На Закарпатті розробляють панорамний туристичний маршрут "Ужанський Прованс" (ФОТО)

Надихнутися історією видатного музиканта, посмакувати келихом сухого чи напівсолодкого з тераси над кількома гектарами виноградників, перепочити на... бджолах, спробувати відшукати чашу Ґрааля та ще й зустріти неймовірний захід сонця на вежі замку. Думаєте, дорого і занадто фантастично, щоб бути правдою? Ні!

На Закарпатті розробляють панорамний туристичний маршрут "Ужанський Прованс" (ФОТО)

Усе це та навіть більше можна встигнути всього за вікенд неподалік Ужгорода. Краще пізнати місця «Ужанського Провансу» допоможе однойменний туристичний маршрут, який розробляє команда проєкту «Пізнай Ужанську долину».

Туристичний потенціал Закарпаття набрав особливої цінності в період пандемії, коли зачинені кордони. Зараз, хоч як до цього звикли закарпатці, не можна застрибнути в авто й поїхати на вихідні в сусідню країну. Тож українці почали активно досліджувати власну. Саме для цього покликаний проєкт «Пізнай Ужанську долину». Його реалізовує ГО «Щасливі діти» у партнерстві з ГО «Асоціація фахівців туристичного супроводу Закарпаття» за підтримки Українського культурного фонду.

«Цей маршрут підійде як для сімейної подорожі, так і для невеличкої групи до 8 людей, – розповідає його розробник Олександр Шершун. – Чому назва «Ужанський Прованс»? Прованс із французької означає провінція. І ця назва стала збірною для історико-культурного регіону у Франції. На Півночі він обрамлений горами, а на Півдні омивається морем. Він асоціюється з чудовими містечками та селами, зі смачною гастрономією і вином. У нас усе це є, окрім моря. Хоча й воно було тут 30 мільйонів років тому. Є у нас у цьому маршруті легендарні твердині – Невицький та Середнянський замок, є і традиційна гастрономія, і манливі гірські пейзажі. Тут є точки, які були відомими і популярними серед туристів. А є й такі, які туристи тільки почали для себе відкривати. Скажімо, той же палац Плотені у Великих Лазах, квітучий парк Деренівської купелі, мережа винниць у Нижньому Солотвині, яку називають не інакше як закарпатський Гоббітон. По кілометражу маршрут виглядає невеликим. Але це повноцінна денна, а то й дводенна поїздка у теплу пору року – весну, літо чи ранню осінь».

Перевага самостійних мандрівок із аудіогідами, якими доповнять кожен маршрут, у тому, що їх можна «підганяти» під себе. Приміром, «Ужанський Прованс» можна доповнити факультативною прогулянкою «Шляхом Плотені», якщо знайомства із палацом дворянина видасться замало. У маршруті передбачені й варіативні локації. Обирайте, де дегустувати вино – у винних підвалах чи на терасі Čopak wine з видом на виноградник. Для любителів солодкого меду й не менш солодкого сну підійде пасіка Pcholnika – тут можна не лише скуштувати смачненького, а й навіть поспати на бджолах. А після – ще й піднятися на гору, з якої видніються панорами аж до самого Мукачева.

Власне, зі слів Олександра Шершуна, «це панорамний маршрут – тут тобі й види на виноградник, і на всю Ужанську долину, і парки з квітами, і ціла лавандова гора». Тож подорожувальники не лише задовольнять власні естетичні потреби, але й наповнять пам’ять телефона чи фотоапарата гігабайтами світлин.

Туристичний маршрут «Ужанський Прованс» разом із 9 іншими маршрутами проєкту буде у вільному доступі на платформі міжнародного мобільного додатку izi.travel. Крім того, за словами авторки ідеї, керівниці проєкту Людмили Сюзевої, у підсумку буде видано сувенірний набір інтерактивних листівок з маршрутами «Пізнай Ужанську долину». Художниця-ілюстраторка Олена Бугренкова вже взялася відтворювати найцікавіші локації маршрутів.

Нагадаємо, що це не перший туристичний путівник від ГО «Щасливі діти». Раніше запустили 10 маршрутів-прогулянок у рамках проєкту «Пізнай Ужгород», повідомили Закарпаття онлайн у пресслужбі ГО «Щасливі діти».

Фото Сергія Гудака

03 лютого 2021р.

Теги: маршрут, Прованс, Сюзева, ГО "Щасливі діти"

Коментарі

До кіса 2021-02-21 / 01:29:04
До чого тут Прованс. Може досить усім вказувати на власну меншовартість та притягуючи за вуха чуже. Дещо дико та меншовартісно звучить французський регіон у наших умовах.

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини