"Окрема група депутатів" Берегівської ОТГ намагається під виглядом "молитви" протягти виконання на "окремих" сесіях гімну Угорщини (ДОКУМЕНТИ)

У грудні 2020 року за ініціативи "окремої групи депутатів" від "КМКС - Партії угорців України" у раді Берегівської міської об'єднаної територіальної громади планували ввести до регламенту її роботи пункт про виконання під час окремих її засідань після Державного Гімну України угорського національного гімну.

"Окрема група депутатів" Берегівської ОТГ намагається під виглядом "молитви" протягти виконання на "окремих" сесіях гімну Угорщини (ДОКУМЕНТИ)

Однак після скандалу, що виник внаслідок оприлюднення відео з виконанням 21 листопада того ж року угорського гімну депутатами Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади, холодні голови у владі Берегова вирішили перестрахуватися і 16 грудня 2020 року написали клопотання про проведення судової лінгвістичної (семантико-текстуальної) експертизи на предмет вмісту у цій пропозиції "можливих ознак протиправної діяльності, порушення законодавства України щодо загрози суверенітету, державності та територіальної цілісності".

Відповідне дослідження здійснили на базі Науково-дослідницького інституту стратегічних та політико-правових досліджень Карпатського університету ім.Августина Волошина, де визначили, що виконання на сесіях національного гімну Угорщини є неконституційним.

У середу, 27 січня, цей висновок зачитали перед депутатами на сесії Берегівської міської ради.

Відповідно, наразі йдеться про те, що змінювати регламент і виконувати гімн Угорщини на сесіях у Берегові не будуть.

Однак, депутат Берегівської міської ради та голова фракції «КМКС - Партії угорців України» Кароліна Дорчі публічно заявила, що ініціює іншу "незалежну експертизу", щоб, все-таки, «узаконити» виконання державного гімну Угорщини в стінах вищого представницького органу Берегівської міської ОТГ.

Тобто, радикальні сили у владі Берегівщини не полишають спроби таки протягти це одіозне питання.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, керівник фракції  «КМКС - Партії угорців України»  у Берегівській міськраді Кароліна Дорчі скандально відома тим, що 18 лютого 2020 року на ПП «Лужанка» під час з’ясування порядку ввезення нею на територію України транспортного засобу на іноземній реєстрації, в ході словесної суперечки зі співробітниками ДФС України повідомила, що вона є громадянкою Угорщини і пред’явила паспорт громадянки вказаної країни серії  ВН № 6538434 на ім’я Darcsi Karolina.

Тобто, керівником найбільшої фракції в міській раді українського Берегова є особа, яка присягнула на вірність Угорщині.

Крім того, як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, СБУ відкрила справу про держзраду через виконання гімну Угорщини депутатами Сюртівської сільської ОТГ.

Як стверджувало тоді у офіційній заяві у Фейсбуці Посольство Угорщини в Україні, йдеться про «національну молитву угорців».

Насправді чітко йдеться про офіційний державний гімн Угорщини – Himnusz, текст якого написав Ференц Кельчеї 1823 року, музику - Ференц Еркель у 1844-му.

Починається гімн зі слів «Боже, благослови угорців», що можна використати як формальну підставу назвати його «молитвою». З 1998 року, після падіння комуністичного режиму, «Гімн» був офіційно занесений у Конституцію Угорщини як державний гімн країни.

30 січня 2021р.

Теги: гімн, Угорщина, Берегово, Дорчі

Коментарі

Вуву 2021-02-03 / 13:48:25
Ужгородець не тупи.
В нас теж є офіційний гім і є "Молитва за Украйіну" і те і друге це абсолютно різні речі.
На ютубі є у виконанні Дзідьо . Послухай і відчуй рівень майстра , оперного співака де все виспівано бездоганно до останньойі ноти так що душа радіє.
Так само і в хунів.
Гімн є гімн , а молитва то молитва.
І ні 1 ні 2 в державних оргагах укр.влади не виконується ... ОКРІМ ...
ОФІЦІЙНОГО ВІЗИТУ ПРЕЗИДЕНТА ІНШОЙІ ДЕРЖАВИ , АБО ОФІЦІЙНОЙІ ДЕЛЕГАЦІЙІ , І ТО ЛИШЕНЬ ПО ПРИБУТТЮ І ВІДБУТТЮ.

Ужгородець до сорри 2021-02-02 / 20:50:15
Співають, чувак ..... співають. І там також співають. Але на відміну від тебе, там ніхто не псіхує з цього приводу.
Як словаки так і румуни не роздувають з цього зради зрадної.
Це ти кіпішуєш неначе ображений.
Не варто так нервуватися, а краще вивчи історію уважніше. Ніхто кругами, як ти пишеш, не ходив.
Це тільки в радянському мультику справжні герої завжди ходили в обхід.
Кордони кроїлися тисячоліттями шляхом воєн. Не співами, а військовими діями!
Так було, так є і так у світі буде й далі.

