Апеляційний суд у Львові підтвердив програш забудовників у справі мініГЕС на закарпатській Шопурці

Йдеться про резонансну справу щодо проекту будівництва на гірській притоці річки Тиса на Рахівщині 9-ти міні-ГЕС, дві з яких належать родині народного депутата Владіслава Поляка.

Апеляційний суд у Львові підтвердив програш забудовників у справі мініГЕС на закарпатській Шопурці

Вчора, 18 червня 2020 року, Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові розглянув апеляційну скаргу одного із забудовників 2-х міні-ГЕС на річці Шопурці за межами селища Великий Бичків ТОВ «Енергія гір плюс», пов’язаного із народним депутатом  Владиславом Поляком, на ухвалу Закарпатського окружного адміністративного суду про залишення без розгляду їх позовної заяви. 

Постановляючи таку ухвалу, суд встановив, що фірмою-забудовником пропущено строк для звернення до суду, а причини його пропуску, на які вона посилалася, визнав неповажними. Суд апеляційної інстанції підтримав висновки місцевого адміністративного суду, визнав ухвалу законною і залишив її без змін.

"Завдяки принциповій позиції третьої особи на боці Закарпатської ОДА - ГО "Комітет екологічного порятунку України", професійній правничій допомозі ужгородських правозахисників, свідомих жителів Рахівщини, спортивних рибалок та небайдужих природозахисників, вдалося відстояти природнє багатство  Рахівщини - річку Шопурка від небезпечного гідробудівництва 2-х міні-ГЕС, щодо ще 7 інших боротьба триває" - повідомляє "Спільнота збереження Карпат. Врятуй Шопурку!"

Як повідомляло Закарпаття онлайн, наприкінці липня 2019 року один із забудовників з вернувся до суду з адміністративним позовом про скасування розпорядження голови Закарпатської ОДА Г.Москаля від 24.01.2019 р. №35, яким в свою чергу було скасовано чотири незаконні розпорядження голови Рахівської РДА Павла  Басараби про розроблення та затвердження детальних планів території для будівництва 2-х міні-ГЕС на р. Шопурка поза межами населеного пункту Великий Бичків. Оскільки такі рішення очільника Рахівщини були визнанні облдержадміністрацією як недоцільні, неефективні та такі, що суперечать містобудівному законодавству, порушують права та інтереси територіальних громад Рахівського району. Окрім того, за даними Державного агентства рибного господарства, в р. Шопурка також водяться рідкісні, в тому числі червонокнижні види риб, а  будівництво міні-ГЕС спричинить зміну природного середовища, що взагалі призведе до їх зникнення. 

Окрім того, на початку грудня 2019 року в Страсбурзі Постійний комітет Бернської конвенції, розглянувши заявку науковців Інститута екології Карпат, вніс до Смарагдової мережі України долину річки Шопурка (eng: Shopurka river valley) площею 322 526 га на довжині 27,26 км, під реєстровим номером UA0000374. Відтак разом із такими закарпатськими річками, як Ріка, Тересва, Чорна та Білі Тиси, Шопурка війшла до мережі територій особливого природоохоронного значення, важливих для збереження біорізноманіття України та Європи.

У серпні 2019 року понад 2 тисячі мешканців Рахівщини звернулися до президента В.Зеленського і тодішнього голови Закарпатської ОДА І.Бондаренка щодо захисту річки Шопурка від міні-гідроелектростанцій.

19 червня 2020р.

Теги: Шопурка, мініГЕС, програш, забудовники

Коментарі

Volodymyr Krasnoholovets 2020-06-19 / 20:24:49
ГЕС руйнує довкілля; це вже застарілі технології. Сьогодні можна просто занурювати спеціальну турбіну в річку і вона вироблятиме електричну енергію, від 30 до 120 кВт*год

За чисте довкілля Карпат 2020-06-19 / 18:48:43
Звернулися мешканці Великого Бичкова і аж дві тисячі чоловік, а Бондаренко, як і у випадку забудови Боржавських полонин вітряками, просто промовчав.
Цим він нам і запам'ятався. Мовчазний Ви наш, Ігор Самійлович

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини