Ужгородщина залишиться без школи мистецтв?..

Цілком можливо, що найближчим часом славнозвісна Добронська дитяча школа мистецтв зникне. Як повідомили “Трибуні” батьки дітей, які відвідують Добронську школу мистецтв, на найближчій сесії Ужгородської районної державної адміністрації за ініціативи її голови А.В.Колібаби заплановано розглянути питання ліквідації дитячої школи мистецтв с.М.Добронь. Підтвердив наявність такої інформації і багаторічний директор Добронської школи мистецтв Гідій Василь Йосипович.

Треба зауважити, що колектив даної школи мистецтв вже вдруге переживає свою ліквідацію. Так, розпорядженням №530 голови Ужгородської районної державної адміністрації А.В.Колібаби в серпні 2007 року перед початком навчального процесу відділу культури державної адміністрації було доручено провести ліквідацію дитячої школи мистецтв та попередити про звільнення викладачів.

Однак, після того як розумна ідея чиновника із держадміністрації “зекономити кошти” на естетичному вихованні та розвитку дітей села набула широкого розголосу та викликала обурення громадськості, батьків дітей та працівників школи, Колібаба терміново відправився у відпустку. А його заступником та виконуючим обов’язки голови райдержадміністрації на час відпустки А.А.Ковачем 25 вересня 2007 року було скасовано розпорядження “Про ліквідацію школи мистецтв у с.М.Добронь.”

Однак, як показав час, ідея ощасливити дітей ліквідацією школи мистецтв не полишила світлі голови районного керівництва. Правда, на цей раз Колібаба мудро вирішив заручитися в пікантному питанні “відлучення дітей від прекрасного” підтримкою депутатів райради, які, безумовно, добре розуміють, яке значення для виховання естетичних смаків та позашкільного виховання має дана школа, яка є фактично єдиним культурним центром для М.Доброні та навколишніх сіл.

Гадаємо, у проблему мала б втрутитися обласна влада... Однак, здається, для неї є більш цікаві спільні з райдержадміністрацією проекти та проблеми. Ще не всю землю роздерибанили. Наостанок можна сказати лише одне. Із вуст чиновників різного рангу, в тому числі й керманичів нашої області, часто лунали банальні фрази, що діти — це наше майбутнє і про них треба дбати. Немає заперечень! Особливо сьогодні, коли у Закарпатті процвітає наркоманія, область займає одне з перших місць в Україні за темпами поширення СНІДу, коли гостро стоїть проблема дитячого алкоголізму, коли чимало підлітків мають проблеми із законом. Безумовно, хлопців і дівчаток ще змалечку треба забирати з вулиці і залучати до спортивних залів і музичних шкіл. Влада нібито декларує ці принципи, але коли справа доходить до діла, маємо те, що маємо. Тож напрошується висновок, що насправді нашим керманичам байдуже, де й як проводитимуть час наші діти, для них важливіші власні меркантильні інтереси чи інтереси їхніх бізнес-партнерів. Виходячи з логіки районних очільників, новий ресторан — це краще, ніж скромне приміщення музичної школи, в якій дітей навчають прекрасному, бо зиску від цього вони не мають.

Анатолій Рошко, "Трибуна"
24 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини