У Києві розпочався суд над нардепом-кнопкодавом із Закарпаття (ВІДЕО)

Журналісти руху «Чесно», котрі і зафіксували факт неособистого голосування парламентарієм у лютому 2020 року, свідчитимуть у суді.

У Києві розпочався суд над нардепом-кнопкодавом із Закарпаття (ВІДЕО)

Цього тижня у Києві почався суд над першим в історії українського парламентаризму «кримінальним» народним депутатом-кнопкодавом. Мажоритарник із закарпатського Виноградова Владіслав Поляк, що у Парламенті входить до групи «Довіра», був помічений за неособистим голосуванням 21 лютого 2020 року. Тоді він щонайменше тричі вдався до кнопкодавства під час розгляду поправок до проєкту закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Усього лише за місяць до цього, 16 січня, набув чинності закон, що криміналізував кнопкодавство нардепів.

«Це абсурд, коли законодавці - народні депутати, у найвищому законодавчому органі держави – Парламенті, порушують найвищий закон України – Конституцію, конкретно статтю 84-ту, для того, щоб ухвалити будь-який нормативно-правовий акт меншого рівня», - коментує явище неособистого голосування журналіст «Чесно» Олександр Саліженко, котрий разом з колегами верифікував факти першого кримінального кнопкодавства.

Олександр Саліженко розповів про досудове розслідування і перше судове засідання, що відбулось 16 червня у Печерському райсуді Києва.

«Ми з колегами ходили на допити і давали свідчення. На першому судовому засіданні був присутнім наш представник. Були озвучені позовні вимоги сторін, прокурор подав клопотання про заслуховування свідків – це, якраз, представники «Чесно», працівники апарату Верховної Ради і депутати, які могли бути свідками неособистого голосування. Поляк та його адвокат не заперечували ні проти кваліфікації справи, ні проти долучення свідків, - каже журналіст і додає, що, за його інформацією, свідчення ДБР дав лише один депутат, а інші, яким неодноразово надсилали повідомлення, так і не прийшли.

Також Саліженко зазначає, попри сумніви деяких скептиків, факт неособистого голосування є очевидним, що зафіксовано як оператором руху «Чесно», так і камерами у Верховній Раді.

Наступне судове засідання, на якому також визначать процедуру заслуховування і вивчення письмових та відео-доказів, заплановано на 23 червня. Далі - буде розгляд справи по суті.

Проте, судовий процес важко передбачити і він може затягнутись на роки. Найважче - довести факт умисного неособистого голосування, за яке і передбачена кримінальна відповідальність. Якщо сукупність доказів зіграє проти народного депутата Поляка і кнопкодавство буде визнано судом, то, згідно із законом, йому загрожує штраф у розмірі 51-85 тисяч гривень та позбавлення мандата.

Нагадаємо, одразу після фіксації можливого кнопкодавства нардепом з Виноградова, тодішній Генпрокурор Руслан Рябошапка вніс до ЄРДР відомості щодо вчинення депутатом неособистого голосування за ст. 364-2 Кримінального кодексу України. Досудове розслідування кримінального провадження тривало майже рік і 12 лютого 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підготувала Поляку підозру, однак для її отримання він особисто не з’явився та не повідомив про причини своєї неявки.

Сам народний депутат вважає, що не кнопкодавив у Верховній Раді 21 лютого 2020 року.

Сьогодні ДБР продовжує досудове розслідування ще одного факту неособистого голосування. 5 листопада 2020 року колега Владіслава Поляка з групи «Довіра» мажоритарник з Івано-Франківщини Андрій Іванчук, був спійманий на кнопкодавстві за основу законопроєкту №4100 про внесення змін до Бюджетного кодексу України. Лише 4 січня 2021 року в.о. Генпрокурора Роман Говда вніс відповідні відомості до ЄРДР і досудове розслідування у кримінальному провадженні було розпочате з другої спроби.

Олександр Саліженко, як і багато його колег та експертів вважають, що факти неособистого голосування українських парламентарів можна було попередити значно раніше, ще до криміналізації кнопкодавства:

«Ми вимагали, щоб керівництво Парламенту увімкнуло сенсорну кнопку. Був досвід Київської міської ради і Вінницької обласної ради, де вона працювала уже декілька років і показувала свою ефективність. Після того, як там запровадили сенсорну кнопку, фактів кнопкодавства не було. У Верховній Раді сенсорна кнопка була встановлена ще за часів Арсенія Яценюка. Але її не вмикали, бо то вона не працювала, то не була сертифікована, то її можна було обійти. Ми наполягали, що превенція, на яку витрачені бюджетні кошти, є саме тим технічним рішенням, яке позбавить мотивації депутатів голосувати за відсутніх колег. Але у Парламенті на це був свій погляд: вони, спершу, криміналізували кнопкодавство через нову норму у Кримінальному кодексу України. Зараз саме за цією нормою кваліфікували справи Поляка і Іванчука».

Сенсорну кнопку у Верховній Раді ввімкнули на початку березня 2021 року. З тих пір спроб неособистого голосування серед нардепів журналісти не фіксували.

21 червня 2021р.

Теги: Поляк, кнопкодав, кримінал

Коментарі

вантюх 2021-07-13 / 10:22:41
якщо від славика тютюновода заберуть мандат то його шестьорки на місцях заспокояться та буде нормальна робота у радах на Берегівщині.

Санта. 2021-06-21 / 16:22:50
Поляка "депутатом" зробив іван БУШКО бо тот добре йому разом з йовшком ФІЗЕШІ тягав контрабанду через "зеленку". Сам Поляк тупий, обмежений розумово звичайний виконавець за що його й зробили "депутатом", щоби нажимав кнопку ТОД КОЛИ СКАЖУТЬ без "напрягу" мізків.

теж пенсіонер 2021-06-21 / 12:33:31
Цікаво чого ви хотіли від контрабандиста Поляка? Тупе, безграмотне, безтолкове, але при бабках, які заробив на контрабанді сигарет. От вам і нове обличчя Народного депутата від Закарпаття.

злий 2021-06-21 / 11:00:12
Мочити п***ра!

пенсіонер 2021-06-21 / 08:52:37
Вся ця братва депутатська лізе у депутати аби красти і чим побільше, плювали вони на народ!!!

НОВИНИ: Політика

03:04
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини