Письменника Дмитра Кешелю привітали з ювілеєм лялькарі та студенти інституту культури і мистецтв (ФОТО, ВІДЕО)

Письменника Дмитра Кешелю привітали з ювілеєм лялькарі та студенти інституту культури і мистецтв (ФОТО, ВІДЕО)

З нагоди відзначення 70-річчя українського письменника, драматурга, сценариста, заслуженого журналіста України, члена Спілки журналістів та Спілки письменників України Дмитра Кешелі Закарпатським академічним обласним театром ляльок, Ужгородським інститутом культури і мистецтв та Закарпатською обласною бібліотекою для дітей та юнацтва у співпраці та під егідою Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА у вівторок, 14 грудня 2021 року, в Ужгороді було проведено яскраву творчу зустріч зі студентством.

Театр ляльок на Театральній був заповнений глядачами настілки, наскільки дозволяли санітарно-епідеміологічні карантинні норми. Окрім студентів та викладачів Ужгородського інституту культури і мистецтв серед глядачів було немало представників творчої інтелігенції Закарпаття — письменників, видавців, представників ЗМІ. У фоє  глядачів зустрічала виставка книжок автора "Я творю сагу про Закарпаття", що була підготовлена дитячою книгозбірнею, театр ляльок продемонстрував знакову  виставу "Недотепа із Вертепа" за п'єсою Дмитра Кешелі, режисурою заслуженого артиста України Олександра Куцика, сценографією Ярослава Даниліва та у блискучому виконанні заслуженої артистки України Наталії Орєшнікової та Миколи Карпенка.

Після перегляду вистави драматурга тепло привітав директор-художній керівник театру ляльок Мирослав Петій, презентувавши, зокрема, першу  афішу  легендарної вистави від 2004 року. Відтак з вітанням виступила заслужена працівниця культури України, депутат облради Наталія Шетеля, яка, відповідно до розпорядження голови облради Володимира Чубірка, за вагомий внесок у розвиток літератури вручила ювіляру Почесну грамоту облради. До привітань приєдналися Директор департаменту культури, національностей та релігій  Закарпатської ОДА Євген Тищук, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Кузан та поет Василь Густі. Вітали письменника й маленькі читачі його книжок від дитячої книгозбірні.

Сюрпризом для Дмитра Михайловича стало інсценізація уривка його повісті "Весільна феєрія", що була підготовлена фольклорним театром Ужгородського інституту культури і мистецтв (керівники Микола Карпенко, Ніна Малишка, постановка Наталії Орєшнікової).  Письменник з непідробним хвилюванням слідкував, як його тексти набувають сценічного життя та сповнюються енергетикою молодих студентів-виконавців. Глядачі живо реагували на дотепний гумор і незрівнянну "кешелівську" мелодику діалектних виразів, динамічний розвиток подій інсценівки.

Відтак Дмитро Кешеля поспілкувався з гостями заходу, надихаючи творчу молодь  на плідну роботу та любов до рідного краю.

І на завершення необхідно відзначити модератора  заходу, друга ювіляра заслуженого артиста України Олександра Куцика, який спромігся створити надзвичайно теплу довірливу атмосферу в залі й на сцені, вибудувавши із події  справжню дружню творчу зустріч, яка невдовзі матиме продовження, адже Олександр Петрович, викладач Ужгородського інституту культури і мистецтв, готує зі своїми студентами постановку за п'єсою Дмитра Кешелі "Дванадцять місяців".

Отже, вечір вийшов емоційно наповненим й залишить незабутні враження всім учасникам події як на сцені, так і в глядацькій залі.

Ніна Малишка, для Закарпаття онлайн

16 грудня 2021р.

Теги: Кешеля, ювілей, недотепа, письменник

Коментарі

якось негарно 2021-12-17 / 09:35:03


Анонімний перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини