Кондитерка з Перечина розробила пісне меню солодощів (ФОТО)

І пропонує власні рецепти для тих, хто дотримується християнської традиції.

Кондитерка з Перечина розробила пісне меню солодощів (ФОТО)

Рецептами улюблених смаколиків Галина Репарюк - знавчиня давніх закарпатських страв, поділилася з читачами Укрінформу.

“Позиції пісних пирогів та мафінів ми вводимо в меню нашої кондитерської щоразу з постом, тобто чотири рази на рік. Адже люди, котрі дотримуються посту, все одно хочуть чогось солоденького. А традиційні рецепти дозволяють задовольнити смаки споживачів і не порушити приписи християнського посту”, - розповідає кондитерка.

Репарюк переконана, що з сучасним розмаїттям кондитерських продуктів можна приготувати вишукані смаколики.

“Якось робили навіть пісний торт, вийшло солодко і смачно, але більше такого не повторювали. По-перше, багато продуктів залишається невикористаними, а по-друге, я вважаю, якщо вже почав постити — то нічого їсти торти”, - жартує пані Галина.

Відтак, вона під час посту пече яблучний пиріг на томатному соку та мафіни із замороженими ягодами.

“Пробували також вводити в меню шоколадні тістечка, горіхові — але з рослинними замінниками основних інгредієнтів вони надто швидко тверднуть та втрачають смак, тому ми від цієї практики відмовилися. Натомість яблучний пиріг та мафіни стали улюбленими позиціями і добре розходяться в цей час, люди спеціально замовляють їх,” - каже кондитерка.

З її слів, приготувати такі пісні смаколики на своїй кухні зможе кожна господиня.

Для того, аби спекти пісний пиріг з яблуками знадобиться борошно (600 г), цукор (200 г), томатний сік (220 г) та олія (150 г).

“Це все треба вимісити та розділити на чотири частини і спекти. Для начинки потрібно 2 кг яблук — почистити та потерти, додати 45 г манної крупи, 100 г цукру, ваніль та корицю. Суміш треба потушити та потім перемастити нею спечені коржі. А зверху пиріг можна полити пісною глазур'ю. Її легко приготувати з какао, цукру, води та олії. Усі інгредієнти треба перемішати, прокип’ятити й гарячими вилити на верхній корж”, - розповідає Репарюк.

Якщо забажаєте приготувати пісні мафіни з ягодами, то вам треба приготувати тісто та розморозити малину та яфини (чорниця на закарпатському діалекті — ред.)

“У міксер наливаємо апельсиновий сік, цукор та олію, збиваємо, потім додаємо борошно, сіль та гашену оцтом соду і трохи води, знову змішуємо. Тісто готове. Далі у форми кладемо по дві ягоди малини, чайну ложку яфини, заливаємо форми тістом і зверху прикрашаємо мигдальними пластівцями. Випікати мафіни 25 хв при температурі 160 градусів”, - каже Репарюк.

Вона додала, що ці тістечка можна вживати також людям, котрі дотримуються певних дієтичних обмежень.

Тетяна Когутич

25 березня 2021р.

Теги: кондитерка, меню, солодощі

НОВИНИ: Світське життя

12:23
На Закарпатті туристам пропонують атракцію у вигляді відтворення автентичного весілля у традиціях Ужанщини
09:38
Ужгородка розписує писанки у стародавній восковій техніці
15:02
Закарпатська писанкарка створює авторські писанки у техніці "ришельє"
10:34
Мешканець Виноградова зібрав колекцію старожитностей з кількох тисяч експонатів
11:09
Ужгородська сакура відтепер – на поштовій марці
10:12
/ 1
Ужгородські семінаристи збирають урожай редиски
09:37
/ 13
В Ужгороді на білбордах дякують талановитим дітям та молоді за досягнення
15:08
Закарпатське море і тунець, дуби-чемпіони й унікальна екосадиба. Що ще у новому туристичному маршруті Ужанською долиною?
13:50
Нова Великодня традиція: закарпатці справляють собі до свят сімейні вишиванки
10:45
Найстарішим деревам Ужгорода – понад 400 років
10:10
Коржики у вигляді писанок до Великодня випікає ужгородка Мирослава Канюка
10:06
На Закарпатті нараховується майже 300 видів птахів
17:26
В Ужгороді з'явиться перша мініскульптурка, що розмовляє
18:01
На Закарпатті з‘явився новий еко-бренд – "Долина теплиць"
10:04
На Закарпатті створили комікс "Капітан Чумакс"
13:17
Волонтерка з Ужгорода створила лінійку м'ясних та овочевих чипсів – "сушликів"
13:59
/ 1
Ужгородка вирощує вдома пряні трави для ресторанів та кафе і на продаж у горщиках
10:19
Календар закарпатських міст cтворила як дипломну роботу студентка Закарпатської академії мистецтв
17:59
Екоіграшки виготовляє родина Блох на Закарпатті
10:30
Закарпатський письменник Андрій Любка – номінант літературної премії ЄБРР за книгу "Карбід"
10:43
Український комікс про Капітана Чумакса розробила команда з Ужгорода
09:52
/ 3
1800 вінілових платівок зібрав лікар з Ужгорода
11:19
На Міжгірщині туристи мають нагоду покататися на велетенській дерев'яній гойдалці, одночасно милуючись краєвидами
18:32
Школяр із Ужгорода став дипломантом Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт
10:09
/ 2
Ужгородські школярі зачитали реп-біографію Лесі Українки до ювілею письменниці
» Всі новини