Sziget-2006 очима закарпатця

Уже чотирнадцятий рік поспіль острів Obudai Sziget, що лежить на Дунаї в центрі Будапешта, на тиждень у серпні стає, мабуть, найбільш густонаселеним островом планети.

Sziget-2006 очима закарпатцяПричина масового паломництва молоді (й не тільки) з усього світу до столиці Угорщини – найбільший європейський музичний фестиваль Sziget. Цьогоріч за тиждень Sziget-2006 відвідали 385 тисяч осіб, що є абсолютним рекордом (торік – 375 тисяч). Із-поміж великої кількості журналістів, які висвітлювали життя острова (угорською Sziget – острів), на фестивалі був акредитований і кореспондент “Газети”.

Про те, що Sziget є фестивалем світового рівня, свідчить насамперед перелік виконавців. На 66 майданчиках виступили 250 музикантів, танцюристів, гімнастів, татральних колективів тощо із 44 країн світу. З-поміж іноземних виконавців найбільше представляли Великобританію – 44, з яких найвідомішими є: Placebo, Franz Ferdinand, Prodigy, Robert Plant, Radiohead, останні навіть зафрахтували спеціальний літак, аби встигнути виступити на фестивалі.

На Sziget-2006 уперше було представлено й Україну. Першого ж дня фестивалю на одній із головних сцен Wan2 фактично відкривали фестиваль хлопці з гурту Mad Heads XL. Підримати своїх прийшли чимало українців із синьо-жовтими прапорами, яких щороку на фестивалі стає дедалі більше. Слід зазначити, що торік на другій за величиною сцені World Music мали виступати Олег Скрипка та “ВВ”, однак, за словами самого Олега, тодішні організатори їхнього виступу з українського боку не впоралися зі своїми обов’язками.

Росію цього разу представляли хлопці з гурту “Ленинград”, хоча змісту пісень, окрім росіян, українців і білорусів, ніхто не розумів. При цьому не обійшлося без політики. Якийсь російський фанат ходив із табличкою “Имел я в ж... Путина”. Відразу ж після “Ленинграда” на тій же сцені виступила популярна в Європі співачка з єгипетським корінням і російським ім’ям Наташа Атлас.

Загалом із зіркових виступів на двох найбільших сценах найбільше вразили Radiohead. Двогодинний концерт серйозного року від Тома Йорка з чудовими світловими ефектами, який відвідали понад 50 тисяч глядачів, організатори Sziget вже встигли назвати одним із найкращих в історії фестивалю. Однак, на думку багатьох із тих, хто бачив виступ американців із пострадянським корінням (один із учасників є вихідцем із Одеси) з гурту Gogol Bordello на сцені Wan2, саме цей концерт був найкращим на цьогорічному Sziget. Гурт, що за стилем нагадує щось середнє між “ВВ” і “Ленинградом”, завоював велику кількість прихильників.

Потішив публіку виступ ветерана року Іґґі Попа (Iggy And The Stooges), концерт якого був, мабуть, найбільш драйвовим і зарядженим шаленою енергетикою. Iggy вийшов на сцену у вузьких штанах, які потроху сповзали з нього. От такий він, майже 50-річний американський рокер. Відверто розчарували, а декого навіть роздратували розрекламовані Prodigy. Виступ цих британців можна назвати головною невдачею фестивалю – крім великої кількості матюків (навіть більше, ніж у “Ленинграда”!), традиційних електронних варіацій і показової пихатості – нічого нового.

Загалом із-поміж інших фестивалів Sziget вирізняється тим, що організатори намагаються зібрати на тиждень в одному місці відомих представників більшості музичних стилів, напрямів і течій, а також представників театрального мистецтва. Приміром, уже другий рік поспіль збирають аншлаги виконавці на ромському майданчику. Велику кількість прихильників мають блюзовий і джазовий майданчики, цілий тиждень на дискотеках Sziget з 23.00 до світанку виступають найкращі ді-джеї світу. Незабутнє враження було від виступу німецького театру Titanik – уночі актори на вигадливих, власноруч сконструйованих велетенських монстрах (чи то велосипедах, чи то автомобілях), з яких виривалися язики полум’я та спалахували феєрверки, їздили просто між глядачами, влаштовуючи між собою бої та перегони. Уся ця небачена феєрія закінчилася грандіозним феєрверком.

Загалом щодня на території острова Obudai Sziget перебували в середньому понад 50 тисяч осіб. Щодо цін, то щороку Sziget стає все дорожчим. Приміром, якщо два роки тому добовий квиток коштував 15 доларів США, то цьогогоріч – 24 євро, а тижневий абонемент із правом поставити свій намет і жити на острові – 120 євро.

Щодо продуктів харчування та алкогольних напоїв, то в усіх пабах на Sziget майже на все ціни уніфіковані, наприклад, 0,5 літра пива Dreher, яке є одним із головних спонсорів фестивалю, коштувало 320 угорських форинтів (7,68 грн.), при цьому іншого пива на острові фактично не було. Загалом, за офіційними даними, на цьогорічному фестивалі організатори отримали 50 мільйонів форинтів чистого прибутку.

P.S. Це здається дуже дивним, але за останні три фестивалі на Sziget я був свідком тільки однієї бійки, яку відразу ж вгамували, ще до приходу охоронців. І це за такої кількості людей не лише з європейських країн, а й з азійських, африканських і латиноамериканських. Дорогою додому, сидячи в комфортному угорському потязі, думаю, якими були б міліцейські коментарі, якби такий фестиваль відбувався в Україні...


Іван Колодій, Будапешт-Ужгород, Львівська газета
31 серпня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини