Михайло Рошко: На Закарпатті активно читають українських авторів

Минулого тижня письменник, науковець та громадський діяч Михайло Рошко зібрав в Ужгороді за "круглим столом" представників трьох поколінь закарпатських пимсьменників.

Михайло Рошко
Михайло Рошко

Були запрошені й літературні критики та журналісти, аби поговорити про закарпатську літературу на зламі століть, її реакцію на появу нових тем, жанрів, зміну читацьких смаків.

«Потрібен діалог, — сказав Михайло Рошко. — Діалог середнього і молодшого поколінь літераторів, які, бува, не сприймають і не чують один одного, письменників із критиками, котрі часом не приділяють достатньої уваги крайовій літературі. Хотілося б почути і медійників, бо зокрема і завдяки їм читачі дізнаються про нові видання, а отже, і вони мають вплив на формування читацьких смаків.

Усі учасники крупою столу активно долучилися до обговорення запропонованого кола питань і, зрештою, розмова охопила ширший спектр проблем. Петро Ходанич говорив про те, що смаки формуються на основі певних знань, нинішня ж молодь не дуже хоче «смакувати» — радше прагне здивувати, мало хто з них знає нашу літературу й оперує, в кращому випадку, двома-трьома іменами. Його думку продовжили Наталя Вигодованець та Галина Малик, закцентувавши на тому, що любов до книжки треба виховувати і чільна роль у цьому процесі за вчителями, бо «саме вони формують читача», та батьками — «усього 20 хвилин на день треба читати дітям аби виростити читача». Надія Панчук зауважила, що якісних читачів ніколи не було багато, і нехай нині далеко не всі звертаються до книжки, проте вперше за багато років у бібліотеках активно запитують українських авторів. Далі дискусія поволі перейшла до питань суто літературних. І в цьому зв’язку її учасники відзначили брак якісної масової літератури (Наталя Бедзір), прагнення сучасного читача конкретики, його бажання отримати твори про сьогодення (Сергій Федака), такі, які давали 6 відповіді на одвічні питання, що і є ознакою справжньої літератури.

Отже, діалог відбувся, проте потребує продовження.

24 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

Лія 2008-05-28 / 15:34:00
Чомусь не можу погодитись з попереднім коментарем.Я читала книгу "Ревнощі з того світу" М.Рошка і мені дуже сподобалось,особливо наскільки там вивчено психологію жінки.І взагалі в нас на Закарпатті є чудові письменники,які бажають щоб молодь

більше вільного часу зверталася до книги,тобто розвивалась в духовному плані.Критикувати легко,а створити щось таке,щоб усіх поєднало і зацікавило це сумлінна праця за яку можна лише сказати "дякуємо".

Урзус 2008-05-24 / 21:12:00
А чи читають на Україні самого Рошка? Мав на руках оте хвалене "Джинсове покоління". Ну, кілька речей сподобалось - зокрема, Дочинець і Любка (сразу відрещуюсь - я не Андрій, просто дуже до душі припав його вірш про Спілку письменників). А от Рошкову прозу хочеться охарактеризувати (попри дві сторінки усіх регалій цього письменника у автобіографії) назвою його ж твору у збірці - "Пішла вона на хєр!"

НОВИНИ: Культура

19:11
/ 2
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
» Всі новини