Не Синевиром єдиним, або які туристичні родзинки презентує Міжгірщина (ФОТО)

Серед найбільш відомих туристичних принад Міжгірщини одразу спадають на думку Реабілітаційний центр бурих ведмедів та, власне, саме озеро Синевир. Так було донедавна, поки ініціативна Синевирська громада не подала заявку на участь у ґрантовому проєкті від Українського культурного фонду і не довела, що Міжгір’я має безліч цікавинок і йому є чим пишатися.

Не Синевиром єдиним, або які туристичні родзинки презентує Міжгірщина (ФОТО)

Як зазначає Мар’яна Місик (проєкт-менеджер): «Це перший проєкт громади, який одразу став успішним. У нас є найвисокогірніше озеро, яке слугує для туристів своєрідним магнітом, але ми прагнемо гармонійно розвивати свій природний та історико-культурний потенціал. Тому й вирішили реалізувати проєкт  ̎Синевир. Горяни̎, який по-новому розкаже про наш край».

Варто зазначити, що кожен подорожуючий знайде для себе у цій туристичній пропозиції своє, адже туристу пропонується 4 унікальні маршрути: «Синевир. Духовність», «Синевир. Історія», «Синевир. Традиції» та «Синевир. Промисли».

Більше того, це не просто візуальні екскурсії, Юрій Бабічин, що надзвичайно цікаво розповідає про побут горян та уже зниклу професію бокорашів, запропонує відвідувачам зануритися у минувшину і спробувати власноруч нагострити сокиру чи «приборкати» бокор. Музей лісу та сплаву закохає в себе майстерно виконаною різьбою по дереву, якою оздоблені стелі приміщень, відкриє секрети побудови колиби (ви знали, що вхід у колибу спрямований виключно на південь, а її сторони відповідають сторонам світу?), познайомить з куделею, веретеном та іншим приладдям для прядіння.

Лінія Арпада – для тих, хто захоплюється історією та прагне на власні очі побачити укріплення та переконатися, що життя завжди перемагає смерть, а війна, якою б довгою та кривавою не була, врешті-решт закінчується. Сліди двох світових війн, історичні кордони зниклих держав, пам’ятки єврейської трагедії – це все можна дізнатися з маршруту «Синевир. Історія».

Яка ж Міжгірщина, край, де лісисті гори нагадують застиглих казкових істот, без легенд та переказів? Віра Нірода не лише розповість уже знайомі всім легенди про Синь та Вира, а й відкриє таємницю вічної дівочої вроди. Ці таємниці нашіптують їй русалки, що за легендою мешкають на дні озера, а Віра переповідає туристам.

Варто зазначити, що кілометраж усіх чотирьох маршрутів коливається від 27 до 35 км. Кожен маршрут містить від 8 до 10 туристичних об’єктів. Надзвичайно зручним є те, що подорожуючий може пройти як весь маршрут, так і обрати певні локації (інтерактивна карта допомагає сформувати прогулянку за власними інтересами, а відеоролик полегшує вибір). 

Міжгірщина – це не край одного озера. Це місцевість, де можна відчути життя на смак, долучившись до споконвічних традицій: відсвяткувати автентичне Різдво чи Великдень, навчитися співати та танцювати коломийки, грати на трембіті, скуштувати традиційні страви: токан, банош, бринзу; відпочити душею, відвідавши храми, намолені віками. На Синевирському перевалі, з якого починаються усі маршрути, розташована ротонда з неймовірною енергетикою. Туди приходять безліч вірян, щоб попросити простого людського щастя перед іконою «Божої матері-скоропослушниці», привезеної з Афону. 

«Проєкт «Інтерпретаційна культурно-пізнавальна мандрівка ̎Синевир. Горяни̎, який був реалізований Синевирською громадаю в межах партнерської програми  ̎Культура. Туризм. Регіони̎  Українського культурного фонду Державного агентства розвитку туризму – лише початок. Адже Бог дав великій Україні маленьке Закарпаття, щоб частинка Карпат завжди залишалася у душі туриста, а турист назавжди закохувався і залишав частинку своєї душі у Карпатах», - додає менеджерка Мар’яна Місик.    

Незабаром планується запуск сайту, за допомогою якого кожен охочий зможе ознайомитися із запропонованими маршрутами, обрати найцікавіший або сформувати власний та отримати найцінніше для мандрівника – позитивні враження.

 

 
 
 
 

Ольга Томашевська

04 жовтня 2021р.

Теги: родзинки, Синевир

Коментарі

Мотель Трембіта, Міжгір'я 2021-10-06 / 13:07:53
У нас дуже цікавий та унікальний край, який варто відвідати кожному!

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини