Берегівський Народний український театр імені Я. Бандурович повернувся з нагородою зі Всеукраїнського фестивалю в Очакові (ФОТО)

З 25 червня по 3 липня в м. Очакові, на березі Чорного моря пройшов Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва "Від Гіпаніса до Борисфена".

Берегівський Народний український театр імені Я. Бандурович повернувся з нагородою зі Всеукраїнського фестивалю в Очакові (ФОТО)

Метою фестивалю є розвиток та популяризація театрів в Україні, сприяння творчій самореалізації акторів і режисерів аматорських колективів.

Фестивальні дні були насичені конкурсними спектаклями від дитячих, молодіжних та дорослих колективів, а також студентських, експериментальних і незалежних театрів. Учасники представили драми, драми-притчі, комедії, ексцентричні трагікомедії, експериментальні вистави.

В цьому році режисери віддали перевагу творам Григорія Квітки-Основ'яненка, Жана Ануя, Жан-Поля Сартра, Лесі Українки, Михайла Старицького, Алехандро Касона, Валерія Герсімчука, Романа Дронюка, Валерія Зиміна, Олександра Володарського та інших класиків, сучасних українських і зарубіжних драматургів.

Були представлені і авторські постановки на соціальну та молодіжну тематику, постановки про життя відомих земляків і про життя регіону. Так, Берегівський Народний театр імені Ярослави Бандурович представляючи у конкурсі  Закарпатську область,  отримав Перше місце на 26-му Всеукраїнському фестивалі театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена» в Очакові (Миколаївська область) за авторську виставу Ольги Матей "Коли зацвіла калина". Це біографічна вистава про життя, сповнене небезпек, цькування наруги і тортур легендарної галичанки,  справжньої патріотки України, засновниці та режисерки Берегівського Народного українського театру (1956р.-1986р.р.) Ярослави Бандурович, ім'я якої Берегівський Народний театр носить з 2012року.    

У п'єсі " Коли зацвіла калина" автором було використано біографічні матеріали із музею Бойківщини, що на Львівщині, листи щирого прихильника її творчості, головного редактора Берегівської районної газети Павла Загрійчука.

Професійне журі, до складу якого входили народні артисти України, високо оцінило акторську роботу берегівчан та режисерське втілення і задум автора. Участь у фестивалі взяли 30 творчих колективів із 12-ти областей — загалом це понад 700 учасників різного віку з Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківскої, Київської, Миколаївської, Полтавської, Рівненької, Херсонської, Хмельницької, Чернівецької та Чернігівської областей.

Учасники фестивалю отримали дипломи Міністерства культури і інформаційної політики України, управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, Миколаївського обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи, а також отримали пам'ятні подарунки від організаторів.

 

08 липня 2021р.

Теги: театр, нагорода, фестиваль, Очаків

Коментарі

Микола 799 2021-07-09 / 13:12:20
З Павлом Загрійчуком, хай буде земля йому пухом, ми більше 10 років виступали в цьому театрі на провідних ролях. Незабутньої світлої пам’яті Ярослава Іванівна була нашим добрим другом незважаючи на різницю у віці. Тільки Павло був не редактором, а відповідальним секретарем газети, а редактором був прекрасна людина і журналіст доброї пам’яті Юрій Адальбертович Чанаді.

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини