В Ужгороді представлять "Шлях Закарпатського живопису"

В Ужгороді 23 жовтня ГО «Культурна платформа Закарпаття» представить перший культурний маршрут України «Шлях Закарпатського живопису». Це масштабний проєкт, мета якого розвивати сталий туризм регіону.

В Ужгороді представлять "Шлях Закарпатського живопису"

В основі маршруту — пейзажі 10 художників Закарпатської школи живопису. Їх роботи стали реальними точками на цифровій мапі. 

Шлях закарпатського живопису почався з ідеї продовжити європейську традицію культурних маршрутів. І Закарпаття для цього обрали не випадково: саме тут 80 років тому з'явився український Барбізон, місце, де вибухнув феномен живописної традиції, яка поєднала європейські тенденції з народним малярством. Закарпатські митці — Адальберт Ерделі та Йосип Бокшай, які отримали освіту та визнання в Європі, повернулися додому, аби створити першу художню школу та розвивати мистецьку освіту на Закарпатті. Дванадцятитисячний Ужгород зайняв своє місце поруч з Києвом, Львовом та Одесою, а зі столиці на Закарпаття приїжджали художники, аби отримати новий досвід та познайомитися з карпатськими пленерами. 

Місця, де малювали митці, стали основою нового маршруту. Це 4 осередки найбільшої концентрації матеріальної й нематеріальної культурної спадщини краю — Ужанська верховина, Воловецько-Міжгірська верховина, Рахівщина та Мукачево. Разом це 150 точок унікальних природних середовищ Закарпаття. І всі вони перейшли з пейзажів на цифрову мапу. Щоб кожен міг досвідчити історію та самобутність краю, обрати свій маршрут і напрямок знайомства з природою і культурою регіону. 

Євген Забарило, CEO  «Культурна платформа Закарпаття» та куратор проєкту: «Ми створили мапу-маршрут з 459 пейзажів, аби розповісти історію феномену Закарпаття та представити сучасний погляд на туризм, який здатен розвивати регіон». 

Розповісти про спадок та явище Закарпатської школи живопису вирішили за допомогою монографії. Її спеціально для проєкту підготував мистецтвознавець та дослідник українських дерев’яних церков Михайло Сирохман. І це стало першою подібною працею про одразу 10 представників закарпатської школи. Досі не було жодного ґрунтовного дослідження стилю та особливості цієї школи, щоб зрозуміти, чому власне виникло саме поняття «закарпатська школа живопису». Робота ж Михайла Сирохмана пояснює, в чому особливість цього явища та чому Закарпаття зайняло своє місце на світовій мапі живопису. 

Михайло Сирохман, науковий консультант проєкту та автор монографії: «Разом вони – група і традиція, кожен окремо – індивідуальність і новаторство. Але цікаво розглянути й конкретні місця – села, долини, перевали, що стали для митців первісними стимулами до формування образу Закарпаття».

Автори проєкту підготували VR-контент з вершин Карпатських гір. Туристи з усього світу зможуть зануритися в атмосферу світанку на полонині Руні на висоті 1479 метрів.

Сама полонина Руна — природна зона високої поясності, гірський біом. Цей ландшафт став однією з ключових концентрацій закарпатського малярства.

Під час презентації проєкту Михайло Сирохман детальніше розповість про монографію та художників, яких обрали для цієї монографії. А з цифровою мапою та самим маршрутом познайомить Євген Забарило — СEO «Культурна платформа Закарпаття». Окрім того, Олексій Петров та Ірина Мірошнікова, засновники архітектурної майстерні “ФОРМА”, презентують підходи у формуванні сталих архітектурних рішень на шляху культурного маршруту у гірській території.

Приєднатись до онлайн-трансляції події, яка відбудеться 23 жовтня о 18:00, можна за посиланням: https://bit.ly/37v2Pn8.

22 жовтня 2020р.

Теги: шлях, живопис

Коментарі

*** 2020-10-26 / 12:19:28
Картини випускників.?
Студентської молоді?

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини