Перемовини Сійярто та Лаврова у Будапешті: що далі очікувати Україні від головного союзника Росії в ЄС

Провідні російські ЗМІ називають візит глави МЗС РФ Сергія Лаврова до столиці Угорщини, який відбувся 24 серпня, надзвичайно результативним з усіх точок зору, а саму Угорщину — членом найвужчого кола дружніх Росії європейських країн.

Перемовини Сійярто та Лаврова у Будапешті: що далі очікувати Україні від головного союзника Росії в ЄС

І як видно з головних тез за результатами двосторонньої зустрічі – це не просто слова прокремлівських журналістів, а добре спланований ланцюжок дій, який спрямований як на поглиблення російсько-угорської економічної співпраці, так і на продовження антиукраїнської міжнародної кампанії.    

Дата візиту Сергія Лаврова до Будапешта і зустрічі з главою МЗС Угорщини Петером Сійярто була вибрана не випадково, адже саме 24 серпня українці масштабно відзначили День Незалежності та провели саміт «Кримської платформи», який традиційно не визнає Росія. Навіть не дивлячись на те, що Угорщину на саміті представляв президент країни Янош Адер, угорці змушені були виправдовуватися за це перед Москвою, про що журналістам акцентував особисто Сергій Лавров.

«Кримська платформа» — штучно створена русофобська акція. Намагатимуться підтримувати ці настрої для того, щоб підіграти ультрарадикальним неонацистським проявам у сучасній Україні. Їм потурає влада в Києві і лідери західного світу. Знаємо про методи, які використовуються для примусу союзників «підключатися» до подібного роду безглуздих акцій. Для нас не дивно, що ця хибно зрозуміла «солідарність» членів ЄС і НАТО лягла в основу абсолютно порожньої, безперспективної пропагандистської затії», — заявив Лавров у коментарі журналістам на підсумковій прес-конференції.

Участь президента Угорщини у саміті також не обійшлася без конфузів. Взявши слово, Янош Адер замість акцентів на окупації Росією українського півострова у 2014 році став говорити про порушення прав національних меншин в Україні, приводячи у приклад угорську громаду Закарпаття.

«Угорці опинилися у складі інших держав, хоча й не хотіли цього. Ніхто ніколи в них не запитував, в якій країні вони хотіли жити. Угорці, які опинилися у складі меншин в інших державах, страждали протягом багатьох століть, тому що в них відібрали їхні школи, домівки. Вживалися всі заходи для того, щоб вони не могли вивчати власну мову… Пам’ятаючи угорців, які втратили свої життя, і пам’ятаючи трагедію Тріанонського договору ми можемо сказати, що знаємо напевне, чому анексія Криму – така чутлива незагоєна рана для українців», – зазначив Янош Адер.

За результатами підсумкової конференції Лаврова та Сійярто у Будапешті стало також зрозуміло, що Угорщина і РФ мають спільну міжнародну позицію у питанні начебто порушення прав національних меншин в Україні, постійно наголошуючи на цьому журналістам.

«У нас спільна позиція щодо безальтернативності повного і послідовного виконання Мінського «комплексу заходів», що саботується українським керівництвом. Глибоко стурбовані дискримінаційною політикою київської влади, яка порушує права росіян, угорців та інших народів, які століттями жили на території сучасної України», — уточнив глава МЗС Росії.

Його угорський візаві Петер Сійярто так само не упустив можливості вкотре висловитись негативно про освітню та мовну реформи в Україні, які нібито порушують права угорців Закарпаття, змушуючи їх вивчати в школі українську мову.

«Що стосується ситуації в Україні, тут наша позиція однозначна — ми завжди підтримували суверенітет України, це ніколи не було під питанням. Але так само ми підтримуємо і наступну позицію: ми вважаємо, що не можна порушувати інтереси національних етнічних меншин. Ми також бачимо, що Україна порушує багато угод… У Закарпатській області все більше і більше конфліктів та інцидентів і порушується право на навчання рідною мовою. Ми просили українську сторону про припинення цієї політики, але поки що не були прийняті потрібні заходи», — зазначив на прес-конференції міністр Сійярто.

Не дивлячись на стратегічну важливість «українського питання» для обох сторін, ключовими пунктами перемовин були укладання нового багаторічного контракту між урядом Угорщини і російським «Газпромом» на поставку газу в обхід України, а також запуск власного виробництва російської вакцини «Спутник V» в угорському місті Дебрецен, неподалік кордону із Закарпаттям.

Для вирішення «газового питання», Петер Сійярто 30 серпня прибув до Санкт-Петербургу, де провів зустріч з головою компанії «Газпром» Олексієм Міллером, щоб закріпити попередні домовленості про підписання восени цього року газового контракту на 15 років. Газ угорцям постачатиметься через «Турецький потік», тобто в обхід України.

Аналізуючи наведені факти та враховуючи наближення парламентських виборів в Угорщині, які заплановані на березень 2022 року, можна очікувати чергове загострення українсько-угорських відносин, різких заяв від топ-посадовців, а також втручання угорських дипломатів у внутрішні справи України, оскільки значна частина провладного електорату для партії Віктора Орбана проживає саме на Закарпатті

І подібні дії не змусили на себе довго чекати. Одразу після проведення перемовин у Будапешті стало відомо, що Угорщина заборонила в’їзд на територію ЄС всій слідчій групі СБУ, яка веде справу про сепаратизм голови «Товариства угорської культури Закарпаття» Василя Брензовича. Це не лише безпрецедентний крок у двосторонніх відносинах, який загострює і без того напружену міжнародну ситуацію, але й показує реальні наміри угорської влади до нормалізації взаємостосунків.

Секція "Дельта" групи "Інформаційний спротив"

01 вересня 2021р.

Теги: Угорщина, сійярто, Росія, Лавров

Коментарі

Веселих свят 2021-12-26 / 17:45:13
А те, що тепер все таки газ поступає із Угорщини в Україну реверсом, на проти того, що Україна їх вважає головним ворогом після рашки, то добре? Про це нічого не чути… Як вам вам не прикро, панове?

Вуву 2021-09-01 / 09:20:08
Добре що візит орбанутого в Украіну не відбувся , бо було б ще більше зловонності і смроду.
Відразу відчувалось що там мали б бути провокативні дійі з боку В.О. а дикуни орки в балалайні вже були на поготові щоб висвітлювати подійі на пропогандоноканалах.
Але зірвалось і спокій голова

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини