Свалявські зустрічі Олеся Гончара

Нинішнього року класику української літератури Олесю Терентійовичу Гончару виповнилося б 90. 3 найновіших публікацій письменника довідуємося про досі незнані життєві обставини, про те, як обдарований талантом сирота змалку торував собі шлях у житті. Допомагало йому найвище обдаровання — передчуття - провидіння.

Олесь Гончар
Олесь Гончар

Саме це провидіння знову привело Олеся Гончара в гори. Але цього разу це були не ті грізні гори з важкими походами-боями в Трансільванських Альпах, де сержанту-мінометнику з допомогою коней, нав'ючених військовим спорядженням, довелося підніматись на круті кряжі й обминути загибель, а унікальний, рідкісної краси куточок мирних лісистих Карпат, що на Свалявщині. Сюди, у най-віддаленіше село Ганьковицю, з якою транспортний зв'язок тільки вузькоколійкою (нею звозилася паровозиком деревина з лісу в Сваляву), Олесь Гончар у важкий для себе і приятелів час разом з відомим літературознавцем Володимиром П'яновим і закарпатським письменником Іваном Чендеєм приїжджає "нелегально" (про це майже ніхто не знав). Не стільки на звичайний відпочинок, а щоб усім хоч трохи усамітнитись... Тут, у вузькому колі, було відзначено і полудень віку В.П'янова, який давав благословення в літературу не одному молодому шістдесятникові. Лісовий затишок дорогому гостеві О.Гончару, як, власне, й іншим митцям, створювало без розголосу інтелігентне, щире подружжя Полянських - директор Ганьковицької школи Володимир Костянтинович та учителька української мови і літератури цієї ж школи Марія Олексіївна. А погідного травня 1986 р. Олесь Гончар, як голова Українського комітету захисту миру, перебуваючи на Закарпатті у зв'язку з проведенням тут Міжнародної конференції прихильників миру, знову приїжджає у милу його серцю мальовничу Свалявщину. Взаємно радісно-хвилюючою і для свалявців, і для самого письменника та його дружини Валентини Данилівни стала ця зустріч, бо була відкритою і велелюдною. Але спершу О.Гончар відвідав тих малят, які приїхали із Чорнобильської зони на відпочинок у профілакторій "Кришталеве джерело", щиро цікавився станом їхнього здоров'я. Затим багато його шанувальників зустрілися віч-на-віч з улюбленим письменником у Свалявській школі-інтернаті. Тодішній директор цього навчального закладу Ю.П.Тидір, завідуюча райметодкабінетом О.В.Яній, вчителі та учні школи щиро вітали високого гостя. Олесь Терентійович відчув це тепло, дякував. Згадав письменник-фронтовик той час, коли проходив із боями через красиві Карпатські гори. І коли загинули його бойові побратими (деякі, може, лежать і в безіменних могилах в Ужгороді, у Карпатах), він дав клятву, якщо залишиться живим, написати про їхнє коротке, сповнене подвигів життя.
Своєрідним продовженням цієї незабутньої зустрічі став урок-брифінг, проведений у ЗОШ №3 м.Свалява під керівництвом
учительки української мови та літератури М.М.Шашковської. Тут був розіграний цікавий спектакль: до кореспондентів (учнів класу) прийшов високий та елегантний, знаючий і мудрий у своїх відповідях сам Олесь Гончар, образ якого прекрасно зіграв старшокласник, відмінник навчання Юрій Мелеш. Учні написали листа у Київ Олесю Терентійовичу. Крім цього, фотознімки з розповіддю про перебування О.Гончара у Сваляві, його цікаву зустріч з освітянами і школярами надіслала також учителька О.В.Яній. Відповідь не забарилися: "Зустрічі на Свалявщині для мене незабутні".
Щоб прихильне Провидіння супроводжувало і нашу життєву долю, не забуваймо щиросердні слова Олеся Гончара, звернені до всіх, особливо до молоді:
"...Нинішнє життя, яким воно не є складним, все ж треба цінувати, боротися за нього... Будьте роботящими, духовно багатими і щасливими людьми на своїй землі".

Йосип Долинич, м.Свалява.
16 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини