Щодо "кремлівськорусинського" сепаратиста Сидора за наслідками безпекових заходів СБУ відкрито кримінальне провадження (ФОТО)

СБУ завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) в Ужгороді. Про це йдеться в повідомленні Управління СБУ в Закарпатській області.

Щодо "кремлівськорусинського" сепаратиста Сидора за наслідками безпекових заходів СБУ відкрито кримінальне провадження (ФОТО)

У межах системної роботи Служби безпеки України з протидії підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі, правоохоронці перевірили Кафедральний Хресто-Воздвиженський собор та Свято-Покровську церкву, інформує пресслужба УСБУ в Закарпатській області.

Як йдеться у повідомленні, на територіях обох храмів знайдено велику кількість пропагандистської літератури російських авторів, зокрема, прокремлівські книжки, в яких заперечується право України на незалежність.

Виявлені співробітниками СБУ книги містять проросійську пропаганду: українців закликають вилікуватися від «хвороби українізму» і знову стати «малоросами».

На території Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору співробітники СБУ знайшли прапор так званої адміністративно-територіальної одиниці – «Республіка Підкарпатська Русь» та обкладинку до паспорта з відповідною «русинською» символікою. 

В результаті подальшого огляду церковних приміщень знайдено брошури сепаратистського характеру, текст та ноти до гімну «підкарпатських русинів», російські газети із зображенням карти «триединой руси», що включає росію, білорусію та Україну, пісні-балади про «богоносну росію». 

У ході безпекових заходів знайдено символіку забороненої партії «ОПЗЖ» та брошури, що пропагують ненависницьке ставлення до інших релігійних конфесій, зокрема, прихожан Православної церкви України, яка отримала томос про автокефалію.

Наразі всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

Крім цього, за матеріалами СБУ розпочато кримінальне провадження за ознаками порушення рівноправності громадян через проповідь настоятеля одного із храмів УПЦ (МП) (за інформацією Закарпаття онлайн - Димитрія Сидора). 

Встановлено, що на початку грудня цього року священнослужитель називав українців, які бажають святкувати Різдво 25 грудня, «безбожниками-сатаністами».

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила наявність у проповіді ознак приниження національної честі і гідності, розпалювання національної та релігійної ворожнечі та ненависті, образи почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

Досудове розслідування здійснюється органом Національної поліції за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Як наголошує УСБУ в Закарпатській області, у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Безпекові заходи проводили співробітники УСБУ в Закарпатській області спільно з ГУ Нацполіції в Закарпатській області, Нацгвардією, Управлінням патрульної поліції та Ужгородським зональним відділом Військової служби правопорядку.

Як раніше інформувало Закарпаття лнлайн, у 2012 році Вищий спецiалiзований суд підтвердив вирок сепаратистові Сидору – три роки позбавлення волі з відтермінуванням виконання вироку на 2 роки та штраф у сумі 1840 гривень.

Після цього, в 2014 році, місцеблюститель УПЦ (МП) відзначив Сидора, який закликав Росію "активно освоювати Закарпаття", другим хрестом.

Крім того,  до Ужгородської міськради.засуджений за сепаратизм Димитрій Сидор балотувався 13-м номером в списку ОПЗЖ,однак не пройшов.

 

15 грудня 2022р.

Теги: сепаратизм, Силор

Коментарі

Го городок ,Картина Репина" 2022-12-16 / 13:51:45
Студенти на лекціях історії гризуть граніт науки

Пак Іршава 2022-12-16 / 01:08:17
До православного.Ти не путай мацкальських попів з священиками греко-католиками,яких після війни перестріляли і пересажали по тюрмах комуністи,а на їх місця поназначали попів-нкаведістів.А у тебе або пам'ять курта або ти сволота промацкальська і твоє місто на параші разом з сидором.А СБУшники молодці,просто пізно,Сидор вже був готовий до візиту,то мягко кажучи, непрофесійно взяли сидора за бороду...Давно мав сидіти на параші.Але хоть так.

Православному 2022-12-16 / 00:29:42
Не поминай ім'я Господа всує...
А тим більше, не прикривайся ним

Православний 2022-12-15 / 23:23:29
Прости вас Господи бо не знаєте що робите! Це все добром не кінчится! Господь - Він Довготерпеливий, але не вічнотерпеливий... Вже це було, пару десятків років тому... і останнього попа хотіли показати, і священників у тюрми сажали, і в лагері посилали, і християн прислідували... і що? Церква відродилася і всерівно існує і буде існувати! А Ти дорогий мій народе український - ОПОМНИСЯ і ЗУПИНИСЯ!!! Тому що "Бог поругаєм не буває"!

Степан Крук 2022-12-15 / 16:54:33
Анафема ризонос!

Роман 2022-12-15 / 16:39:29
Нарешті! А скільки він посіяв ненависті в душі своїх зомбоприхожан! Нічого доброго цей московський піп не зробив для України!

Закарпатець 2022-12-15 / 16:09:42
Полусидор,полупідор

Земляк 2022-12-15 / 07:59:44
Посадiть уже цього попа! Давно мутить воду!

НОВИНИ: Політика

23:53
/ 30
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини