Голосування за нового голову Закарпатської облради зупинив дзвінок з Офісу Президента

Процедуру проведення таємного голосування за обрання нового голови Закарпатської облради замість звільненого зупинив дзвінок з Офісу Президента. Принаймні, про те, що такий мав місце, під час консультацій в кулуарах сесії облради, що відбулася сьогодні, повідомив один із заступників голови Закарпатської ОДА.

Голосування за нового голову Закарпатської облради зупинив дзвінок з Офісу Президента

За інформацією з джерел Закарпаття онлайн у владі Закарпаття, Банкова поставила жорстку умову – представник "Слуги народу" має керувати або обласною радою, або обласною адміністрацією. Тобто, якщо б члени нової владної коаліції в облраді сьогодні на сесії призначили нового очільника представницької влади регіону – не від "слуг", то буквально ближчими днями, якщо вже не в цю п'ятницю, з'явився б указ президента В.Зеленського про ліквідацію "ріднозакарпатської" керівної вертикалі виконавчої влади і заміну її представників на ставлеників "Слуги народу".

Питання в тому, чи планували такий радикальний сценарій і конфронтацію з ОП в загалом обережному "Рідному Закарпатті" від самого початку. Точніше, чи призначення нового голови облради як таке взагалі входило до планів нових коаліціянтів.

Судячи з наявної у редакції інформації, в цьому контексті "Рідне Закарпаття" і "Команда Андрія Балоги" просто використали амбіції Володимира Чубірка, якому було пообіцяно крісло голови облради в обмін на готовність головувати на сесії. І жодних реальних перспектив обійняти цю посаду, принаймні – в цьому конкретному контексті, у нього не було визначально.

Більше того, у цьому контексті варто пам'ятати, як обидві команди "командно" розхитували ситуацію та підігрівали її до сесії – саме В.Чубірко з "Рідного Закарпаття" є автором листа до голови облради з проханням форсувати оптимізацію всіх комунальних закладів області (медичних, культурних, позашкільних), а автором проєкту рішення про об'єднання всіх медзакладів області під єдиною "парасолькою" обллікарні є депутат від КАБ Євген Мешко. Відповідно, масовка незадоволених людей під облрадою в день проведення сесії була гарантована. Залишалося лише трансформувати незадоволення у владний "переворот".

Натомість, цікавою є реальна причина, яка змусила об'єднатися в новому форматі коаліції в облраді двох родичів і колишніх бізнесових та політичних соратників, а нині непримиренних ворогів – Василя Петьовку ("Рідне Закарпаття") та Віктора Балогу (Команда Андрія Балоги, КАБ).

Як відомо, ніщо так не об'єднує, як спільний ворог. Спільний ворог В.Петьовки і Ко та В.Балоги з командою власноруч "спалився" перед самим початком сесійного засідання. Вийшовши до стурбованих можливими "реформами" представників культури, медицини та позашкільної освіти, "префект" президента Зеленського на Закарпатті, очільник облорганізації "Слуги народу", нардеп Микола Тищенко на перший погляд несподівано і недоречно заявив про кінець ери Балоги на Закарпатті. І навіть оприлюднив відповідне відео на своїй стрінці в соціальній мережі Фейсбук. Більше того, зробив це на тлі того беззаперечного факту, що в основу дотеперішньої коаліції в облраді було покладено саме співпрацю «слуг» з КАБом. Адже, саме кулуарні домовленості М.Тищенка і В.Балоги дали можливість змінити перший, «ріднозакарпатсько»-«слугонародний» формат широкої коаліції в облраді.

За інформацією Закарпаття онлайн, нинішнім політичним катаклізмам в облраді передувала сварка М.Тищенка з Балогою (або, як варіант, з одним із представників родинного клану Балог) у Мукачеві. Знаючи імпульсивність поведінки М.Тищенка і системну незв’язаність його дій з логікою здорового глузду, не важко уявити, що «префекта» вкотре «занесло» і він вирішив вказати в Мукачеві, «ко ґазда в хижі». Реакція В.Балоги на таку позу також цілком прогнозована. І, відповідно, поява його депутатів у сесійній залі перед самим початком «перевороту» – також. Це був сигнал, що "відмінена" О.Петровим сесія таки відбудеться. Але, м'яко кажучи, аж ніяк не за сценарієм останнього.

Паралельною реалією політичної ситуації на Закарпатті є також те, що «батьки»-засновники «Рідного Закарпаття» разом з В.Петьовкою перебувають з М.Тищенком в перманентному конфлікті, основою якого є боротьба за ключову роль у владі Закарпаття. За якою, з-поміж іншого, – контроль за контрабандними потоками. У цьому контексті характерне для «ріднозакарпатців» тихе, підкилимне їх протистояння з М.Тищенком поширилося з периферії Закарпаття на парламентські кулуари, де група «Довіра», до складу якої входять всі нардепи від «Рідного Закарпаття», системно протистоїть групі М.Тищенка. А на самому Закарпатті це несприйняття поширилося на дотеперішнього голову облради Олесія Петрова. Котрий аж занадто різко, і не важливо – усвідомлено чи з безвиході, став на бік останнього.

Тому, йдеться про те, що призначення нового, «власного» голови облради на заміну звільненого О.Петрова навряд чи входило і входить до планів «ляльководів» коаліційного «перевороту» в облраді. Реальна причина – ослаблення позицій, або й повна ліквідація політичної присутності на Закарпатті «МайжеБезголового Ніка» (за книгою про Гаррі Поттера) – Миколи Тищенка. Зокрема – шляхом зняття з ключової посади його найближчого соратника. Котрий, вочевидь, порядком набрид закарпатському політичному істеблішментові і в силу своїх особистих якостей також.

Тобто, слід так розуміти, що «вкинутого» з технологічною метою в політичний простір призначення В.Чубірка головою облради на призначеному на 4 листопада другому сесійному пленарному засіданні четвертої сесії Закарпатської облради не буде. Сценарії два: або М.Тищенку, переконавши Банкову, вдасться на якийсь час переламати ситуацію на свій бік і в якийсь, політично відносно прийнятний спосіб відновити дотеперішній status quo, або нові коаліціянти дружно візьмуть участь у голосуванні за нового голову обласної ради, висунутого «Слугою народу». Ймовірніше всього, зі свого партійного середовища. Бо політична потреба компенсації за нинішню відносну поразку – актуальна.

Перший сценарій, з огляду на абсолютну токсичність особи М.Тищенка майже для всіх політичних кланів Закарпаття (окрім, мабуть, хіба угорців, які планували реалізувати через нього політичну реабілітацію свого лідера В.Брензовича), наразі малоймовірний. Станом на нині усі впливові політики Закарпаття – від В.Петьовки до В.Балоги, прагнуть, аби «МайжеБезголовий Нік», з його нестримним бажанням покласти у власну кишеню Закарпаття, яке вже лежить в їхніх кишенях, зник із закарпатських політичних реалій і, як йому і належиться за сценарієм книжки Джоан Роулінг, став лише «привидом Ґрифіндору». А шкода. Веселий був персонаж. І в певному сенсі – корисний для Закарпаття. Без нього буде не просто сумно. Без нього, без його непрогнозованих «движів», зумовлених патологічним прагненням слави, влади і грошей, влада Закарпаття загрожує перетворитися на абсолютний, безскандальний, тобто – закритий від суспільства, корупційний «мєждусобойчик».

Утім, не вперше.

Політичний клінч закарпатських політиків з Банковою не вигідний закарпатським політикам. Але й Банковій, яка не має достатньо ресурсів для такої боротьби і залежить від голосів «Довіри» та В.Балоги в парламенті, він теж не потрібен. Тому 4 листопада, або дещо пізніше, Закарпаттю варто очікувати на нового голову облради. Наступного "слуги народу".

Утім, наразі ситуація перебуває в розвитку. Закарпатцям нічого не залишається, окрім, як прийнято говорити в таких випадках, запастися попкорном. Нова стара якість політичної влади Закарпаття традиційно відбувається без них.

28 жовтня 2021р.

Теги: коаліція, Петьовка, Балога, Тищенко

Коментарі

Шанс не втрачений 2021-11-12 / 21:05:11
Нова бензозаправочна станція прекрасно будується на території греко-католицької академії в с. Минай. Повирубували багаторічні зелені насадження, влізли аж на тротуар. Гроші роблять свою справу.

вася 2021-11-10 / 18:50:41
а корону в ужгородців теж не волошин із щадейом украли, ні?, шавка ти опущена і всіма презираєма

земляк 2021-11-03 / 11:25:56
Який попкорн? Поки клани-пани "б'ються" за корито, закарпатці масово пашуть по заробітках та подихають від COVID-19!

30 років поспіль - одне й те ж: ні реформ, ні покращень, одні політичні срачі. Ганьба!

Втрачений шанс? 2021-11-03 / 10:13:39
А чого то ніхто не додумався направити буйно-енергію Коляна-прєфєкта на Берешів Нілових? Може би ту бензоколонку (якщо вона дійсно реальна) слугонародно віджав, з "сепаратистами", а вони йому усюди ввижаються, там би поборовся. Ще й заставив би, як фивника у Чопі, повторювати "москвоправославні" - наші друзі.

Ого-го 2021-11-02 / 21:04:15
Про Шандора ви серйозно? Цікаво. Бо досі цю посаду займали лише політичні туристи. А тут - цілий туризмознавець)

Іван 2021-11-02 / 19:12:12
Федір Шандор порядна людина. Чесна. Достойний голова ради буде.

До знайки 2021-11-02 / 15:58:58
Нічого ти не знаєш, лем язиком мелеш.

-ЗнаВу 2021-11-02 / 14:15:00
Федір ШандІр Ще НЕ РОЗРАХВАВСЯ за Столову-Кафе на БіоФаці УжНУ-ДЕ ТАЙНО ВІДКРИЛИ з тим Офіцінським-І"ТакЖе ТАЙНО КЕРУТИЛИ БІЗНЕС на СВІЙ КАРМАН"!-Брехач і ЖАДІБНИЙ ДУЖЕ до ГРОШЕЙ Цей ХВЕдір ШандІр!неДАЙ Боже ЦЬОГО Брехача Хведіра ШАНДІРА!

Сашко 2021-11-01 / 12:26:46
Дзвінок був від застуника Єрмака - Кирила Тимошенко.

вася 2021-10-30 / 20:37:30
та тоді вже краще щадея то із них самий мерзкий і підлийтреба самого гіршого)

Іван 2021-10-30 / 14:18:54
Не, Віталік глагола, під кришаю Івана Волошина в інтересах Рідного Закарпаття, кідь не пошкодує обіцянкок роздати і мало своїх біткойнів!

Яніна 2021-10-30 / 11:21:52
Новим головою облради буде Федір Шандор!

пішта 2021-10-29 / 22:27:35


З рекламою вбивці і псевдоактивіста павлова - на інші ресурси, де таке толерується. Коментар видалено. Адмін


Балоговці і Порошенковці всьо то одна Медведчуковська банда 2021-10-29 / 22:18:41


https://zakarpattya.net.ua/News/215460-Na-Zakarpatti-kolyshnomu-holovnomu-inzheneru-produktoprovodu-Medvedchuka-povidomleno-pro-pidozru-v-sprychynenni-masshtabnoho-zabrudnennia-gruntiv-FOTO

почитайте кіть вам інтересно як оті ґаздовали у нас


Юрик 2021-10-29 / 20:51:30
Учасник перевороту з Міжгірщини. Неміг два слова зв'язати, а руками розмахує кричав ЗЕ наркоші на виборах, вася в голові треба мати свою мінтю. Солодовнічка каже щоти неповноцінним.

сорри 2021-10-29 / 19:01:07
Іванчо з ледидівського "За майбутнє"? Так їх же бортанули разом з Тищенком, Петровим і "слугами" :)

Носова 2021-10-29 / 18:57:22

Пітров гудбай !
Ти наш край незабувай !
Й далі бізнес "кришувай" !
Заробляй собі на "чай" !

Воланд 2021-10-29 / 18:36:40
Да про Иванча я недумав! Але так и буде!

порохобобіки розбушувалися 2021-10-29 / 18:04:24
Треба було не дзвонити, а витягнути з ради всьо рідне закарпаття і їх сообщників і прямо на Народній площі кіньми розтягнути

Андрій 2021-10-29 / 17:49:36
Не творіться на вуйка, він дурним родився.

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини