Делегація закарпатських театралів повернулася з арт-резиденції театрів ляльок у Дніпрі (ФОТО)

Представники творчої театральної громади Закарпаття, а саме - заслужені артисти України Наталія Орєшнікова та Олександр Куцик, майстер сцени Микола Карпенко та актор Дмитро Ємець, театрознавиця Ніна Малишка 27-30 листопада здійснили подорож до Дніпра для участі в артрезиденції театрів ляльок «DNIPROPUPPET 2021».

Делегація закарпатських театралів повернулася з арт-резиденції театрів ляльок у Дніпрі (ФОТО)

DniproPuppet - міжнародна артрезиденція театрів ляльок, яка трансформувалася з фестивалю ДніпроПаппетФест у своєрідний формат творчої конференції, обмін досвідом, увібравши до себе  перегляд лялькових вистав, багато чисельні майстер-класи та обговорення.

Про господарів треба сказати окремо й щиро подякувати - насамперед суперпозитивній людині - заслуженому діячу мистецтв України, директору Дніпровського міського театру ляльок, віцепрезидент українського відділка Міжнародної спільноти лялькарів світу UNIMA-Україна та директору артрезиденції в одній особі Валентину Фетісову, який невтомно, натхненно й ненав'язливо забезпечував організаційний рівень всіх локацій і заходів, дивом примудряючись бути одночасно всюди. До пари  йому була вроджена організаторка й PR – комунікатор заходу, засновниця та Голова Правління ГО «Яскрава Країна», директор проєктів Ольга Обласова, яка опікувалась творчими дискусіями, майстер-класами та влаштувала закарпатцям незабутні екскурсії чудовим містом Дніпро, у який вона по-справжньому закохана.

На форумі було заявлено вісім вистав, й першою з них, якою відкрився фестиваль - «Віслючок, який мріяв стати зіркою»  - була саме від Дніпровського міського театру ляльок. Дніпряни занурили глядачів у неймовірно зворушливу атмосферу очікування Різдвяного дива, сповнену самопожертви й добра. Цікаво, що під час артрезиденції проводилась онлайн-трансляція усіх вистав форуму, отже глядачі могли долучитися до перегляду унікальних спектаклів.

Відтак представив свою виставу «В гості до сонечка» Львівський академічний театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки». Цікаво, що автором п'єси, режисером-постановником та композитором постановки львів'ян був польський лялькар Марцін Мажец, який також був учасником  Дніпровського форуму від Гданського колективу «TEATR BARNABY». Марцін продемонстрував віртуозну імпровізаційну моно виставу «Лицар без коня» за п'єсою відомої польської драматургині  Марти Гусньовської, а також порадував  публіку співом у гітарному супроводі.

Наступного дня на сцені Дніпропетровського академічного обласного українського молодіжного театру виступили закарпатці зі своєю візитівкою  — виставою «Недотепа із Вертепа», що ввійшла до Золотого фонду українського театрального лялькового мистецтва. Режисер постановки Олександр Куцик виступив перед виставою, розповівши колегам, глядачам про чудового письменника й драматурга, автора п'єси про хлопчика-сироту із закарпатського села Вертеп  Дмитра Кешелю, який нещодавно відзначив славне 70-річчя, і про славетний фестивальний шлях вистави «Недотепа із Вертепа», його міжнародне визнання. А потім... потім зіркова пара актор Наталія Орєшнікова та Микола Карпенко трепетно  і з великою любов'ю відіграли виставу, яка вкотре примусила глядачів аплодувати, сміятися і плакати. Овації довго лунали в залі, глядачі аплодували стоячи і довго не хотіли відпускати акторів зі сцени...

Яскраву фантастично костюмовану виставу "Дюймовочка" продемонстрував  Черкаський академічний театр ляльок  (режисер Ярослав Грушецький), а Полтавський академічний обласний театр  ляльок виставу для дорослого глядача «Леді в лавандовому», творчий доробок автора інсценізації та режисера Ніко Лапунова.

Подивилися закарпатці й нову кумедну музичну історію «Федорине горе» Миколаївського приватного театру ляльок«ІстАрт». До речі, «ІстАрт» - давні друзі закарпатців — на XVI Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Інтерлялька-2017» Наталія Григор'єва, актриса і засновниця миколаївського театру отримала перемогу у номінації "краща жіноча роль" у виставі  «Історія однієї матері».

Надзвичайно  цікавим професійно досконалим спектаклем   «Чарівна скрипка»  приватний театр ляльок «Равлик» прекрасних майстрів ляльководіння із міста Київ  Юрія і Любові Тітарових завершив насичені події артрезиденції  театрів ляльок «DNIPROPUPPET 2021».

Великою удачею можна вважати той факт, що викладачі сценічного мистецтва Ужгородського інституту культури і мистецтв безпосередньо пов'язані з творчою практичною роботою, суміщаючи педагогічну працю  з творчою в обласних театрах, адже ніщо не звучить так переконливо для студентів, як особистий приклад майстерності актора та режисера. Визнання та оплески зворушених глядачів спонукають студентів прагнути підкорювати вершини творчості. А майстри сцени постійно вдосконалюють свою майстерність, обмінюючись  досвідом з колегами, відвідуючи  різноманітні професійні форуми, зокрема артрезиденції  театрів ляльок «DNIPROPUPPET 2021», які надихають на нові здобутки.

 

 

 

Ніна МАЛИШКА, театрознавець

Фото з сайту Ліца

14 грудня 2021р.

Теги: арт-резиденція, театрали, Дніпро

НОВИНИ: Культура

06:20
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
» Всі новини