Ювілейний сезон лялькарів. Спогади та враження (ФОТО)

Ось й добіг завершення складний, непередбачуваний, цікавий та новаторський 40-й ювілейний театральний сезон Закарпатського академічного обласного театру ляльок. Сезон, у якому колектив пережив усі труднощі карантинних заходів, пов'язаних з підступною пандемією ковіду, шукав і знаходив нові форми роботи, нові можливості спілкування з улюбленим глядачем.

Ювілейний сезон лялькарів. Спогади та враження (ФОТО)

Урочисте закриття сезону відбулося в останню неділю червня виставою для дітей дошкільного та шкільного віку «Казка про Лад»  заслуженого артиста України Олександра Куцика.

Перед виставою колектив та громадськість привітали з 50-річним ювілеєм провідну актрису театру Олену Пишку. А за тиждень до того на честь відзначення ювілейного сезону у Закарпатському академічному обласному театрі ляльок влаштували для колективу захопливу подорож рідним Закарпаттям, спрямувавши шлях на Міжгірщину із зупинкою у легендарній Колочаві та екскурсією до Синевиру – найбільшого і найзагадковішого гірського озера України. Спільна мандрівка, щире невимушене спілкування надали відмінну можливість лялькарям та їхнім родинам творчо відпочити, дістати неймовірний заряд позитиву, отримати незабутні враження. А також – поринути у спогади про перебіг подій 40-го театрального сезону:

Попередній 39-й сезон лялькарі закривали у червні минулого року у розпал захворюваності, тому у запобіганні скупчення на Театральній площі Ужгорода обрали формат спілкування з глядачем на відстані – влаштували флеш-арт «Казкові вікна на Театральній». А вже у вересні цілою низкою новацій підійшли до відкриття ювілейного 40-го театрального сезону.

На початку вересня яскраве неординарне інтерактивне відкриття ювілейного сезону  почалося ретроспективною виставкою «Світ театральної ляльки» у виставковому залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту, на якій презентували експонати – ляльки, фрагменти декорацій, афіші з двох десятків вистав різних років.

Користуючись теплою осінньою порою, лялькарі також почали демонструвати вистави просто неба, шукаючи нові форми спілкування з глядачем.

Поновленою виставою «золотого фонду» театру «Красуня і Чудовисько» 13 вересня відкрили сезон вистав для глядачів на стаціонарі з певними обмеженнями та дотриманням усіх протиепідемічних норм.  А ввечері  був проведений творчий вечір із нагоди ювілею головного режисера Закарпатського академічного обласного л театру ляльок,  заслуженої артистки України Наталії Орєшнікової. На урочистості завітали колеги з інших театрів, юні шанувальники. Завершили творчий вечір прем’єрою вистави «Вечори на хуторі, або Билиці про вічне» за мотивами повісті Миколи Гоголя.

Театральні колективи опинилися у надзвичайно важких умовах у турбулентний період карантинних обмежень. На допомогу прийшли, зокрема, українські структури, таки, як Український культурний фонд, який виділив кошти на підтримку стабільної творчо-економічної діяльності  та розвитку колективу в умовах обмежувальних заходів, запроваджених упродовж дії режиму карантину, а також європейські інституції.  Так, у рамках Європейської програми House of Europe, Закарпатський академічний обласний театр ляльок реалізував грантовий проєкт «Золотий фонд закарпатських лялькарів», здійснивши якісні відеоверсії трьох вистав «золотого фонду» театру. Отже, у жовтні 2020 року, після проведеної пресконференції на Інтернет-ресурсах bavka.com та Фейсбук-сторінці Закарпатського академічного обласного театру ляльок був проведений онлайн перегляд відеоверсій вистав театру «Недотепа із Вертепа», «Красуня і Чудовисько», «Тричі славний розбійник Пинтя». Режисером відеоверсії вистави стала заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, операторська робота та монтаж – Сергія Свиди, керівник проєкту – директор-художній керівник театру Мирослав Петій.

Восени делегація закарпатських лялькарів здійснила подорож до Львова для  привітання з 80-річним ювілеєм голови Львівського міжобласного відділення Національної Спілки театральних діячів України народного артиста України Федора Стригуна.

А вже у грудні відбулася прем'єра казкової вистави-імпровізації «Бонжур, Катрусю!» за мотивами твору Шарля Перро «Червона шапочка».

До найулюбленіших всіма дітлахами Новорічно-Різдвяних свят у театрі ляльок традиційно приготували для своїх юних відвідувачів нові яскраві програми – «Зустріч Святого Миколая», Новорічне шоу «Конфетті», а також дитяче свято в незвичному форматі для театру ляльок – мініквест «Новорічний сюрприз». Заходи проводилися з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм, з обмеженою кількістю місць у залі.

На жаль, театральний колектив протягом сезону не міг проводити звичних гастролей по області, виїздів до дитячих колективів у навчально-виховні заклади. Приходилось шукати нові форми роботи, змінювати роками усталені звичні засоби. Якщо традиційно творчий колектив протягом тижня проводив репетиційну та гастрольну роботу, а на стаціонарі проводились вистави лише щонеділі,  то з нового 2021 року вистави почали проводитись також й щосуботи. Через мистецтво ляльки, яка оживає в руках актора, через казкові пригоди театр продовжував доносити глядачам ідеї добра, чесності, благородства.  

Над впровадженням нових форм роботи з глядачем  наполегливо працювали як директор-художній керівник театру Мирослав Петій, так і його заступниця Любов Михайлівна Кажоцина, яка у лютому 2021 відзначала свій 75-річний ювілей. Весь свій багаторічний творчий, організаційний досвід, вміння налагоджувати ділові зв'язки й контакти з різноманітними обласними структурами Любов Кажоцина спрямувала на подальший розвиток театральної справи закарпатських лялькарів, підтримку у нелегкі для колективу часи. За її сприяння налагоджена системна багаторічна співпраця із закладами освіти міста, області.

До видатної дати - 150-річчя від дня народження великої української поетеси Лариси Косач-Квітки - Лесі Українки, Закарпатський академічний обласний театр ляльок запросив глядачів  з 18 до 28 лютого 2021 року до онлайн-перегляду архівного відеозапису вистави «золотого фонду» театру «Лісова пісня». У виставі був зайнятий зірковий акторський склад театру: Мавку грала заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, Лукаша - Дмитро Малий, в ролях - заслужені артистки України Елла Григор'єва та Світлана Кобзиста, провідні актори Микола Карпенко, Андрій Опіок, Павло Проданюк. Відрадно, що виставу в указані терміни передивилися студенти Ужгородського інституту культури і мистецтв з подальшим обговоренням на онлайн-платформі «Канал КІМ Медіа», де була проведена дискусія «Режисерська інтерпретація драматургії Лесі Українки на прикладі постановок драми-феєрії «Лісова пісня» у Мукачівському драматичному театрі та Закарпатському академічному обласному театрі ляльок», програму передивилося більш ніж тисяча двісті глядачів. На зустріч був запрошений, зокрема, відомий  білоруській режисер  Жюгжда – саме  за його сценічною редакцією, постановкою та музичним оформленням поставлена знакова вистава театру «Лісова пісня»,  прем'єра якої відбулася у 2009 році. Таким чином, в умовах жорсткого карантину закарпатські лялькарі намагались бути разом із Всеукраїнськими подіями, взаємодіяти  з глядачами бодай в онлайн-форматі.

Березень 2021 року пройшов на Закарпатті під жорстким знаком «червоної зони», тому всі заплановані заходи, зокрема ювілейні, а також відзначення Всесвітнього дня лялькаря, Міжнародного дня театру  були перенесені на кращі часи. Водночас вимушену перерву у показі вистав в театрі використали для наполегливої роботи над створенням нових творчих робіт, реалізацією цікавих ідей, проводилась  репетиційна робота, готувались нові вистави, залучались до роботи нові актори.  Були взяті на роботу молоді обдаровані студенти  Ужгородського інституту культури і мистецтв Анастасія Стельмах, Михайло Мокрянин, Богдан Реплюк, яких навчали тонкощів лялькарської справи. Також саме у першому березневому  випуску  обласного щоквартальника «Культурологічні джерела» за 2021 рік вийшла стаття Ніни Малишки «Ювілейний театральний сезон закарпатських лялькарів», де була дана ретроспектива творчого зростання колективу..

 Нарешті  у середині квітня Закарпаття вийшло з епідеміологічного кута «червоної зони» і в регіоні починали поновлювати спосіб життя, наближений до кращих часів. У Закарпатському академічному обласному театрі ляльок, де  вже дуже заскучали за своїми улюбленими глядачами лялькарі запросили на прем'єру ювілейної вистави-концерту «Театр. Лялька. Метаморфози». Також було  презентовано нову ігрову програму театру - пригодницький пошуковий інтерактивний Event Квест «В гостях у Казки» з костюмованими казковими персонажами, іграми, розвагами та нагородою переможцям. Квест набув популярності серед юних глядачів та їхніх батьків, отже зайняв постійне місце у суботньому репертуарі.  

25 травня на XXI Міжнародному фестивалі етнічних театрів і національних спільнот України та Карпатського Єврорегіону «Етно-Діа-Сфера», який став в Мукачеві вже традиційним та улюбленим святом, виступив Закарпатський академічний обласний театр ляльок «Бавка». Колектив представив дві вистави: «Мишка та рожева стрічка» Руслана Неупокоєва та фантасмагорія для старшокласників та дорослих «Вечори на хуторі або билиці про вічне…» за мотивами творів Миколи Гоголя «Пропала грамота», «Вій», «Ніч перед Різдвом».  - нова масштабна робота закарпатських лялькарів, яка  викликала особливе захоплення.

Неодмінно треба згадати, що за рішенням  обласної конкурсної комісії щодо визначення лауреатів театральної премії імені братів Шерегіїв за 2020 рік у номінації «актор (за найкраще втілення сценічного образу)» впевнено переміг актор Микола Карпенко за ролі козака Василя, Хоми Прута та коваля Вакули у виставі«Вечори на хуторі або билиці про вічне», а у номінації «актор/актриса (за найкраще втілення сценічного образу у виставі для дітей)» комісія віддала перевагу актору театру ляльок Павлу Проданюку за роль хлопчика-ангела у виставі «Казка про лад».  Також підвищили рівень професійної освіти та отримали ступень бакалаврів, закінчивши кафедру сценічного мистецтва Ужгородського інституту культури і мистецтв  - заслужена артистка України Світлана Кобзиста та артистка Ганна Ліпчей.

Актори, режисери, спеціалісти театру ляльок  надзвичайно широко залучені до багатьох заходів міського, обласного, всеукраїнського масштабу. Цього року, у рамках культурного марафону до 30-річчя Незалежності України «Не забуваючи минулого – погляд у майбутнє» проведено низку високопрофесійних заходів. 20 травня лялькарі долучилися до проведення масштабної культурно-мистецької акції «День вишиванки», а 1 червня з чудової нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей на площі Театральній в Ужгороді театр ляльок долучився до створення свята (режисер - заслужена артистка України Наталія Орєшнікова). Малят забавляли костюмовані казкові герої - театральна молодь, вихованці театральної студії «Бавка» та студенти Ужгородського інституту культури і мистецтв.  Перед театром художники театру Паола Полуденна та Наталія Чепурна проводили надзвичайно цікаві майстер-класи. Й на відкритій сцені відбулася яскрава, повчальна інтерактивна вистава-гра «Бука» за участі провідних акторів театру Олени Пишки, Юлії Чеховської та Андрія Опіока.  19 червня в Ужгороді відбувся артмоб «Зазирнім у минулість». Головними дійовими особами програми були артисти й солісти Заслуженого академічного закарпатського народного хору, які влаштували театралізовану «Свадьбу в Ужгороді» – весілля в давніх традиціях ужгородців. В артмобі також взяли участь артисти Закарпатського академічного обласного театру ляльок - на площі Театральній розгорнулось театралізоване дійство, яке повернуло у сторічну минувшину. Колектив театру представив уривки з вистави «Цирк Івана Сили» за п’єсою Олександра Гавроша. Вистава присвячена уродженцю села Білки, найсильнішому чоловікові XX століття, засновникові закарпатської школи силових мистецтв Іванові Фірцаку (Кротону) і створена в жанрі першого закарпатського мюзиклу із ляльками.

Акторський склад театру  - ветерани сцени заслужена артистка України Світлана Кобзиста, артистка Тетяна Сударєва, провідні майстри сцени Лариса Кривчик, Олена Пишка, Микола Карпенко, Андрій Опіок, Юлія Чеховська, Павло Проданюк, Олександр Бєліков, творча молодь Дмитро Ємець, Ганна Ліпчей, Анастасія Стельмах, Богдан Реплюк, Михайло Мокрянин під керівництвом головного режисера, заслуженої артистки України Наталії Орєшнікової, та директора-художнього керівника Мирослава Петія з його помічницею  Мариною Белоус разом зі всім колективом Закарпатського академічного обласного театру ляльок з оптимізмом дивиться у майбутнє. Адже древнє мистецтво ляльководіння ніколи не втратить своєї актуальності, а нові покоління юних глядачів раз за разом долучаються до великого мистецтва театру саме через ляльку, яка оживає в умілих руках актора. Лялькарі продовжуватимуть радувати та вражати  новими творчими здобутками своїх глядачів, які традиційно щиро вітають улюблених артистів невгамовними оплесками.

Ніна Малишка, театрознавець

07 липня 2021р.

Теги: театр, Бавка, лялькарі, вистава

Коментарі

ужгородка 2021-07-07 / 22:21:17
Молодці!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини