російських активів
21:17
Огляд Volvo EX30: Компактний розмір, велика ефективність
15:15
У зіткненні Renault і Volkswagen-а біля Середнього загинув водій першого авто, а водій і пасажирка VW потрапили до лікарні
22:47
Як підготуватись до НМТ-2025
22:42
Місія: стиль для літньої вечірки
14:15
Рада ЄС офіційно підтвердила початок переговорів про вступ з Україною і Молдовою 25 червня
19:14
Альтернативні методи буріння свердловини: гідроударні та лазерні технології
13:44
Опозиційний до орбана Мадяр проти надання зброї Україні, хоча називає путіна агресором
22:49
Найбільшу групу Європарламенту поповнили опозиційні до орбана угорці
22:34
Чому проєктування та монтаж інженерних систем варто довірити компанії "Майстерно"
22:29
Металопластикові вікна – сучасне рішення для сучасних квартир
22:24
Переваги встановлення сонячної станції для дому
20:38
Рада дозволила фінансувати підрозділи Сил оборони з місцевих бюджетів
20:45
ProIT – нове українське медіа, яке буде корисне айтівцям, і ось чому
» Всі новини