сорри 2021-02-02 / 15:05:35
Якщо "дозволено все, що прямо не заборонено законом" і "цей принцип діє у всьому цивілізованому світі", то спробуйте заспівати свою "молитву" в органах влади Румунії чи Словаччини.

сорри 2021-02-02 / 14:02:02
Це я, я в курсі про законодавчу ініціативу Костюка. Але перекручувати не треба. Йдеться не про те, що іноземні гімни дозволено, а що існуючу заборону треба прописати чіткіше, щоби не було підстав для двояких тлумачень.

Інша річ, що віри зеленим немає. Тому побачимо, чи приймуть ту поправку.

сорри 2021-02-02 / 13:58:07
ужгородцю
Якщо молитва, то молися в церкві. А ідіота тут включати не треба. Це державний символ. А держава тут - Україна, а не Модьорорсаґ. Якщо думаєш інакше, то тулися до того берегівського сепара, якого днями засудили на 3 роки умовно.

Які 1200 років. Мадяри прийшли на Закарпаття у 13 столітті, коли цю дику агресивну, кровожерливу орду потіснили на Заході. А до того врони прийшли у Європу через південь - румунію і т.д., тобто шляхом, яким зі сходу проникали у Європу всі кочівники. ТАм і артефапктів переходу повно і осіли по дорозі чангови і сейкелі.
А на Закарпатті артефактів переходу нема. Перехід через Верецький перевал - це видумка Анонімуса, щоби виправдати претензії на наші землі.
Тому попустися, неборе ) Дихай глибше і все у тебе буде добре ))
Майже добре. Бо Мадярщини на Закарпатті не буде ))

До ужгородця 2021-02-02 / 13:24:55
Чувак в тебе точно істерика.

Ужгородець 2021-02-02 / 10:36:18
Дозволено все, що прямо не заборонено законом.
Цей принцип діє у всьому цивілізованому світі.
Ми ж європейська країна! Чи не так? Я нічого не плутаю?
Можете стати на головній площі у центрі Будапешту або перед будівлею парламенту і голосно заспівати гімн України чи молитву "Боже, Україну храни!". Ніхто не зробить вам зауваження .... ніхто, від слова "взагалі"! Так само як не зроблять зауваження в будь-якій іншій європейській країні або в США, Канаді чи Австралії, де великі українські діаспори.
Можете легко в цьому переконатися. Є безвіз, який дозволяє українцям їздити на філіжанку кави до Відня. Поїдьте і переконайтеся.
І це при тому, що українці переїхали у ті, уже століттями існуючі та сформовані країни. Тим не менше, вам ніхто не заборонятиме виконати молитву за свою націю.
А те, що в основному гімну Угорщини покладено молитву "Боже, угорців бережи!" не є підставою для того аби не виконувати цю молитву в храмах, на зібраннях, чи інших місцях.
І це право угорців, молитися за збереження своєї нації, особливо в умовах, коли в "цивілізованій", "демократичній" та "європейській" країні під виглядом "глибокого занепокоєння" та "переймання" за майбутнє угорськомовних дітей, їх обмежують у конституційному праві на навчання рідною мовою.
І це при тому, що на цих землях іхні предки живуть уже понад 1200 років !!!!!
Ти-ся-ча двісті років !!!!!
Таких країн як Україна, Росія та Білорусія в той час і в помині не було.
Від слова взагалі!!!

Це я 2021-02-01 / 16:27:07
сорри, то мабуть ви не в курсі, що депутут від Закарпаття, якийсь Костюх, пропонує заборонити співання "закордонних гімнів". Якщо і маєте рацію з закордонностю гімнів, але на даний час співати їх не заборонено, отже можно. Це прямо випливає з планів т.з. пана Костюха.

Ужгородець 2021-02-01 / 11:06:10
Угорці наразі не вважають українців агресорами. І це правда!
Але на відміну від кримчан та лугандонців, які у 2014-му скандували "Путін вьєді вайска!" чи галичан, які у 1939-му у Львові з хлібом і сіллю зустрічали Сталіна , їхні предки не кричали "Сталін вьєді вайска!" і не зустрічали совьєти з хлібом і сіллю!!!!
Українцям, як тому х@йовому танцору, вічно щось або хтось заважає рухатися до світлого майбутнього!

До олександра 2021-01-31 / 21:43:33
Судячи з того що хуни не хочуть співати гімн Украіни , ми є для них крайіна агресор.
Ну бо з твойіх слів інакше і не скажеш .
Питання , а хто йіх так накрутив проти Украйіни ?
Ти напиши , а ми почитаємо

Вуву 2021-01-31 / 21:34:12
Да вспомнив про тоту цілу Кароліну.
Вопрос до компетентних органів , єслі Кароліна має хунське гражданство і склала за то присягу , (бо іншак би того левела не получила) , то што она як громадянка другойі страни робить у міськраді города ?
Т.б.
Або ти громадянка Украйіни і виконуєш функційі депутата , то тоді треба хунський паспорт
"поставити на стіл" .
Або , єслі она не хоче його здавати , то просто отправити туда де той паспорт получила та пусть депутатсвує самому орбанутому фюреру .
Тут як кажуть , ілі риби ілі акваріум .
Бо це вже дуже нагадує "подвиги" самого предводітєля бриндзі.

Вуву 2021-01-31 / 21:22:51
Тут все просто як 2 +2
Якщо хуни хочуть співати молитву (а фактично гімн), про хунію .
Нем проблемайо. Нехай так і буде , у церквах пожалуста співайте та бога прославляйте.
А в Украінських держаних органах влади , співати хунський гімн самі розумієте , камільфо.
Но тут скажуть ош се молитва.
Но у нас церква відділена від держави офіційно а тому співати молитви не там де треба , тоже камільфо.
Так шо опять 25.
Молитися треба в темплоні а такой там і співати .
Бо вто не державні органи влади .
Які іще вопроси ?

True 2021-01-31 / 13:04:12
Статті 17,19, 37, а також 1,2,4,5,8,9,10,11,13,15,18,20,23,60,65,68,107,132,133,140,141,144

Органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.
Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України.
Держава гарантує свободу політичної діяльності, не забороненої Конституцією і законами України.

сорри 2021-01-30 / 18:21:32
Це я, ви або не в курсі того, що робить Орбан за домовленістю з Путіним в контексті НАТО, або відверто брешете -https://www.radiosvoboda.org/a/news-ugorshchyna-ukrajina-nato-blokuvannya/30307842.html

Та ж сама - мимовільна або свідома - маніпуляція з символами. Бо, по-перше, є НАЦІОНАЛЬНІ символи, а є ДЕРЖАВНІ. Гімн - це не просто національний символ. Тому в органи влади з символами чужої держави - зась. В органах влади держави Україна має бути державний гімн України. А інші - хіба на знак поваги до іноземних гостей.

Ну і маніпуляція з використанням національних символів. Вам хтось не дає їх втикористовувати поза органами влади? Якщо так, то ви брешете

Це я 2021-01-30 / 17:43:38
Україна не блокує вступ України в НАТО! Цього не було ніколи. Всі програми виконуються. Правда, не Україною. Бо Україна всі програми провалює, як завжди. Угорщина блокує зустрічі на міністерському рівні, які нічого не вирішують, лише служать піаром для влади.
І доведіть в суді, що Угорщина є ворогом України.
Українське законодавство надає право меншинам користуватися їхніми національними символами.

Це я 2021-01-30 / 17:37:39
Дебілізм стверджувати, що хтось бідний, бо сусіди не дають рости.
Або Україна корумпована, бо не входить до ЄС. По-перше, такою корумпованою і шансу не має потрапитию По-друге, якби і потрапила туди, і то би їй не помогло.

12345 2021-01-30 / 16:13:35
Ліс вивозять кожний день по всіх районах Закарпаття
Це вже не проблема
Топить кожною весною
Доріг немає
Газ дорогий
Теж не проблема
Молодці Соррі

сорри 2021-01-30 / 15:44:27
І перестаньте лукавити з гімном. Виведіть його з переліку ДЕРЖАВНИХ символів Угорщинги, і тоді хай виконується як молитва. А державний символ чужої країни - ворожої і з територіальнтими претензіями - в органі влади України - це нонсенс

сорри 2021-01-30 / 15:41:54
"Це я", а нічого, що "створення добротної, дійової держави" Україна якраз і не влаштовує цімбору Путіна - Вітю Орбана? Бо чим міцніша держава Україна, чим більше інтегрована у європейські структури і, відповідно, менш корумпована і т.д., тим менше у Модьорорсаґу можливостей маніпулювати місцевою угорською громадою і сподіватися реалізації підпільних ревізіоністських сценаріїв.
Так щ не лукавте.
Якщо б Угорщина була зацікавлена в сильній, демократичній Україні, то не блокувала б її вступ до НАТО. Бо НАТО - це лише частково військовий союз. А в основі своїй - це ще й певні стандарти - антикорупційні і т.д.

Це я 2021-01-30 / 12:41:07
Угорський гімн написаний 1823 року. У католицьких та реформатських церквах співають вже зо 150 років. Угорщина державним гімном затвердила 1989 року.
Тобто угорці Подкарпаття вже задовго співали як свій національний гмн, задовго до того, як він став державним.
Але, якщо дехто на всьому намагається грати роль суворого націоналіста, прикривая цим власну недолугість у створенні добротної, дійової держави.

НОВИНИ: Політика

15:00
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини