Цьогорічна "Молитва за Україну" за участі Закарпатського народного хору відбудеться біля Горянської ротонди

Днями Заслужений академічний Закарпатський народний хор вперше після тривалої перерви, пов’язаної з карантинним «затишшям», а потім відпусткою, виступив у сквері «Малий Ґалаґов» біля будівлі ОДА. Така нагода для колективу трапилася вперше за кілька місяців, тож артисти дуже скучили за живим спілкуванням з публікою, за свіжими емоціями, враженнями та вдячними оплесками.

Цьогорічна "Молитва за Україну" за участі Закарпатського   народного хору відбудеться біля Горянської ротонди

Годинну програму «Закарпатський увиванець», приправлену жартівливими народними піснями, запальними танцями та яскравими сольними номерами, тепло сприймали всі, хто цього вечора зібрався просто неба біля павільйону Відкритого офісу.

А 24 серпня Заслужений академічний Закарпатський народний хор вже традиційно запрошує всіх охочих приєднатися до «Молитви за Україну». Ця мистецько-патріотична акція з нагоди головного державного свята започаткована колективом ще в 2014 році. З тих пір щороку на світанку Ужгород першим вітає Україну з Днем Незалежності. Цікавою особливістю є те, що місце проведення заходу постійно змінюється. Цього разу «Молитва за Україну» звучатиме в унікальному для Закарпаття місці – Горянській ротонді. Її вік досі викликає суперечки фахівців (орієнтовно Х-ХІ ст), однак ідеться про один із найдавніших храмів України й архітектурну пам’ятку загальноєвропейського значення. Розміщена на мальовничому пагорбі в передмісті Ужгорода, Горянська ротонда вабить до себе не лише прихожан, а й науковців і туристів. Звідси відкривається дивовижна панорама міста, а від усвідомлення історичної і культової цінності цієї споруди аж дух захоплює. До того ж, це чи не найкраще місце для зустрічі перших променів сонця.

Отже, акція почнеться о 6.00. У програмі – «Молитва за Україну» М.Лисенка, «Agnus Dei» із «Меси» І.Мартона, «Хваліте Господа з небес» В.Теличка, старовинний український кант XVI ст. «Через поле широкоє» (обр.Д.Котка), «Бандуристе, орле сизий» (муз.С.Козака, сл.Т.Шевченка), «Світочку наш милий» (муз.В.Гайдука, сл.І.Козака) та ін. Традиційно у виконанні артистів прозвучить «Отче наш» мовами нацменшин краю. А священики різних конфесій помоляться за мир і спокій, цілісність і незалежність, щастя і процвітання нашої держави. Солісти – народний артист України Петро Матій, заслужена артистка України Яна Садварій, Андрій Свид, Олександр Ференцик. Художній керівник колективу – Наталія Петій-Потапчук.

Захід відбудеться просто неба, а після його завершення можна буде зайти до храму, ще однією цінністю й окрасою якого є фрески у стилі італійської школи Джотто, датовані 14 століттям.

Однак цією акцією участь Заслуженого академічного Закарпатського народного хору у відзначенні головного державного свята не завершиться. Того ж дня колектив вирушить на Рахівщину, де виступить з концертною програмою у с.Біла Церква.

Нагадаємо, нашому провідному колективу у вересні виповнюється 75 років. До свого ювілею Закарпатський народний хор готувався цілий рік: відточував свою виконавську майстерність, працював над новими програмами й творами із «золотого» фонду, планував серію концертів і гастрольних поїздок, збирав матеріали до кількох друкованих видань. Звичайно, всі плани довелося переглянути через карантин – від чогось відмовитися, щось перенести до кращих часів. Та головне, що колектив зустрічає цей визначний ювілей у чудовій творчій формі, у готовності продовжувати свою мистецьку місію, бажанні знову і знову виходити перед глядачем і ділитися з ним сокровенним.

Таїсія Грись, ЗАЗНХ

17 серпня 2020р.

Теги: хор, молитва, Україна, ротонда

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини