В Угорщині судять фальсифікаторів виборів на користь Орбана, які використовували закарпатців

Жителька невеличкого угорського містечка Кішпалад на українсько-угорському кордоні прописала у своєму та інших будинках сотні закарпатців із подвійним громадянством.

В Угорщині судять фальсифікаторів виборів на користь Орбана, які використовували закарпатців

Саме у такий спосіб Шандорне Модьор намагалась посприяти своєму сину Барнабашу Модьору, який у 2019 році балотувався від угорської провладної партії Fidesz-KDNP у мери цього невеличкого прикордонного міста. Завдяки цим виборчим махінаціям пан Модьор все-таки здобув бажану для себе перемогу.

Жінка, яка до цього часу очолювала Кішпалад понад 20 років, прописала у власному будинку більш як 50 осіб з українсько-угорським громадянством. Практично всі вони – мешканці Закарпаття. Вчинити так само вона переконувала й інших мешканців села. Відповідно, закарпатці мали проголосувати на виборах за потрібного кандидата, який представляв тоді партію угорського прем’єра Віктора Орбана – Fidesz-KDNP.

Після того, як населення Кішпаладі зросло за півроку майже втричі, ситуацією зацікавились журналісти впливового угорського телеканалу  RTL Klub, який не завжди підтримує політику уряду ексцентричного Віктора Орбана. Сюжет набув неабиякого резонансу, тому угорська влада змушена була «зливати своїх», тобто тих, хто залучав закарпатських угорців до фальсифікації місцевих виборів. 

Так чи інакше, за результатами розслідування цих подій пішли перші вироки. Отримала судимість у вигляді 1 року та 6 місяців позбавлення волі з відтермінуванням вироку і Шандорне Модьор, хоча насправді завдяки закарпатцям перемогу отримували навіть члени угорського парламенту.

До прикладу, такий собі Аттіло Тілкі – депутат Національної асамблеї Угорщини, який у 2018 році потрапив у скандал через те, що у день виборів сотні закарпатців привозили до Угорщини для голосування за нього та політичну партію Fidesz-KDNP. І знову журналістське розслідування, але тепер вже угорського телеканалу Hir TV, викрило виборчі махінації команди депутата, який очікувано переміг у себе на окрузі.

Аттіло Тілкі дотичний до виборчих махінацій не тільки в Угорщині, але й в Україні, за що йому було заборонено в’їзд на українську територію. Причина дуже проста: втручання у передвиборчу кампанію на Закарпатті та відкрита агітація за «КМКС – Партію угорців України», яку очолює підозрюваний у сепаратизмі Василь Брензович.

Крім вже відомого нам депутата Тілкі, у 2020 році заборони отримали ще ряд інших високопоставлених угорських дипломатів і чиновників, які так само публічно втручались в українські вибори. Серед них і Уповноважений уряду, відповідальний за розвиток співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини і Закарпатською областю Іштван Грежа.

Все це буде повторюватись знову, адже у 2022 році Угорщина готується до чергових парламентських виборів, де за попередніми даними соцопитувань провладна Fidesz-KDNP може взагалі втрати більшість, програвши голосування опозиційним силам. Після поразок у ЄС та виключення з коаліції в Європарламенті, політична сила прем’єр-міністра Віктора Орбана намагатиметься залучити до виборів максимум закарпатців, втративши значну підтримку угорців всередині країни.    

02 липня 2021р.

Теги: вибори, фальсифікація, Орбан

Коментарі

Вуву 2021-07-03 / 05:23:23
Порядних політиків майже нема .
Бо не можна бути чистим по серед болота , і вдавати на вигляд порядність і чесність

loci 2021-07-03 / 00:46:36
такое і тракторист прозор робить

Переселенець 2021-07-02 / 17:12:15
Так роблять усi .Кажуть Що депутат Мандич понапрописував ромiв з Лiнцiв,Коритнян понад 200 осiб.можна просто перевiрити скiльки за останнi Роки зареестровано ромiв з навколишнiх сiл в Ужгородi !у деяких квартира по 300 чоловiк.От е Чим зайнятись правоохоронцям та чому Роми стать депутатами!

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 1
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини