Між Москвою і Будапештом: як Угорщина використовує нового комісара ОБСЄ проти України

На пост Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Кайрата Абдрахманова активно лобіювала Росія, а самому дипломату із Казахстану приписують служіння в агентурі КДБ, починаючи з студентських років.

Між Москвою і Будапештом: як Угорщина використовує нового комісара ОБСЄ проти України

Призначення на пост Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин неформально підпадає під сферу впливу російської делегації, тому Москва доклала максимальних зусиль, аби пролобіювати свою кандидатуру - Кайрата Абдрахманова. Неофіційно екс-главу казахського МЗС підтримував і Будапешт, незважаючи на участь у виборах власного кандидата, маючи, натомість, кулуарні стратегічні домовленості з Кремлем. 

Впливове російське видання «КоммерсантЪ» ще у вересні минулого року писало, що Росія вже визначилась із фаворитом на крісло комісара по нацменшинах і активно збирає голоси на підтримку представника Казахстану в ОБСЄ, який у підсумку таки отримав перемогу над угоркою Іжак-Ндіає.  

Між іншим, сам Кайрат Абдрахманов є досвідченим дипломатом та політичним діячем. За свою професійну діяльність встиг попрацювати Надзвичайним і Повноважним послом Казахстану в Австрії, Швеції, представником країни при ООН, та навіть главою МЗС. Але практично всю свою дипломатичну кар’єру щільну увагу приділяв відносинам з Москвою, користуючись особливими зв’язками з головним російським дипломатом Сергієм Лавровим. 

Причини таких особливих відносин можуть бути різні. Але після резонансної публікації статті російського аналогу Wikileaks - видання Ruleaks.net, стало відомо, що з 80-х років Кайрат Абдрахманов був агентом КДБ та казахського КНБ під псевдонімом «Данко». У злитих документах описується, що у співпраці з органами КДБ 22-річний молодий студент Абдрахманов був «ініціативником» та  надавав інформацію добровільно. Про взаємовигідну багаторічну співпрацю дипломата і спецслужб були опубліковані матеріали навіть у російських «Известиях». 

Все це можна назвати випадковим збігом обставин, якби не активізація Угорщини та підконтрольних їй організацій на Закарпатті одразу після призначення Кайрата Абдрахманова на пост Верховного комісара ОБСЄ. Головна мета кабінету угорського прем’єра Орбана – легалізувати «утиски угорської меншини України» через інституції ЄС, а саме ОБСЄ та її ключову структуру – Комісаріат у справах національних меншин, на який ворожа для нас Росія має безмежний вплив. Перший приклад цьому – призначення Абдрахманова. 

По друге, Угорщина намагатиметься у будь-який спосіб пролобіювати через вказаний комісаріат розміщення на Закарпатті постійно діючої Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка «фіксуватиме» скарги етнічних угорців краю на порушення їхніх прав, свобод тощо. А організувати такі провокаційні дії чи скарги, як відомо, справа техніки.

І тому Угорщина не втрачає час. 20 січня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто публічно звернувся до Кайрата Абдрахманова з проханням якнайшвидше дозволити працювати СММ ОБСЄ на території Закарпаття, маніпулюючи інформацією про «жорстокість і переслідування корінних угорців краю, яким погрожують фізичною розправою».

На початку лютого підконтрольні Будапешту лідери угорців Закарпаття Василь Брензович, Ільдіко Орос та Іштван Черничко за ініціативи та підтримки угорських дипломатів провели он-лайн конференцію з Абдрахманова, якому заявили про начебто обмеження мовних та освітніх прав нацменшин в Україні, їх дискримінацію та кримінальне переслідування. Хоча сам лідер «Товариства угорської культури Закарпаття», небезпідставно боячись правосуддя в Україні, ще з минулого року виїхав до Угорщини і не повертається додому. 

Закарпатська угорка та депутат Європарламенту від провладної угорської партії «Фідес» Андреа Бочкор на засіданні парламенту 9 лютого звернулася до ОБСЄ з подібними меседжами, тим самим підтримуючи антиукраїнську кампанію, що тривалий час ефективно координується з Будапешта.  

Більшість експертів із західної політики та двосторонніх українсько-угорських відносин вважають, що це тільки початок спільної кампанії Будапешта і Москви за вплив на керівництво ОБСЄ, підсумком чого має стати розміщення постійної місії на Закарпатті та подальше блокування євроінтеграції України. 

 

03 березня 2021р.

Теги: ОБСЄ, Абдрахманов, нацменшини, Угорщина, Бочкор, Сійярто

Коментарі

ко го знає 2021-03-05 / 08:03:51
Шось тото ОБСЄ якоєсь мутноє. Де Казахстан, а де Европа? Географію у школі прогулювали

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини