Обласній книгозбірні в Ужгороді передали колекції цінних і рідкісних видань з особистої бібліотеки Федора Потушняка (ФОТО)

У Закарпатській обласній універсальній бібліотеці ім.Ф.Потушняка відбулася презентація унікальної колекції цінних та рідкісних видань з особистої бібліотеки відомого українського письменника, етнографа, археолога Федора Потушняка.

Обласній книгозбірні в Ужгороді передали колекції цінних і рідкісних видань з особистої бібліотеки Федора Потушняка (ФОТО)

Участь у заході взяли краєзнавці, письменники, літературознавці, історики та родина Федора Потушняка. Зокрема, невістка відомого письменника Габріелла Потушняк розповіла, що для книг у  оселі письменника було виділено найбільшу кімнату, адже їх за життя Федір Михайлович зібрав надзвичайно багато.

«Для Федора Михайловича книга була найбільшою цінністю. Де б він не опинився, звідусіль завжди привозив книжки. З війська приїхав із трьома міхами літератури. Навіть з полону повернувся з книгою. Тому у нас вдома була така величезна бібліотека.  Ми дуже раді, що тепер вона зберігатиметься тут, а молодь і усі, хто цікавитиметься постаттю Федора Потушняка, зможуть з нею ознайомитися» - Габріелла Потушняк, невістка Ф.Потушняка.

Колекція налічує близько пів тисячі книг. Серед них українська і світова класика, твори закарпатських авторів, наукова література. Книги різного періоду, видані у різних країнах та різними мовами. Серед них надзвичайно цінні і рідкісні екземпляри.

«Ця колекція – це відбиток мислення, світогляду, зацікавлень Федора Потушняка. Вона демонструє величезну жагу до знань власника, той спектр наук, дисциплін, якими він цікавився а, разом з тим і історію бібліотечної справи Закарпаття. Майже половина книг написані іноземними мовами. Серед цінних екземплярів, до прикладу, – твори Платона латинською мовою, книга датована 1819р.» - Йосип Кобаль, історик.

Презентована колекція стала частиною золотого фонду Закарпатської обласної універсальної бібліотеки ім.Ф.Потушняка за сприяння та підтримки Благодійного Фонду Андрія Півня, який передав ці видання бібліотеці з метою збереження літературної спадщини письменника.

«Дуже важливо, щоб частина нашої історії була збережена для майбутніх поколінь. Поки ця колекція зберігалася у нас у Фонді, мені особисто телефонували з кількох країн і пропонували викупити ці книги, зробити електронну копію. Втім, і наша позиція, і бажання родини Федора Михайловича, що познайомитися з цими книгами можна буде тільки у бібліотеці Ф.Потушняка»- Андрій Півень, засновник Благодійного Фонду Андрія Півня.

«Важливо щоб бібліотека Потушняка, ось ці зібрані книжки жили і передавали нам вогонь його творчості, щоб сюди йшли науковці, літературознавці, історики, етнографи і доєднувалися до цієї скарбниці духу. І дуже приємно, що на Закарпатті була людина такого високого рівня – геніальна, ренесансна, яка стоїть на сторожі нашої національної душі» - Оксана Кузьма, літературознавиця.

Книги зберігатимуться у відділі проєктної соціокультурної діяльності, де будуть відповідним чином опрацьовані. У планах – створити каталог  презентованої літератури. 

«Ім’я Федора Потушняка бібліотека має, меморіальна дошка є, персональна колекція книг є, не вистачає тільки меморіальної кімнати. Я маю надію, що наступного разу ми зберемося уже на відкритті, власне, такої меморіальної кімнати, щоб гідно представити цю визначну людину» - Олена Канюка, директорка  Закарпатської обласної універсальної бібліотеки ім.Ф.Потушняка.

Впродовж тижня триватиме виставка презентованої літератури. За сприятливих епідеміологічних умов, кожен охочий зможе відвідати бібліотеку й ознайомитися із книгами з особистої колекції Ф.Потушняка. 

01 березня 2021р.

Теги: фонд, колекції, Потушняк, бібліотека

Коментарі

май русин 2021-03-02 / 05:10:30
Молодець Півень. І жона в нього паранна :)

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини