В Ужгороді презентували графічну новелу про війну та виставку портретів українців

До річниці повномасштабної війни, яку розгорнула Росія проти України, в Ужгороді презентували графічну новелу “На межі”, а також виставку портретів та історій людей “Втрачений дім”.

В Ужгороді презентували графічну новелу про війну та виставку портретів українців

Створила культурно-просвітницькі видання Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Через ці продукти громадські діячі намагаються говорити про складні та чутливі проблеми цивільного населення у час воєнного стану. 

“Все, що ми сьогодні презентуємо, створено на реальних історіях людей, яким довелося тікати за тисячі кілометрів від рідного дому, щоб не потрапити в окупацію та не загинути. Розповіді ми записували у тимчасових прихистках, що були облаштовані влітку 2022 року у школах і садочках. Ми далі живемо втратами близьких, спробами оговтатися. Але, на жаль, це вже наша буденність і вона триватиме, доки Росія не понесе відповідальність за свою агресію”, - наголосила керівниця “Молодої Просвіти” Євгенія Бардяк.

Графічна новела “На межі” була розроблена саме до річниці розгортання Росією повномасштабної війни в Україні. До видання увійшло десять історій, написаних і намальованих на основі реальних розповідей 22 людей, які є героями виставки “Втрачений дім”. Мала частина з них все ж змогла нещодавно повернутися додому і почати відновлювати навіть під ракетними обстрілами свою хитку буденність. А от Володимиру Приходько з Маріуполя разом зі сім’єю все ж довелося починати життя спочатку. Його попереднього дому вже немає, як і прагнення їхати до тимчасово окупованого міста. 

“Коли були ще у Маріуполі, нам довелося буквально ховатися від смерті. Не було такого місця, куди не долітали снаряди та не кидала російська авіація свої бомби. До повномасштабної війни я працював тренером з плавання, мав багато молодих талановитих вихованців. Дехто з них, на жаль, так і залишився під мурами зруйнованого Маріуполя”, - пригадує пан Володимир. 

Побачити виставку та графічні новели можна впродовж дня 21 березня у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка". Комунальний заклад допоміг організувати захід в Ужгороді. Представниця бібліотеки Євгенія Напуда зазначає, що пам’ять війни має зберігатися через такі продукти й напрацювання, а теперішнє покоління мусить вивчити цей урок і не толерувати агресію через мовчання. Бо саме воно часто дорівнює підтримці насильства та нових злочинів.

З розробленими виданнями далі команда “Молодої Просвіти” вирушить в інші локації, щоб презентуватиу їх у трьох країнах Європи, а також шести обласних центрах на західній частині України.

Захід відбувся у рамках проєкту “Емпатія. Підтримка. Інтеграція”, який організовує Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 
 
 
 
 
 
 
 
22 березня 2023р.

Теги: виставка, новела, війна, портрети

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини