Ужгородка вирощує вдома пряні трави для ресторанів та кафе і на продаж у горщиках (ФОТО)

Юлія Гайович переконує, що розмарин і базилік, вирощені вдома в горщиках – це дешевше та якісніше, аніж з магазину.

Ужгородка вирощує вдома пряні трави для ресторанів та кафе і на продаж у горщиках (ФОТО)

У Юлії Гайович в Ужгороді у дворі біля будинку – теплиця та грядки з пряними травами, де кілька видів м'яти, розмарину, тим’яну, орегано, базиліку... Юлія поставляє свої трави у місцеві ресторани та кафе для напоїв і страв, а також сушить, але найбільше – продає їх у горщиках.

Ужгородка каже, що в Україні тільки починає формуватися цей ринок – свіжих прянощів у горщиках, а разом із ним – і культура споживання зелених пряних трав. Адже купити додому рослину в горщику та зривати з неї листочки тоді, коли потрібно до страви, набагато вигідніше, аніж придбати пучок трави, половину з якого ти, як правило, не використовуєш та викидаєш.

Грядки, що почалися з мохіто на день народження 

Цікаво, що почався цей мікробізнес для ужгородки із потреби зробити мохіто для доньки.

- Це було 8 років тому, у доньки був день народження, вона хотіла зготувати для свята безалкогольний мохіто – а ми ніде в місті не змогли знайти свіжу м'яту, – пригадує Юлія Гайович. – Я тоді придбала її у бабусі на ринку, мохіто ми зробили, але я потім спробувала вкоренити рослину – і в мене вийшло. Це була весна, а літом я вже засадила першу грядку з м'ятою.

Юлія каже, що це було хобі спочатку. Їй сподобався сам процес – як вкорінена рослина приживається, розвивається, як ти за нею доглядаєш. Вона росте, пахне та зеленіє, це вже задоволення велике. А крім того, ще можна зробити лимонад чи чай.

Перші свої горщики з м'ятою Юлія продавала на ринку в Ужгороді.

- Потім якось звернулися знайомі, котрі мають власне кафе. Їм потрібна була постійно свіжа м'ята для лимонадів. Я почала продавати. Ну і до кінця того року в мене було вже три грядки з м'ятою. У нас біля будинку є невелика територія зі своєю землею і я мала місце для таких експериментів, – розказує жінка.

Найкраща для чаю м'ята – перцева, ананасна схожа на декоративний вазон 

Ну а потім, як каже жінка, почалося: Юлія взялася колекціонувати різновиди м'яти, розширила асортимент базиліком та розмарином.

Купувала різні види м'яти – за кордоном у супермаркетах, у бабусь на ринку, замовляла в ботсаду в Києві. Далі вирішила відібрати ті з них, які подобаються за смаком та ароматом. Так із різновидів м'яти лишилося 7 видів.

Цікавлюся, яка з них – улюблена.

- Моя улюблена – мароканська м'ята. Вона досить вибаглива у порівнянні з іншими сортами, часом хворіє, тому потребує більшої уваги та догляду. Але я обожнюю її аромат! – зізнається вона.

Хоча, каже Юлія, кожен вид має свої принади.

- Для сушки на чай ідеальна – перцева м’ята, тому саджу її багато. Ананасна м'ята має дуже гарний декоративний вигляд, друзі та знайомі, які не знаються на травах, часто сприймають її за декоративний вазон.

Наразі м’ята є основною культурою на грядках та в теплиці Юлії, нею засаджено кілька соток. Реалізує пряну рослину Юлія в кафе, ресторанах та кондитерських міста.

Прянощі в горщинах – це насправді дуже вигідно!

А от інші пряні трави, такі як розмарин, чабер (тим’ян) та базилік, Юлія реалізує в горщиках. Каже, що зараз на них шалений попит – люди звертаються, запитують про новинки.

- У нас ринок пряних трав наразі незаповнений і це дуже гарний напрямок, – відзначає Юлія Гайович. – Спеції набувають великої популярності в господинь, це раніше українці знали про дві спеції, по суті: кріп та петрушку. Зараз усе більше людей кладуть до м'яса чи риби свіжу гілочку розмарину чи тим’яну, роблять песто з базиліку. Це стає культурою! І це прекрасно!

Мене завжди дивувало, каже Юлія, чому у нас не продають свіжу зелень у горщиках, як у Європі. Адже буквально за 200 метрів від кордону на Закарпатті – в тій же Словаччині чи Угорщині прянощів у горщиках повно в супермаркетах.

- Насправді, це дуже вигідно – купувати спеції в горщиках! – каже Юлія. – Адже ви купите пучок розмарину (причому, не за дешево), але використаєте одну-дві гілочки – все інше зів'яне в холодильнику й це просто викинете.

А домашні спеції – це багаторазове використання, при правильному догляді рослина може рости у вас рік і більше. Крім того, ви будете знати, що воно нічим не оброблене, екологічне. Ну і ще – у вас зелено на підвіконні чи на балконі, тобто, це ще й естетика! – каже Юлія Гайович.

Цікаво, що цю вигоду розуміють у ресторанах – вони закуповують прянощі для своїх страв у Юлії саме в горщиках.

- Це розмарин, тим’ян або чабер, базилік для песто, також – шавлія, тархун. Я для своєї колекції привозила насіння та розсаду трав з Італії, маю по декілька видів з кожної з рослин, – розповіла Юлія.

Сушка для м'ятної королеви

На майбутнє жінка прагне розвивати свій мікробізнес і виготовляти також сушені трави.

- Я вже пробувала це робити, у мене просили для магазину, який торгує спеціями в Ужгороді. Але виявилося, що це дуже затратне виробництво в малих об'ємах. Я сама готувала трави, відбирала, сушила, перетирала, перемелювала. Довелося вкласти багато часу та роботи, – каже Юлія Гайович.

Жінка каже, що займатися сушінням трав вигідно, якщо придбати сушку та збільшити обсяги. У всякому разі, саме в цьому надалі прагне розвиватися ужгородська – як її називають домашні – “м’ятна королева” Юлія Гайович.

Тетяна Когутич,Фото – з архіву Юлії Гайович, УКРІНФОРМ

26 березня 2021р.

Теги: трави, продаж, ресторани, кафе, горщики

Коментарі

Наталі 2021-03-27 / 17:29:33
Ми з сестрою якось купили пряні трави у Юлії і дуже раді, що вона цим займається. Настільки приємно додавати в страву свіжий розмарин! Юлія бажаю Вам успіху у вашій справі!

НОВИНИ: Світське життя

16:20
Українські шефи відправляться в закарпатські ліси, щоби випробувати свої вміння в дикій природі
10:06
/ 2
На околицях Яношів, що на Берегівщині, місцевий різьбяр вирізає скульптури в деревах
09:41
Мандрівник із Чернігова, рушивши із Закарпаття, планує пішки пройти всю країну з заходу на схід
23:20
/ 2
На Тячівщині чоловік власноруч збудував музей з водяним млином
10:27
Чотири сорти лохини вирощують на фермерському господарстві в Тарнівцях на Закарпатті
11:24
/ 11
Благодійниця з Великого Березного безкоштовно робить стрижки безхатькам, пенсіонерам, дітям з інвалідністю
14:49
/ 5
На Закарпатті у трьох селах Ужанської Верховини зберігся давній звичай палити субітки
10:31
/ 2
Сімейна пара із Мукачева виготовляє варення із чорниці, суниці, кульбаби та навіть сакури
09:35
/ 3
Мешканець Берегова 30 років по запчастинах відновлював унікальний ретро-автомобіль
09:27
/ 1
У закарпатській Мирчі донині збереглося унікальне волоське ремесло з виготовлення дерев’яних ложок
09:37
Понад 1000 кущів лаванди квітне у Великій Доброні на Ужгородщині
15:24
Юна ужгородська танцівниця "запалила" набережну
11:41
/ 3
В Ужгороді презентували "незвичні" закарпатські кіфлики – з шовдарем, пікницею та бриндзею
09:55
/ 1
Садівник-аматор із Тячівщини щороку збирає зі своєї присадибної ділянки щедрий урожай ківі
11:22
В Ужгороді цвіте липова алея
09:56
/ 1
Пластик – на третьому місці серед відходів, які викидають закарпатці
15:53
/ 1
У закарпатській Сваляві колекціонер відкриває музей радіотехніки для меломанів
12:20
/ 2
У господарстві при монастирі на Мукачівщині готуються до атестації щодо присвоєння статусу суб’єкта племінної справи у тваринництві
09:36
/ 1
На околиці Мукачева розквітло поле маків
09:58
Мукачівка розпродає іриси, щоб зібрати гроші для онкологічного відділення Закарпатської обласної дитячої лікарні
10:18
На Закарпатті з борщівником борються викошуванням та хімічною обробкою
10:08
Роботи різьбяра з Закарпаття зберігаються у приватних колекціях не тільки в Україні, а й за кордоном
00:08
/ 5
Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
12:23
На Закарпатті туристам пропонують атракцію у вигляді відтворення автентичного весілля у традиціях Ужанщини
09:38
Ужгородка розписує писанки у стародавній восковій техніці
» Всі новини