Аналізуючи результати виборів, Брензович в Угорщині говорив про антиугорську кампанію на Закарпатті і залякування (ФОТО)

27 жовтня Науково-дослідний інститут національної політики Угорщини організував у Будапешті нараду з оцінки результатів місцевих виборів в Україні, на якій своїми думками поділилися державний секретар з питань національної політики Янош Арпад Потапі та голова Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС) Василь Брензович.

Аналізуючи результати виборів, Брензович в Угорщині говорив про антиугорську кампанію на Закарпатті і залякування (ФОТО)

Про це інформує Kárpátalja hetilap.

Під час вступного слова директор Науково-дослідного інституту національної політики Золтан Кантор наголосив, що з 2017 року антиугорські прояви в Україні почастішали, незважаючи на те, що «КМКС» Партія угорців України досягла надзвичайно хороших результатів на виборах у неділю.

У своїй промові Арпад Янош Потапі привітав ТУКЗ-КМКС, його кандидатів та всіх, хто наполегливо працював останнім часом, з чудовими результатами, досягнутими на місцевих виборах, і підкреслив: «Найкраща передвиборча кампанія – це робота, так сталося і на Закарпатті у випадку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), оскільки загальний досвід показує що там, де угорці гуртуються, досягнуто успіху. Це той випадок, коли угорці бачать, що політична сила працює в їхніх інтересах, установлює цілі в союзі та домовленості з ними і навіть формулює цілі вертикально знизу вверх (дослухаючись до думки простих людей, – ред.), в яких угорці бачать життєву силу й підтримують її».

Аналізуючи результати голосування, які надійшли до цього часу, державний секретар зазначив, що явка на загальнодержавному рівні в Україні була досить низькою, трохи більше 37%, натомість на Закарпатті становила 41,25%.

«Причину цього я вбачаю в тому, що Закарпаття – багатонаціональний край, а ТУКЗ-КМКС провело гарну мобілізаційну роботу», – підкреслив він.

Результати, які надходять, показують, що до обласної ради потрапили вісім із десяти партій, зокрема й «КМКС» Партія угорців України, котра буде представлена, за попередніми підрахунками, вісьмома депутатами. Вони змогли повторити історичну перемогу, здобуту 2015 року, зазначив держсекретар та окремо привітав Золтана Бабяка, який здобув 72% голосів як кандидат на посаду очільника Берегівської ОТГ.

«ТУКЗ-КМКС – союзник угорського уряду, разом ми робитимемо все, що від нас залежить, щоб угорці могли процвітати на своїй батьківщині. Ми раді, що наші побратими здійснили цей подвиг, і, звичайно, сподіваючись на подальшу співпрацю, запевняю ТУКЗ-КМКС та закарпатських угорців у всебічній підтримці», – зазначив Янош Арпад Потапі.

Василь Брензович підкреслив: незважаючи на сильний «зустрічний вітер», засноване в 1989 році Товариство угорської культури Закарпаття, яке є найстарішою представницькою організацією в Карпатському басейні з часів Другої світової війни, досягло значного успіху на місцевих виборах. Наголошуючи на особливостях нинішніх виборів, політик пояснив, що вони відбулися в ході адміністративної реформи, яка негативно вплинула на угорців Закарпаття, адже частка угорців у закарпатських виборчих округах зменшилася, немає району, де вони були б більшістю, усе це ускладнилося новим виборчим кодексом. Крім того, округи були створені таким чином, що їхня компетенція ще не відома, оскільки вони вже зосереджені в Об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) та області. До цього додався новий виборчий кодекс, який є надзвичайно складним і призвів до того, що 10% поданих голосів були визнані недійсними, додав політик.

«Що особливо вплинуло на угорців, так це те, що вибори відбулися в той час, коли антиугорська кампанія, яка почалась у 2014–2015 роках і під час якої угорців залякували, продовжувалася», – зазначив Василь Брензович, додавши, що попри усе це ТУКЗ-КМКС все ж змогло досягти поставлених цілей та результатів. «Ми досягли цілей, які поставили перед собою: в обласній раді угорських депутатів буде така ж кількість, як і раніше; Берегівську ОТГ очолив угорський мер (колишній мер міста Берегова, – ред.), і вона буде центром угорських партій; крім того, у кількох ОТГ мерії також будуть очолені угорцями».

Скуповування голосів, яке набуло неймовірних масштабів по всій Україні, було характерним і для Закарпаття. Проте багато спроб залякати закарпатських угорців виявилися безуспішними. Наприкінці наради Золтан Кантор підсумував, що навесні Угорське товариство Воєводини (Сербія, – ред.), нещодавно Демократичний союз угорців Румунії, а тепер і ТУКЗ- КМКС досягли хороших результатів на місцевих виборах. Угорці, які опинились у найскладнішій ситуації, проголосували і, провівши дуже хорошу кампанію, можуть бути задоволені відмінним результатом, додав він.

Як інформувало Закарпаття онлайнУкраїна заборонила в'їзд двом угорським високопосадовцям через агітацію на Закарпатті.

30 жовтня 2020р.

Теги: вибори, КМКС, Угорщина, угорці, Брензович, Потапі

Коментарі

888 2020-11-02 / 13:51:58
Яка антиугорська компанія 2014-2015 років була, якщо Брензович став депутатом від БПП

РУХ інформ 2020-11-02 / 12:00:48
Так Угорщина з 2014 розпочала нову антиукраїнську кампанію, тому звичайно була якась запізніла відповідь державних органів і активний захист українських інтересів на своїй землі національно-патріотичних сил ( Свобода, РУХ і т.п.). Розпалювання міжнаціональної ненвисті чим займався Будапешт і підконтрольні йому структури не було і не буде. Угорці перемагають бо згуртовані і добре профінансовані, а ми не можемо нормально відстояти свої інтереси на своїй землі- от і програємо.

Вуву 2020-10-30 / 23:11:23
А що іще може говорити цей "філозЬоф" якщо іншойі роботи в нього нема , а жирно жити хочеться .

Ужгород 2020-10-30 / 07:49:10
При шалених фінансових вливаннях за останніх 5 років змогли лише повторити попередній результат. Росту ніякого. Це максимум, який буде потроху здуватися

Свій 2020-10-30 / 06:14:35
Про яке залякування воно говорить, нехай розкаже скіки платить псевдо патріотам з комірки за провокації ще з 2015-го року

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини