Соло закарпатського поета-пісняра і гумориста Юрія Шипа

У минулу п’ятницю, 23 травня, в Ужгороді в переповненій залі Закарпатського обласного лялькового театру зустрілися осінь з весною. Відомий український поет, байкар, пісняр, сатирик, гуморист і публіцист, лауреат крайової літературної премії ім. Федора Потушняка та Всеукраїнської – ім. Л. Глібова – наш земляк Юрій Шип звітував перед громадськістю про свої творчі набутки з нагоди трьох ювілеїв: 65-річчя з дня народження, 45-річчя літературної діяльності та виходу в світ 25-ої книжки.

Юрій Шип
Юрій Шип

Про щедрий творчий ужинок письменника та високу оцінку літературознавцями його таланту в зацікавленому багатолюдному фойє красномовно засвідчила художньо-документальна виставка книжок ювіляра, рецензій та відгуків на них літературознавців, організована закарпатською універсальною науковою бібліотекою, що знайшла живе продовження на сцені театру з участю митців та ювіляра.
Про грані таланту Юрія Шипа, як самобутнього письменника в різноманітних літературних жанрах цікаво повідав голова обласної організації Національної спілки письменників Петро Ходанич. Відомий поет Василь Густі – лауреат крайових літературних премій ім. Дмитра Вакарова і Федора Потушняка – поглиблено презентував не тільки творчу діяльність Юрія Васильовича, але й життєвий шлях з дитинства до сивого літа й осіннього цвіту, за якими перелоги Зауральської цілини, цікаві сторінки педагогічної, природоохоронної та громадської праці, увінчані урядовою медаллю „За відвагу пожежі” (за врятування двох дітей), відзнакою „Відмінник охорони природи України” та іншими знаковими нагородами.
Начальник крайового управління культури Юрій Глеба від імені обласних Держадміністрації, Ради та Облпрофради щиро вітав ювіляра і вручив йому Почесну грамоту й найвищу відзнаку – медаль управління культури Закарпатської держадміністрації та Обкому працівників культури „За вагомий внесок в розвиток мистецтва Закарпаття та багаторічну суспільну працю”.
Артист Борис Дерда під оплески глядачів зачитав теплу вітальну телеграму на адресу Юрія Шипа з Києва від імені секретаріату Національної спілки письменників України, а голова Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства „Просвіта”, голова Комітету з присудження премії ім. Августина Волошина, кандидат історичних наук Павло Федака вручив ювіляру присуджений йому Диплом лауреата премії ім. Героя України Августина Волошина за художньо-документальну книгу „Переказ у роздумах про село Великі Лази в соборній родині Христової Церкви”.
Духовну атмосферу етапного звіту письменника створив уже з самого початку лауреат міжнародних конкурсів – камерний хор „Кантус” (худ. кер. Народний артист України Еміл Сокач) молитвою „Отче наш” (у якій, стоячи, взяли участь усі присутні в переповненій театральній залі, а також кантатою „Чотири радості” на слова Юрія Шипа (муз. Василя Гайдука) в тому ж виконанні.
Потім присутні щирими оплесками зустрічали і проводжали зі сцени виконавців ліричних, побожних, тривожних і жартівливих пісень на слова Юрія Шипа: „Божа Вікторія”, „Тече Тиса до Дунаю”, „Летів голуб”, „Поки є до кого”, „Цвіте краса над Ужем”, „Глипаву на дичку”, „Файна я”, „Райський листопад” та інших у виконанні народних та заслужених артистів України, лауреатів крайових та всеукраїнських конкурсів Петра Матія, Марії Зубанич, Оксани Ільницької, Надії Підгородської...
Припали до душі глядачам гуморески та байки Юрія Шипа „Про цапа й Остапа”, „Хижий світ”, майстерно прочитані артистом Борисом Дердою, та „Кумове денце” у виконанні самого автора та інші.
Довго не пускали зі сцени присутні в залі презентований відомим крайовим поетом Іваном Козаком народний фольклорно-етнографічний ансамбль „Лемківчанка” села Зарічево Перечинського району (худ. кер. Ганна Пекар), який виконав талановито в’язанку тур’янських жартівливих пісень.
Та, чи не найбільше, сподобався учасникам вечора заключний акорд творчої зустрічі – виступ Державного Закарпатського народного хору (худ. кер. – заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук), що блискуче виконав кантату на слова Юрія Шипа „Невмируща”, пісню „Мій край” (муз. В. Гайдука) та тріумфальну радість „Христос воскрес!”...
Пісні та вірші, квіти і вітання доктора філологічних наук, професора Петра Лизанця, письменника і фольклориста Юрія Чорі, священиків: православного — з Донецька і греко-католицького — з Ужгорода, письменника Володимира Фединишинця, багатьох друзів і земляків ювіляра з Перечинщини та Ужгородщини, з села Мокре та Великих Лазів мали родинне і сердечне продовження після Лялькового театру в приміщенні обласної організації Національної спілки письменників України.

Сергій Романенко, UA-reporter.com
27 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини