Понад 2 тисячі мешканців Рахівщини звернулися до Зеленського і Бондаренка щодо мініГЕС на Шопурці

Представники ініціативної групи по захисту річки Шопурка передали звернення громади Рахівщини до президента України Володимира Зеленського та голови Закарпатської ОДА Ігора Бондаренка щодо недопущення будівницва мінігідроелектростанцій на закарпатських річках.

Понад 2 тисячі мешканців Рахівщини звернулися до Зеленського і Бондаренка щодо мініГЕС на Шопурці

Як зазначається у колективному зверненні, зареєстрованому в облдержадміністрації 15 серпня , понад 2000 жителів гірського селища міського типу Великий Бичків, що на закарпатській Рахівщині, звернулися щодо недопущення будівництва мініГЕС на р. Шопурка.

Також зазначено, що на загальних зборах селища 26 січня 2019 р. громада проголосувала ПРОТИ побудов мініГЕС на р.Шопурка (600 людей висловилося "проти" спорудження МГЕС і лише 1 - "за"). 

Держрибагентство виступає також проти будівництва мініГЕС на Закарпатті, зокрема на річці Шопурка. Оскільки, як вони обґрунтовано зазначили в своєму листі на адресу Закарпатської ОДА від 07.06.2018 р., "у закарпатських річках Боржава, Тересва, Латориця та Шопурка, де інвестори планують будувати каскади міні-гідроелектростанцій, є рідкісні, зникаючі та занесені до Червоної книги України види риб, у тому числі харіус європейський, лосось дунайський, ялець звичайний, ялець-андруга, пічкур-дунайський тощо. Гідробудівництво на ріках – це потужний зовнішній фактор, який кардинально впливає на екологічний стан водотоків та призводить до зникнення умов існування видів, занесених до Червоної книги України".

Мешканці Великого Бичкова також нагадали теперішній владі про обіцянку, надану попереднім головою Закарпатської ОДА Г.Москалем, який публічно пообіцяв громадськості, що якщо Мінекології дасть позитивний висновок щодо будівництва мініГЕС на Закарпатті, то ОДА оскаржуватиме його в суді.

Однак, не зважаючи на ці екологічні загрози та чітку «анти-гесіську» позицію більшості територіальної громади і публічну позицію керівництва Закарпатської ОДА, забудовники все ж намагаються і надалі реалізувати ці пагубні для нашої природи проекти гідробудівництва. Зокрема, на сайті Мінекології вже розміщені Висновки з оцінки впливу на довкілля, які можливо скасувати лише в судовому порядку.

Оскільки Г.Москалем так і не була виконана обіцянка в частині оскарження "позитивних" Висновків з оцінки впливу на довкілля щодо будівництва міні-ГЕС на річці Шопурка, виданих Міністерством екології та природніх ресурсів, громада Великого Бичкова просить теперішнього очільника держави В.Зеленського та його представника на Закарпатті І.Бондаренка дати доручення органам прокуратури скасувати через суд ці висновки. 

А саме, жителі Рахівщини просять скасування "як недоцільної і екологічно небезпечної дозвільної документації, яка стосується реалізації будівництва 9-ти мініГЕС в смт Великий Бичків і за його межами та вище по течії річки Шопурка в смт. Кобилецька Поляна, зокрема скасування наступних Висновків з оцінки впливу на довкілля"

Під даним зверненням підписалися 2006 мешканців Великого Бичкова на 75 аркушах, яке вже зареєстровано в Закарпатській ОДА та надіслано цінним листом до президента України, повідомляє громадський правник Віталій Грегор.

16 серпня 2019р.

Теги: звернення, мініГЕС, Шопурка

Коментарі

Вуву 2019-08-19 / 01:17:25
Та багато чого треба.
Але все як завди впирається в дурнів ... Злодійів ... і бездоріжжя.

Ник 2019-08-18 / 18:04:24
Не міні-геси треба будувати, а сміттєпереробні заводи, як у цивілізованих країнах!

закарпатець 2019-08-18 / 10:50:12
шо ви бігаєте, як вшкварені в одно просте місце, із тих 2000 підписів, знайдеться сотня, які відмовляться від свого підпису, бо потрібно спочатку відмінити "зелений тариф", а остальне "розсосеться" само собою - невже так тяжко потямити таку просту істину - НЕМА ВИГОДИ, НЕ БУДЕ ГЕШЕФТУ

Віталій Грегор - Вуву 2019-08-17 / 21:14:21
і ми про це ж. Поки діємо офіційно, ми народ терпеливий, але не вічно. Пережили попєрєдників - владу злочинця Януковича і популіста Порошенка, тепер час Зеленського, від нього лише залежить ким він залишитись в історії. Тому подивимось що ці відпишуть і зроблять. На благо конституційне право на громадські акції прямої дії ще ніхто не відміняв.

Вуву 2019-08-17 / 21:07:56
Правильно. І я погоджуюсь.
Бо як отримають лист ... То мусять дати на нього письмову відповідь.
...
Нічого не зробиш.
Бо в судовій тяганині від бюрократійі нікуди не дітися. Це точно.

Віталій Грегор - Степану Круку 2019-08-17 / 14:36:08
В нас є офіційно призначена особа Президентом? Хто дає офіційні доручення? До кого можна офіційно звертатись на офіційну адресу? Це Зеленський. Тому і звернення до нього, якщо ви дійсно хочете офіційного реагування, а не просто дискусій у коментарях. Треба оскаржувати в судах незаконно виданні документи при попередній владі, в нас десятка тисяч гривень щоб оскаржити це все нема, тому і просимо доручити прокуратурі, оскільки це державний інтерес захищати наше довкілля. Чи може ви оскаржите або оплатите судові витрати громаді? Думаю ні, тому цей спосіб обраний нами зараз самий ефективний.

Вуву 2019-08-17 / 08:46:28
А з чого РАПТОМ така впевненість що "кал" є першою особою ?
Ти його ще мойісеєм назви ...
Тбт. Месією наційі.
Та нещасна міні гес на шопурці для "кала" як чиряк на жопі.
Шо він на тому "заробе" воно йому нада.?


Степан Крук 2019-08-16 / 15:17:13
Коли вже цей народ зрозуміє, що потрібно звертатися не до посередника, а до першої особи держави - Ігоря Валерійовича Коломойського!

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини