Піти, щоб повернутись: ректор угорського інституту Ілдика Орос після відставки керує вузом у новому статусі (ДОКУМЕНТ)

Після «пафосної» відставки з посади ректора Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос продовжує повністю контролювати вуз у статусі «виконувача обов’язків» керівника.

Піти, щоб повернутись: ректор угорського інституту Ілдика Орос після відставки керує вузом у новому статусі (ДОКУМЕНТ)

Як вже повідомлялось раніше, 19 березня ректор ЗУІ Ілдика Орос на спеціальній прес-конференції заявила, що полишає посаду керівника вишу у зв’язку з досягненням нею пенсійного віку.

Присутнім на закритому зібранні угорським журналістам тоді заявили, що вона залишається президентом ЗУІ, а наступного керівника інституту оберуть шляхом відкритого конкурсу на вказану посаду. Проведення процедури виборів керівника вишу здійснюватиме новопризначений в.о. ректора. Його кандидатуру назве Кураторіум благодійного фонду, який є формальним власником вишу, а очолює його наближений до Орос голова «Товариства угорської культури Закарпаття» (KMKSZ) Василь Брензович.

Разом з тим, на зазначеному брифінгу Ілдика Орос заявила, що українські компетентні органи в сфері надання освітніх послуг на підставі даних, отриманих від СБУ, мають «невідомі і незрозумілі» для неї претензії до Інституту в плані визначених законодавством акредитаційних вимог по наданню слухачам другого рівня вищої освіти (т. зв. магістерського).

Цими емоційними словами, поміж рядків, і стало відомо про справжні причини відставки І.Орос, яка відмовилася від безпосереднього керівництва закладом саме через те, що в квітні 2020 року виш очікує проведення комплексної перевірки комісією МОН України та Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Вказана комісія може викрити системні порушення в діяльності інституту, у тому числі й те, що Орос незаконно займає посаду ректора.

У цьому контексті варто зауважити, що берегівським інститутом в порушення всіх українських законів роками керувала людина, яка  немає жодного вченого звання, а обставини отримання наукового ступеню якою викликають досить обґрунтовані сумніви.  

Отже, в очікуванні перевірки, у ЗУІ терміново здійснюються максимально можливі кадрові та організаційні заходи по усуненню недоліків, які можуть бути встановлені у ході майбутньої перевірки і призвести до втрати освітніх ліцензій. Серед таких кадрових рішень буде, зокрема, призначення нових завідуючих історичної та філологічної кафедр, до цього часу очолюваних науковцями похилого віку, які насправді вже були неспроможні виконувати (і не виконували) свої  посадові обов’язки.

Заява Ілдики Орос про відставку, ймовірно, - один з тактичних кроків з підготовки до майбутньої перевірки МОН.

Однак, виявляється, все не так просто. Виявляється, ця розрекламована в пресі заява І.Орос була банальним окозамилюванням і остання зовсім не збирається втрачати цементований роками ідеологічний та фінансовий контроль над головним  угорськомовним вишем України.

Відразу після відставки кураторій інститутського фонду призначає Ілдику Орос виконуючою обов’язки ректора. Цей крок вже не так афішується широкому загалу, як заява ректорки від 19 березня. Але документально підтверджується, зокрема, розпорядженням по Інституту від 25 березня про введення в закладі дистанційного навчання, обумовленого дотриманням заходів по протидії пандемії коронавірусу. 

Виникає логічне запитання: навіщо був потрібен розпіарений в ЗМІ процес відставки в контексті «досягнення пенсійного віку», якщо І.Орос і далі продовжує керувати ЗУІ? До речі, так само незаконно, як і до тепер, адже вимоги щодо наявності у керівника вищого навчального закладу вченого звання чи то наукового ступеню ніхто не відміняв. Хоча, ходять чутки, що чудово усвідомлюючи ці проблеми, І.Орос в «турборежимі» оформляє собі звання доцента. Звісно, на підставі свого досить сумнівного наукового ступеню кандидата педагогічних наук, який чомусь неможливо перевірити у відповідних українських наукових базах даних.

А відповідь на це питання може бути тільки одна – ці і, мабуть, ряд інших, маніпуляції мають на меті ввести в оману очікувану київську перевірку щодо виконання передбачених ліцензійних вимог, необхідних для законного функціонування вишу. Тобто, нинішні керівники ЗУІ і далі йдуть шляхом всебічного обману і нехтування українськими законами заради збереження своїх посад, впливу на слухачів та контролю чималих коштів, отримуваних з Угорщини.

08 квітня 2020р.

Теги: Орос, інститут, ректор

Коментарі

Вуву 2020-04-12 / 18:37:44
Ілдия Орос ... По батькові Сорос.

Вуву 2020-04-10 / 23:57:42
Всяка перевірка як така і робиться несподівано для того щоб виявити справжні недоліки.
В цьому власне йійі і ефективність ...... а не в тому щоб завчасно анонсували і попереджали за 3 місяці чи за пів року .
Бо в такому разі така перевірка то фікція і дурість.
Наприклад як колись було при ющу ....
коли десь невистачало грошей а знали наперед що буде перевірка.
То брали , десь позичали і вкидали куди треба і скільки
треба.
Перевірка пройшла .
Все грає ... Гроші раз і знову зникли.
А тут з цею перевіркою все як під копірку.
Один до одного.
Аааа ми забули ...
Що орбанутий дуже хоче зустрітись
один на один із зЄ ...
Навіть не дивлячись на коронавірус.
Дуже дивна і водночас підозріла зустріч має відбутись.
Чи неправда ?

Кіса 2020-04-08 / 18:43:57
Журіку ви пишете у попередніх коментах (стаття як і попередні) но там у попередніх і були посилання я іх тоді понаходив тепер ви попрацюйте

журік 2020-04-08 / 17:40:15
Кіса, дайте посилання на ОФІЦІЙНИЙ ресурс України, де фіксуються такі речі

сорри 2020-04-08 / 17:02:16


Викладач УжНУ, я вже тут колись відповідав на цей "аргумент": проблеми є у багатьох закладах. Але вони не є осередками українойфобії і виховання громадян іншої держави, яка демонструє вороже ставлення до України


Кіса 2020-04-08 / 16:37:25
Журіку у ороски є підтверження захисту кандидатури як в Угорщині так і на Украіні відповідні органи покищо не твердять цьому протилежне тому це так і залишається бла,бла,бла

журік 2020-04-08 / 14:54:39


Кіса, факти і аргументи - це факти і аргументи. Їх можна заперечувати іншими фактами і аргументами. А тут - мовчанка.

КМКС може вопіти виключно мовою пропаганди. Як у випадку підриву свого офісу. Пам'ятаєте, як хор КМКС вопів тоді про ущемлення, переслідування угорців? А коли з'ясувалося, що то зробили поляки із чітким російським слідом, то жодного слова.

Так і тут - замість дискусії - вакуум.

Бо нема чим заперечити наведені факти.


Кіса 2020-04-08 / 14:31:57
До журіка ще раз ці аргументи мають бути підтвержені відповідними органами а до тих пір це пусті бла,бла,бла

журік 2020-04-08 / 14:15:07
Ну от, лиш написав, як вискакує якийсь каемкаесовський "прокоп" і не видає жодного заперечення по факту, а вопить про "факти переслідування закарпатських угорців" :)
Журналістська стаття з незапереченим фактажем - це ПЕРЕСЛІДУВАННЯ? :-)
Ага, розкажіть про неї Трампу, може зайде на Закарпаття онолайн і почитає :-)))))))

Лалалалала 2020-04-08 / 14:05:59
Нібито в УжНУ все гладко в якому корупція зашкалює, а Смоланка все кришує.

прокоп 2020-04-08 / 14:00:44
берегівський педінститут віднесений угорським урядом до категорії особливо важливих з національної точки зору угорщини закладів й відповідно до цього його фінансують і будуть захищати потрібно буде то орбан особисто підніме це питання і перед українським керівництвом і перед єс і перед трампом тому в берегові не дуже переймаються якимись статтями навпаки часто вони їх і генерують щоб мати на руках факти переслідування закарпатських угорців

журік 2020-04-08 / 13:57:59
Кіса, стаття, як і попередні, абсолютно аргументована. Було би інакше, тут би автора вже аргументами і фактами розклали на нич.


А у вас каемкаесівців, як тільки вас не зачепи, хоч по "чистому" криміналу, все - "антиугорські виходки". Набридло вже.

Кіса 2020-04-08 / 13:28:27
А може бути а може не бути ця стаття конкретно ні про що раз треба доказати всі неправомірні поступки і.орос через на то налаштовані органи і коли правопорушення буде задокументовано тоді все буде ясно ,а до тих пір це тільки антиугорські виходки

Викладач УжНУ до сорри 2020-04-08 / 13:20:21
не кажи гоп, поки сам не перескочиш. Нажаль не тільки в Берегівському інституті, але і в інших вузах області якість викладання з року в рік знижується або в кращому випадку стагнує. Причина - корупція. Не секрет, що 40-50 процентів кандидатів та 25-30% докторів наук, які захистилися за роки незалежності з таких наукових напрямків як право, економіка та інші подібні лженауки,своі наукові роботи і ступені - банально купили. Про яку якість освіти ще можна говорити в цьому випадку.

йцук 2020-04-08 / 13:19:36
Перед тим, як звинувачувати, просто можна і перевірити: наказ є на сайті закладу і українською мовою: http://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/03/15_b_rendelet_ukr.pdf

сорри 2020-04-08 / 13:11:51


Натомість виконує свою, проплачену Будапештом, політичну місію - виховує на Закарпатті патріотів Угорщини і, відповідно, українофобів


сорри 2020-04-08 / 13:07:49


Реально, а як комісія МОЗ вивчатиме документацію ЗУІ, написану (всупереч законодавству України) угорською мовою? Мадяри їм "перекладуть" так, як захочуть.

Уже в мові діловодства є ВЕЛИЧЕЗНЕ порушення. Не кажучи про все інше, на чому наголошено в публікації.

ЗУІ - це бурса, яка завдяки Будапешту має, просто, чудову матеріальну базу. Ніякої якісної освіти вона не дає.


Свій 2020-04-08 / 11:33:04
Це показує, що «товариство без відповідальності СБУ» вже знову в кармані гунів як то було при Москальови і Воєводіну, тепер чекаймо коли «губернатор» попросить масочки в Орбана щоб дожити до пасочки !

комент 2020-04-08 / 10:33:16
у повідомленні є неточність справа в тому що про факт тимчасового виконання нею обовязків ректора було заявлено публічно на пресконферен ції і показано по місцевому угорському телебаченні того ж дня а загалом вони вважають україну тимчасовим явищем банановою республікою де все можна купити і продати і досвід минулих десятиліть у цьому плані дозволяє їм з надією дивитися у майбутнє

СМЕРШ 2020-04-08 / 10:24:19
Після отримання додаткових інструкцій з Будапешта резидент приступила до виконання завдань, агов СБУ - де ви хлопці?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини