Закарпатські лялькарі виступили для українських дітей на фестивалі "MASKARADA 2022" у Польщі (ФОТО)

Днями «жіночий батальйон» Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» повернувся з польського міста Жешув, де взяв участь у якості почесних гостей на 12-му Міжнародному фестивалі театрів мультиплікаційної форми «MASKARADA 2022». Поїздка відбулася за підтримки Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА.

Закарпатські лялькарі виступили для українських дітей на фестивалі "MASKARADA 2022" у Польщі (ФОТО)

Господарями фестивалю були митці  жешувського театру «Маска» під егідою дивовижно гостинної директорки Моніки Шели, а учасниками — Театр анімації з Познані, ляльковий театр «Гулівер» та  театр «Бай» з Варшави, Театр «Піноккіо» та Театр ляльок «Арлекін» з міста  Лодзь та інші колективи. Співфінансувався фестиваль «MASKARADA 2022» Міністром культури та національної спадщини з Фонду сприяння культурі – державного цільового фонду Республіки Польща. 

Частиною програми театрального фестивалю у Жешуві, який проходив з 14 по 18 травня, став показ українським дітям вистави «Мишка та рожева стрічка» Закарпатського академічного обласного театру ляльок з Ужгорода. Треба згадати, що у квітні цього року вистава була показана ​​в словацьких містах Пряшів та Кошице для дітей біженців з України, а режисерка, заслужена артистка України Наталія Орєшнікова ввела заміну в акторському складі, адже театр виїжджає за кордон лише у  жіночому складі.

У Жешуві вистава «Мишка та рожева стрічка», що стала частиною Міжнародного фестивалю театрів анімаційної форми «MASKARADA 2022»  проходила у клубі «Приходь і відпочивай, навчайся, розслабляйся, веселись»,  який польська сторона створила спеціально для організації дозвілля українських родин, які вимушено перебувають на території дружньої держави. У рамках клубу є й інші заходи для дітей: боулінг, малювання обличчя, дитячий майданчик та кінопокази. Дорослі все ще можуть брати участь у курсах польської мови та англійської мови, зокрема в дискусійному клубі «Speaking Club», Студія краси для українських мам, також відкриті пункти юридичної, психологічної та офіційної допомоги. Клуб вже з березня діє при Університеті інформаційних технологій та менеджменту в Жешові, ініціатива заснована на роботі волонтерів.

Закарпатські лялькарі відзначають надзвичайно теплу зустріч як з боку колег жешувського театру «Маска», так і глядачів — маленьких українців, які із захопленням дивились брали участь в інтерактивному видовищі рідною мовою, одночасно поповнюючи свої знання англійської — адже вистава за п'єсою заслуженого діяча мистецтв України  Руслана Неупокоєва є своєрідною виставою-уроком англійської мови, коли діти в ігровій формі знайомляться з новими іноземними словами. Окрім того, під час дитячої вистави за допомогою артисток Олени Пишки, Лариси Кривчик та Ганни Ліпчей та їхніх лялькових персонажів дітки  розв'язують недитячі питання — що потрібно зробити, щоб з тобою хотілося дружити?

За переконанням колективу Закарпатського академічного обласного театру ляльок та його директора-художнього керівника Мирослава ПЕТІЯ подібні поїздки є важливою місією колективу, який завдяки прикордонному розташуванню має можливість мобільно обслуговувати виставами українською мовою родини з дітьми, які вимушено, у зв'язку з воєнною агресією на території України   відірвані на даний час від рідної землі та звичного мовного середовища. У перспективі планується продовжити співпрацю у цьому напрямку із колегами сусідніх країн по обслуговуванню  родин  українських біженців виставами рідною мовою, які несуть добро, позитив та любов до Батьківщини.

Ніна Малишка

22 травня 2022р.

Теги: лялькарі, Бавка, вистава, MASKARADA

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини