Кондитерка з Перечина розробила пісне меню солодощів (ФОТО)

І пропонує власні рецепти для тих, хто дотримується християнської традиції.

Кондитерка з Перечина розробила пісне меню солодощів (ФОТО)

Рецептами улюблених смаколиків Галина Репарюк - знавчиня давніх закарпатських страв, поділилася з читачами Укрінформу.

“Позиції пісних пирогів та мафінів ми вводимо в меню нашої кондитерської щоразу з постом, тобто чотири рази на рік. Адже люди, котрі дотримуються посту, все одно хочуть чогось солоденького. А традиційні рецепти дозволяють задовольнити смаки споживачів і не порушити приписи християнського посту”, - розповідає кондитерка.

Репарюк переконана, що з сучасним розмаїттям кондитерських продуктів можна приготувати вишукані смаколики.

“Якось робили навіть пісний торт, вийшло солодко і смачно, але більше такого не повторювали. По-перше, багато продуктів залишається невикористаними, а по-друге, я вважаю, якщо вже почав постити — то нічого їсти торти”, - жартує пані Галина.

Відтак, вона під час посту пече яблучний пиріг на томатному соку та мафіни із замороженими ягодами.

“Пробували також вводити в меню шоколадні тістечка, горіхові — але з рослинними замінниками основних інгредієнтів вони надто швидко тверднуть та втрачають смак, тому ми від цієї практики відмовилися. Натомість яблучний пиріг та мафіни стали улюбленими позиціями і добре розходяться в цей час, люди спеціально замовляють їх,” - каже кондитерка.

З її слів, приготувати такі пісні смаколики на своїй кухні зможе кожна господиня.

Для того, аби спекти пісний пиріг з яблуками знадобиться борошно (600 г), цукор (200 г), томатний сік (220 г) та олія (150 г).

“Це все треба вимісити та розділити на чотири частини і спекти. Для начинки потрібно 2 кг яблук — почистити та потерти, додати 45 г манної крупи, 100 г цукру, ваніль та корицю. Суміш треба потушити та потім перемастити нею спечені коржі. А зверху пиріг можна полити пісною глазур'ю. Її легко приготувати з какао, цукру, води та олії. Усі інгредієнти треба перемішати, прокип’ятити й гарячими вилити на верхній корж”, - розповідає Репарюк.

Якщо забажаєте приготувати пісні мафіни з ягодами, то вам треба приготувати тісто та розморозити малину та яфини (чорниця на закарпатському діалекті — ред.)

“У міксер наливаємо апельсиновий сік, цукор та олію, збиваємо, потім додаємо борошно, сіль та гашену оцтом соду і трохи води, знову змішуємо. Тісто готове. Далі у форми кладемо по дві ягоди малини, чайну ложку яфини, заливаємо форми тістом і зверху прикрашаємо мигдальними пластівцями. Випікати мафіни 25 хв при температурі 160 градусів”, - каже Репарюк.

Вона додала, що ці тістечка можна вживати також людям, котрі дотримуються певних дієтичних обмежень.

Тетяна Когутич

25 березня 2021р.

Теги: кондитерка, меню, солодощі

НОВИНИ: Світське життя

20:04
/ 8
"Сукня має бути яскравою і блискучою": як на Закарпатті виготовляють традиційне ромське вбрання
16:28
/ 6
Нетипова для Закарпаття: поблизу Ужгорода фермер Віктор Карабін вирощує гречку
13:51
/ 1
У Карпатах побільшало вовків і шакалів. Чи можуть вони бути небезпечними для людей?
11:26
/ 1
"Океан Ельзи" випустив першу пісню нового альбому – "Мукачево"
21:38
/ 3
Закарпатський розробник виробництва паперу з опалого листя отримав Європейську премію молодих винахідників
21:34
/ 2
340 млн переглядів у Youtube, 41 млн у Facebook: 17-річна закарпатка стала відомою, коли за 16 секунд розібрала та зібрала автомат
12:43
80-річний велоспортсмен з Мукачева долає по 200 кілометрів на день
20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
/ 1
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 3
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
» Всі новини