Закон про ратифікацію Україною Європейської хартії регіональних мов або мов меншин планується ухвалити в новій редакції

Ухвалений у 2003 році Закон України про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин планується викласти в новій редакції. Про це повідомила заступник Міністра юстиції Валерія Лутковська під час зустрічі з делегацією експертів Комітету Європейської хартії регіональних мов або мов меншин Секретаріату Ради Європи.

Зустріч відбулася в Міністерстві юстиції України в рамках оціночного візиту делегації експертів Комітету Європейської хартії регіональних мов або мов меншин до України, що триває 26-30 травня. За підсумками візиту планується складання звіту Комітету щодо імплементації Україною положень Хартії.

У ході візиту до Міністерства юстиції України, яке виступало координатором Першої періодичної доповіді про виконання державою положень Європейської хартії регіональних мов та мов меншин, експертів Ради Європи було поінформовано про наміри ухвалити у новій редакції Закон України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин».

У результаті ухвалення законопроекту передбачається виправити лінгвістичні помилки, які містяться в чинному законі, зокрема щодо назви мов, що підпадають під дію Хартії. А також вирішити проблему з недосконалим перекладом самої Хартії, що дозволить уникнути тих проблем, які можуть виникнути у зв’язку з некоректним викладенням документа українською мовою. За словами Валерії Лутковської, відповідний законопроект пройшов процедуру візування профільними відомствами та має бути внесений на розгляд Верховної Ради Президентом України.

Також у ході зустрічі з експертами Комітету Європейської хартії регіональних мов або мов меншин порушувалися питання щодо перспектив ухвалення в новій редакції Закону України «Про мови в Українській РСР».

Як повідомлялося, у липні 2007 року Україна представила Раді Європи текст Першої періодичної доповіді про виконання державою положень Європейської хартії регіональних мов та мов меншин. Доповідь містила інформацію щодо виконання Україною зобов’язань по відношенню до 13 мов, які визначені Законом про ратифікацію Хартії як регіональні мови або мови меншин. Зокрема, давався розгорнутий аналіз щодо підтримки цих мов державою у регіональному розрізі, а також у різних сферах життєдіяльності держави – освіті, судовій владі, в адміністративних органах та публічних послугах, засобах масової інформації, культурній, економічній діяльності, в соціальному житті тощо.

Положення Хартії передбачають, що при застосуванні української мови як державної її розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя на всій території України не вважаються такими, що перешкоджають чи створюють загрозу збереженню або розвитку мов, на які поширюються положення Хартії. В Україні, відповідно до Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», Положення Хартії застосовуються до мов таких національних меншин України, як білоруська, болгарська, гагаузька, грецька, єврейська, кримськотатарська, молдавська, німецька, польська, російська, румунська, словацька та угорська.

Україна підписала Європейську хартію регіональних мов або мов меншин 2 травня 1996 року. Закон про ратифікацію Хартії було ухвалено 15 травня 2003 року.

Прес-служба Міністерства юстиції України
28 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

orange 2008-05-28 / 16:39:00
Як де? Ніде.:-)

Istvan 2008-05-28 / 15:48:00
А де русинська мова?

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини