Кулеба не пояснив, звідки в уточненому плані взявся п'ятий, "угорський" район

А мер Берегова вдався на цю тему до політичних спекуляцій

Кулеба не пояснив, звідки в уточненому плані взявся п'ятий, "угорський" район

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заперечив плани щодо створення "угорського району" на Закарпатті і відповів "трьома правдами" на "три фейки", які, начебто, розповсюджують у ЗМІ стосовно домовленостей із Угорщиною. Про це він повідомив у своєму Фейсбуку, коментуючи публікації в ЗМІ з припущенням, що Україна створює великий прикордонний Берегівський район під впливом Угорщини.

"Берегівський район уже давно і щасливо існує і має право продовжити своє існування. Йдеться лише про приєднання до нього Виноградівського району в рамках реформи. Рішення про приєднання цього району ухвалювало не МЗС, але ми підтримуємо адміністративно-територіальну реформу", – заявив посадовець.

Міністр запевнив, що ніяких зобов'язань перед Угорщиною щодо створення "національного" району під час недавнього візиту в Будапешт він не брав.

Очільник відомства сказав, що МЗС працює над поліпшенням відносин з Угорщиною і шукає можливі компроміси, але не зраджує інтересів України і не перетинає "червоних ліній".

"До речі, на одній з них ми твердо стоїмо, і я про це неодноразово говорив публічно: ми відхиляємо вимоги додатково міняти закон про освіту", – повідомив Кулеба.

Міністр наголосив: офіційна позиція МЗС полягає в тому, що жодна іноземна держава не може диктувати Україні, яким чином організовувати громади, райони або області.

При цьому Д.Кулеба не пояснив факт несподівної появи в проекті адміністративної реформи на Закарпатті після його візиту до Будапешту п'ятого, Берегівського району, тоді як до того на всіх рівнях було попередньо погоджено створення в області лише чотирьох таких одиниць, серд яких Берегівського в окреслених межах не було.

У цьому ж контексті у середу, 10 червня, до політичних спекуляцій вдався міський голова Берегова Золтан Бабяк. У своєму відкритому листі до Президента України без жодних на те підстав і нівелюючи право на дискусію він звинуватив опонентів створення окремого, "національного" району для угорців унамаганні вважати останніх "другорядними громадянами України з натяком на національність". А опубліковані на цю тему матеріали назвав "спекулятивними публікаціями у ЗМІ".

Нагадаємо, минулого тижня Міністерство громад і територій оприлюднило проєкти майбутніх районів України в рамках адміністративно-територіальної реформи. У Закарпатській області планують залишити п'ять районів, в тому числі Берегівський Несподіванкою і для громадськості, і для експертного середовища стала поява Берегівського району з населенням 200 тисяч осіб, переважно етнічних угорців, про створення якого раніше не йшлося. Частиною суспільства це було сприйнято так, що створенням такої адміністративної одиниці українська влада йде на перші поступки Угорщині.

Раніше Закарпаття онлайн інформував про те, що на Закарпатті замість нинішніх 13-ти планували створити 4 райони. І Берегівського серед них не було. Натомість, створення цієї адміністративної одиниці, до якої б увійшли більшість заселених угорцями населених пунктів, від Києва ультимативно вимагав офіційний Будапешт.

У цьому контексті Угорщина системно домагається створення на Закарпатті національно-культурної, а за рядом ознак - і політичної автономії для закарпатських угорців.
 

ДО ТЕМИ:

"Угорський" район: влада України пішла на поступки Будапешту

11 червня 2020р.

Теги: район, угорці, Кулеба, Бабяк

Коментарі

андрій 2020-06-27 / 20:28:13
говерла правий

Вуву до чаламади 2020-06-16 / 10:00:29
Мене дивує така упорота тугодумість.
Чому ми повинні відмовлятись від свойіх нац.інтересів від свойіх територій від інших важливих для нас речей в той час як хуни навіть і не думають цього робити.
Ну так пандемія ... Так вона зараз всюди.
Ну так нема роботи ... Так і по інших крайінах така сама ситуція
(+ - десь краще десь гірше) хунія не виключення.
Ну так війна на сході ... Алеж це не ми йійі розвязали.
А тому виходячи з цього всього може нам треба бути більш згуртованими а не песимістами.
А з уряду дійсно треба витискати все і ставити свойі вимоги.
КульЄБА точно обманщик який грає на двох роялях.
Перший з сіяртом
А другим для народу Украйіни.
Але на всє є свій час.

::: 2020-06-11 / 19:19:26
Правильно пише Sanyi, це мав уже відбутися давно. А то що пише тут Холмс, який не може відрізняти експорта від імпорту "Угорщина експортує з України"- це ганьба, і показує рівень знання та "підґотовленність" цього кадра. Я уже не говорю про Говерлу, який стверджував, щось про Паннонію - як про ісконну українську землю, але де була розташована, в яких межах навіть поняття не мав (я би на твоєму місті закрився би як "коробочка" від сорому). Ви тут пани закриваетеся в коло один від одного набираєтесь "знань", а з цими знанями вас ідентифікує захід - як по словянськи розмовляющих турків. Розширюйте ваші знання, щоб не ганьбити українську освіту, відкривайте ваше замкнуте коло якомога скорше.

Sanyi 2020-06-11 / 16:44:35
Браво Кулеба ,браво наш Президент!!!Це мав відбутися вже давно.Дякуемо.

Еріка 2020-06-11 / 15:06:40
Єврейська держава й угорський район. Браво!

Холмс 2020-06-11 / 13:52:48
За даних відносин з Угорщиною, для влади України найкращим варіантом буде повне ігнорування Угорщини та будь-яких контактів з урядом В. Обрана. Україна ні чого не втратить від такого міжнародного бойкоту. Угорщина блокує НАТО, в що НАТО заявило про те що приймає Україну в якості нового члена? І ні коли не заявить про це, тоді зо ми втрачаємо? Економічно, ще питання хто для кого вігідний партнер, Угорщина експортує з України у критичній для її економіки залежності з України електроенергію, мінеральні добрива і сільхозпродукцію. Що імпортує Україна з Угорщини?
Тому не варто прогинатися під цей світ, краще нехай він пронесеться під нас.

Чаломада 2020-06-11 / 10:39:46
Війна на сході ,Вірус , економіка падає як говерла чи андрії. А тут зайняті анкливами на 50 тис. народу. Більше нема чим занятись та скиглити. Бо через 50 чи Сто років це буде небезпечьно для країни. Де робочі міста та гідна плаца за працу?

Андрій 2020-06-11 / 10:18:26
До Говерли...Правильно і всіх хто не згідний у лагеря.

Говерла 2020-06-11 / 09:25:51
Всі, хто причетний до утворення угорського анклаву - Берегівського району - повинні постати перед судом за розпродаж українських земель. Дмитро Кулеба особисто відповідальний за цей злочин (він є уособленням зрадника, як ото головний поліцай під час війн). Землі повинні бути повернуті, іншомовні позбавлені права втручатися в політику України і якщо хочуть чогось власного - то можуть це робити через недільні школи власними коштами. А якщо такий стан речей їм не до вподоби - то мають право полишити Україну.

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини