Реквієм по закарпатській медицині, або Як генерал Петров вирішив із Супрун позмагатися

15 ключових обласних медичних закладів планують ліквідувати, "вливши" в обллікарню

Реквієм по закарпатській медицині, або Як генерал Петров вирішив із Супрун позмагатися

Достеменно невідомо, кому саме належить ідея «оптимізації» всієї обласної медицини шляхом утворення одного-єдиного закладу. Рішення унікальне як в свій реалізації, так і в мотивації. Старий і давно вже випробуваний пролетаріатом принцип – забрати у багатих і поділити між усіма бідними порівну, знайшов жваву підтримку у верхах обласної ради. В цій публікації не будемо торкатися майна, пенсій та зарплат чиновників облради – це окрема цікава тема для детального журналістського розстеження. Сьогодні поговоримо про підгрунтя  та наслідки рішення, яке підготували «слуги народу» на наступну сесію облради.

Йдеться про проєкт №1960 ПР/01-16 «Про реорганізацію комунальних некомерційних підприємств у сфері охорони здоров’я Закарпатської обласної ради», поданий депутатом Євгеном Мешком, що є представником одного з засновників нинішньої широкої коаліції в Закарпатській облраді – політичної партії «Команда Андрія Балоги».

Молодий реформатор з команди У.Супрун активно просуває ідею зосередження управління і ВСІХ фінансових потоків в одних руках. Тимчасово ці руки будуть належати головному лікарю обласної лікарні Юрію Яцині. Саме його попередньо призначено «головною акушеркою» при народженні медичного Франкенштейна.

Всі 15 обласних закладів з усім майном та персоналом мають приєднатися до ЗОКЛ ім. А. Новака. Єдиний заклад, який, за дивним збігом обставин, вибив у генерала індульґенцію на автономію – це  Закарпатський обласний центр громадського здоров’я (колишній центр СНІДу).       

Люди, наближені до керівництва обласної ради, розповідають, що головним аргументом на користь «оптимізації» стали високі зарплати у керівників окремих закладів. Уже тривалий термін щомісяця обласна рада моніторить зарплати всіх закладів як керівного складу, так і рядових працівників. І щиро обурюється, як в окремих медичних установах дозволяють виплачувати ТАКІ високі зарплати, коли в інших медики ледь «вигрібають» на мінімалку.  Схоже, що чиновникам облради не зовсім зрозумілі економічні механізми формування бюджетів лікарень за медичними послугами. Якщо заклад є КНП – фактично самостійною юридичною одиницею і самостійно заробляє через пакети медичних послуг кошти, то вправі розпоряджатися цими коштами – виплачувати премії, купувати обладнання, проводити навчання своїх працівників і т.д..  Адже із самого початку завдання реформи – зробити певне змагання між закладами, між лікарями. Теза – «Гроші ходять за пацієнтом» стала девізом реформи.  Тому дивно, що саме тепер, коли окремі медзаклади нарешті, почали підніматися з колін, місцева обласна рада намагається впровадити зрівнялівку. Привід озвучується «благородний» – ми звільнимо всіх керівників, які отримують великі зарплати, і тоді всім вистачить. Але, окрім звільнення керівного складу, планується і «оптимізація» всіх інших медичних і немедичних працівників. Читаємо уважно:

«…6.2. Попередити керівників та всіх працівників комунальних підприємств, зазначених в пункті 1 цього рішення, про реорганізацію, про можливе вивільнення та забезпечити їх соціально-правові гарантії у порядку та на умовах, визначених законодавством України».

Фактично, КОЖЕН працівник закладу, який буде приєднуватися до ЗОКЛ ім.А.Новака,  може бути звільнений. Така собі узаконена «чистка рядів». Цілком ймовірно, що окремі заклади взагалі буде закрито, а їх майно – блискавично приватизовано.  Вже давно певні бізнесові структури «облизуються» на будівлі обласної стоматполіклініки, Госпіталю ветеранів війни та станції переливання крові (доля останнього поки теж «висить у повітрі»). Попередні спроби рейдерського захоплення майна з виселенням медиків результатів не дали – профспілки вивели людей під стіни облради, підключилися народні депутати і  справу «спустили на гальма». Напередодні виборів потрібні були «медичні голоси» і ніхто не зважився збурювати народ. Наскільки тепер влада спробує дотиснути ЦЮ тему –  поки важко спрогнозувати.  Хоча формат останньої коаліції облради не вселяє надії, що депутати будуть діяти за совістю та Законом.  

За останні роки крайова медицина (як врешті, і вся в Україні) пережила не одне потрясіння. Тисячі професіоналів виїхали за кордон. Медики цілодобово працюють вже другий рік у ковідному пеклі і наші чиновники не знаходять нічого кращого, як саме у цей час знову експерементувати над медициною Закарпаття.  

Залишається надія, що здоровий глузд переможе і депутати не дозволять амбіціям і невігластву зруйнувати медичну галузь області.  Схоже, що наш обласний генерал вирішив позмагатися із колишньою міністеркою Уляною Супрун у блискавичності проведення реформи. Але ця генеральська «реформа» може стати реквіємом по медицині…

Далі буде

 

КОШТИ, які заробили медзаклади області за надані медичні послуги:

Дані із дашборду НСЗУ на 15.10. 2021 : https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts

(У цих цифрах і зарплати, і медикаменти, і витратні матеріали, і пальне на автомобілі і т.д.)

Закарпатський протипухлинний центр76, 68 млн. грн. (42,6 %-радіологічне лікування, 34.7 % - хіміотерапевтичне лікування, 15,5 % - хірургічні операції в стаціонарі і т.д. )  

Фтизіопульмонологічний лікувальний центр 70,36 млн. грн (65,7 % - діагностика та лікування туберкульозу, 29 % - стаціонарна допомога хворим на COVID-19, 2,2 % – хірургічні операції, 1,5 % - стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій)

Кардіоцентр - 32,76 млн. грн (36,6 % - медична допомога при гострому інфаркті, 34,8 % - стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій, 24,5% - хірургічні операції   

Обласна ім.А Новака  - 154,16 млн. грн (38,6 % - гемодіаліз, 34,5 %- хірургічні операції в стаціонарних умовах, 18,7% -  стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій, 6,1 % - онкогематологія, 1,8 % – меддопомога в амбулаторних умовах)

Обласний госпіталь ветеранів війни - 7.59 млн.грн. (49,8 % - стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій, 17,1 %-медична допомога амбулаторна,  9,7 % - первинна медична допомога і т.д.  )

Шкірно-венерологічний центр – 2,65 млн. грн.

Стоматполіклініка обласна  -  626,4 тис. грн

Закарпатський обласний центр психічного здоров’я - 7,79 млн. грн

Обласна інфекційна лікарня27,66 млн. грн. (59,7 % -допомога хворим з COVID-19,  35,9 %-допомога хворим без хірургічних операцій, 2,8 % -медична допомога в амбулаторних умовах)

Екстрена медична допомога - «Швидка» - 255,05 млн. грн

Нейрохірургія та неврологія – 21,01 млн грн. (43,6 %- хірургічні операції дітям та дорослим, 27,8 % - допомога при гострому інсульті, 8,6 %- допомога без проведення оперативних втручань, 6,8 % реабілітація

Обласна дитяча лікарня - 68,58 млн. грн. 

«Малятко» - 5,25 млн. грн

Солотвинська обласна алергологічна лікарня – 6,26 млн. грн.

Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегово -  31,58 млн. грн. (55,2 % -первинна медична допомога, 34,5 % - стаціонарна, 6,2 %- мобільна паліативна)

Психіатричний заклад с. Вільшани – 4.34 млн.гр.  

Центр громадського здоров’я  -  1,43 млн. грн (83,4 % - діагностика, лікування та супровід пацієнтів зі СНІД, 10.7 % -вакцинація від COVID-19 , 6 % -  медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах) 

        

 Ужгород та Мукачево      

Ужгородська ЦРЛ45,99 млн. грн. (50,3 % – стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій, 34,% - хірургічні операції. 10,1 % - інсульт, 2,5 % - амбулаторне лікування,  2 % – хіміотерапія онкохворих)

Ужгородська міська поліклініка – 24,3 млн. грн

Ужгородський ПМСД – 58.29 млн. грн.

Ужгородська дитяча лікарня - 21,14 млн. грн

Ужгородський міський пологовий будинок -  69,31 млн. грн.

Мукачівська ЦРЛ - 139,1 млн. грн (24,6 % – стаціонарна допомога без проведення хірургічних втручань, 15,4 % - хірургічні операції в стаціонарі, 15,2 % - стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19, 7,9 %- допомога при інсульті, 12,1 % - медична допомога при пологах, 8,2 %- медична допомога при амбулаторному лікуванні, 3,7 % - хіміотерапія, 3,6 % - онкогематологія      

Мукачівський ПМСД  - 51,35 млн. грн 

 

16 жовтня 2021р.

Теги: реформа, Петров

Коментарі

ГОЛОДНІ 2021-10-23 / 15:49:27
По 70 тис директори, а медсестри по 5 тис грн. СВОЛОЧІ, талановита молодь виїжджає, а астарі пердуни советські неяк ненаситяться

тухес-2 2021-10-21 / 13:48:48
ГРОШІ ХОДЯТЬ за БАЛОГОМ і Його Сімьйов-а НЕ ЗА ПАЦІЄНТОИМ!Так організували Наші закарпат НарДепи НаЧолі з Балогом в.і.

Федур 2021-10-18 / 17:57:28
Такоі дурости давно не било. Хто такі проекти пише най іде лікуватися у Берегово. Ко винен, же таких бовдурів маємо у радах. Та сам народ, 73 процентники, яким смердів Порошенко, зато пахне як бударь зе. Усі ті заклади створювалися ще за союзу, за наші гроші, а нині ненавистна банда слугобалогівців хоче знищити. Ко хоче бити здоровим, йдіть до ради і не дайте проголосувати, бо виздихаєме, а банда буде лічитися за границьов.

Іван 2021-10-17 / 21:21:12
А навіщо щось з чим об'єднувати? Експерементатори та злочинці-реформатори. Тьфу на вас. Закрийте одразу ВСІ медзкалади. Скоріше повиздихає той нарід. То пенсіонерів забагато, то їдять багато, то діти не тієї якості... Люди їм заважають красти та жирувати. То область на громади подробили, а тепер заклади медичні знищують. Бандюки, все мало нажерлися-накралися...

Реаліст 2021-10-17 / 21:15:58
Ну да... Якщо "не медики" будуть поради давати і лікувати, то, дійсно, тільки знахарі залишаться. Сидять експерти, "розумні" тези кидають - розкрадють-обдирають-зловживають, якщо так є, то нехай доведуть і покарають, а не дурними бабськими розмовами страждають. Хтось себе дуже бачить "великим царем". А Мешко, нехай краще розкаже які "подяки" в його лікарні пацієнти платять і які "відкати" за тендера потрібні люди отримують. Він тільки маленький гвинтик у великому корупційноку механізмі, який вирішили використати для чергового дерибану майна та територій обласних закладів. Тільки дурний та сліпий цього не бачить та не розуміє.

Не медик. 2021-10-17 / 20:20:47
Цілком правильна думка у Мешка. Царьки у медецині обклалася прислугами, жиють на відкатах за надані їм послуги, обклалися секретарьками , віддлами кадрів, юристими та багатьма іншими "бездельніками" що не можуть нормально скласти документ. Все обеднати і меньше буде "царьків" і все буде централізовано. А так розтягують, обкрадають медицину хто як може.

Знахарь 2021-10-17 / 20:09:54
Зайдiть до мене, не пошкодуете!

Реаліст 2021-10-17 / 19:31:15
Медбрат, ти точно фахівець у розкраданні коштів :-). Чим більше установа, тим більше бардак і умов для зловживань. Могли б провести незалежний аудит, а потім вже робити висновки. Майже половину всіх медиків обіцяють скоротити, майно роздеребанять, а люди нехай лікуються по монастирях... Це об'єднання - останній цвях у кришку труни нашої медицини...

медбрат 2021-10-17 / 17:21:33
діючі головні лікарі 17 комунальних установ ( обласних лікарень) Онкоцентр, Новака), Кардіоцентр),….
Яцина, Русин….. не зможуть більше красти гроші на закупках ліків, і влаштовувати на роботу по 50 « мертвих душ» , за яких отримують зарплату, от і бісяться

М-р 2021-10-17 / 12:54:36
Скоти безбожні

Циркачі 2021-10-17 / 11:51:49
ТАК НАЙ ПрИВАТНІ ЛІКАРНІ ВІДКРИВАЮТЬ ЯКШО ТАКІ НЕВ...ННІ КЕРІВНИКИ, МЕНЕДЖЕРИ.Керівники і так мутять і наживаються... Правильне рішення, достоцну зарплату лікарям і медсестрам

Шановним-нижче 2021-10-17 / 10:35:54
ДІЙСНО-при чому тут -Ол Петров?-ГРОШІ ТО-"ХОДЯТЬ ЗА БАЛОГОЮ!"а не За ЛІКАРНЯМИ і ШКОЛАМИ!(Бо ТАК ОРГАНІЗУВАВ ВІН БалогаВ.і.Із СВОЇМ"СВЯТИМ"СІМЕЙСТВОМ!).От ТАК Шановні

злий 2021-10-17 / 10:30:27
Петров сколотив і очолює широку коаліцію в облраді, до якої входить КАБ. І очолює фракцію "слуг", яка є основною в цій "ширці". Ну і він є головою ради. Без його благословення точно ніхто б ніяких рухів у цьому напрямку не робив

до Ужгорода 2021-10-17 / 09:36:50
Невже Ви реально думаєте, що ТАКІ проєкти вносяться до порядку денного без проходження черз комісії та погодження з Петровим? Будьте реалістом!

Ужгород 2021-10-17 / 08:27:30
До чого тут Петров, якщо проєкт належить команді Андрія Балоги? Явна маніпуляція в заголовку

Знахарь 2021-10-17 / 06:08:29
То так! Приходьте до мене! В мене свiжi лiи i цiни по-божеськi! В мене все окей!

до В.Піпаша 2021-10-17 / 00:01:44
На жаль, це не просто "авантюра Петрова", а цілеспрямована та усвідомлена дія депутата Євгена Мешка (керівника Мукачівської ЦРЛ, багаторічного регіонального координатора з підтримки реформи охорони здоров’я, експерта Програми «U-LEAD з Європою» та Національного тренера Академії НСЗУ з впровадження пілотного проекту за системою ДСГ). Саме він переконує у необхідності цих непопулярних кроків, але надати якесь адекватне економічне підгрунтя і перспективу розвитку у разі такого злиття, на жаль, так і не спромігся. Так що все ж таки, це реформа Уляни Супрун із підтримкою її найпалкішого регіонального прихильника... На жаль.

В. Піпаш 2021-10-16 / 22:31:11
Як на мій погляд, звязувати цю авантюру Петрова із намаганням п. Супрун реформувати медецину, це теж саме, що змішувати котлети із мухами та виготовляти з того "варшу" сосиски. Ну, прошу, не потрібно, все перемішувати.. Наразі, це є метод старих (та новозелених теж) злодійосовків) "похерити" будь-які реформи у європейському, цивілізованому напрямку (зокрема, що саме намагалася зробити Супрун). А ще й після таких петровських "нововведеь" скільки можна буде "начальникам" -тупо вкрасти!!!

сорри 2021-10-16 / 22:17:58
і йди нах** разом зі своїм продажним Москальом

сорри 2021-10-16 / 22:17:04
вася, ти дебіл? тут критикують дії Петрова, іронізуючи, що йому не дають спокою лаври реформаторки Супрун.
Завдяки Супрун медики (принаймні ті, що справді працюють і чогось варті) мають зараз нормальні доходи. І саме це не дає спокою медведчуківцю Петрову

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини