Скандал в Мукачеві: суд повністю виправдав вбивство вчителя у Великому Березному кримінальним "авторитетом" Копчею

Через непрофесійні дії обласної прокуратури мукачівська Феміда прийняла чергове скандальне рішення - повністю виправдала Володимира Копчу на кримінальне псевдо "Копчений", який обвинувачується в умисному вбивстві місцевого вчителя у смт Великий Березний. Відповідно, громадськість публічно звертається до Офісу Генпрокурора

Скандал в Мукачеві: суд повністю виправдав вбивство вчителя у Великому Березному кримінальним "авторитетом" Копчею

У понеділок, 24 лютого, колегія Мукачівського міськрайонного суду в складі В. Носов, С. Камінський, О. Куропятник, за участі прокурора прокуратури Закарпатської області В.Ісака, винесла виправдовувальний вирок в резонансній кримінальній справі №298/304/18 по обвинуваченню Володимира Копчі в особливому тяжкому злочині за п.7 ч.2 ст.115 КК України. Йдеться про умисне вбивство з хуліганських мотивів наприкінці 2011 року у смт Великий Березний місцевого вчителя Павла Опаленика - батька маленької дитини й чоловіка вагітної дружини.

Суд ухвалив неочіковане та шокуюче рішення - визнати невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 7 ч.2 ст.115 КК України та виправдати Володимира Копчу, а також скасувати запобіжний захід, застосований відносно нього у вигляді домашнього арешту

Про це йдеться у відповідному виправдовувальному вироку, опублікованому в Єдиному державному реєстру судових рішень.

Суд прийшов до висновку, що формулювання обвинувачення, викладене у обвинувальному акті, не ґрунтується на доказах, а відтак є припущенням сторони обвинувачення. Стороною обвинувачення не надано належних та допустимих доказів, які б підтверджували, що умисне вбивство П.Опаленика вчинено обвинуваченим В.Копчею, а відтак останнього необхідно виправдати в зв'язку з недоведеністю, що кримінальне правопорушення вчинено саме ним.

При цьому під час судового розгляду встановлено, що В.Копча не заперечує, що перший постріл в П.Опаленка здійснив він, але не  наступні. Водночас жодними належними доказами обвинувачення не доведено, що наступні 6 пострілів, зокрема і смертельний у черево потерпілого, здійснив саме В.Копча.

Тому правозахисники, свідки та учасники справи вважають, що, згідно з наявними доказами, саме прокуратура Закарпатської області  винна у виправданні судом злочинних дій В.Копчі. Оскільки прокурор не здійснив правильну кваліфікацію злочину і не змінив обвинувачення під час судового розгляду, після встановлення нових фактичних обставин кримінального правопорушення, відповідно до статей 337-338 Кримінального процесуального кодекса України.

Так, слідством було встановлено і не спростовано в суді, що в ніч з 18 на 19 грудня 2011 року обвинувачений В.Копча з групою осіб та хуліганськими намірами переслідував автомобіль, яким керував загиблий П.Опаленик, дав вказівку заблокувати йому проїзд, опісля чого здійснив постріл з рушниці 12-го калібру в лобове скло та поранив водія. Поранений П.Опаленик вийшов з авто та намагався втекти, але один із групи Копчі (ймовірно саме Копча), наздоганяючи його, цілеспрямовано здійснив ще серію пострілів по тулубу та кінцівкам. Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень у вигляді множинних вогнепальних поранень П.Опаленик згодом помер у Великоберезнянській районної лікарні.

Відтак в діях В.Копчі вбачаються очевидні ознаки, як мінімум, складу злочину за ч.2 ст. 121 КК України - умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб, що спричинило смерть потерпілого і карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років. 

Також прокуратура могла і мала би збільшити обсяг обвинувачення,  інкримінувавши В.Копчі, окрім ст. 121 КК, ще й додатково ч.4 ст.296 КК. А саме: вчинення ним також організованого хуліганства, що супроводжувалося  особливою зухвалістю і вчинене із застосуванням вогнепальної зброї.

У той же час прокуратурою не було надано суду та доведено належними доказами, що саме постріл В.Копчі був останнім та смертельним, як і не доведено наявності в його діях прямого умислу на вбивство, що є обов'язковою складовою злочину за ст. 115 Кримінального кодексу України.

Також слід звернути увагу і на необ'єктивність та упередженність суду, а відтак можливу зацікавленість у виправданні  В.Копчі. Хоча очевидно, що той вчинив інші за складом злочинні дії (організація злочинної групи, нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень та хуліганство), які призвели до смерті місцевого вчителя. Так, судом не вжито всіх заходів щодо зміни прокуратурою кваліфікації обвинувачення та інкримінування іншого складу злочину з метою його реального засудження.

Крім того мукачівська Феміда належно не співставила висновки експертизи, яка встановила, що всі 5 пострілів були здійснені з однієї рушниці, і того факту, що В.Копча визнав здіснення ним першого пострілу. Відтак всі наступні постріли, зокрема смертельний, з найбільшою вірогідністю були  зроблені саме ним.

Також суд незаконно врахував неправдиві покази "нових" свідків "захисту" В.Копчі - Василя Пекара, Івана Ревая та його сина Василя Ревая, які "знайшлися" через 5 років і є хорошими знайомими обвинуваченого. Вони намагаються перекласти всю вину цього вбивства на іншого співучасника тих подій - Едуарда Каганця, який через пару років загинув і не може їм опонувати. Також вони стверджують, що Каганець здійснив, нібито, постріл впритул до лежачого потерпілого, але це грубо суперечить матеріалам експертизи тіла загиблого, де з розсіювання дробу чітко видно, що пострілу впритул не було. Крім того, додаткова експертиза, за наслідками слідчого експеременту, чітко встановила, що 2 із 3-х цих "свідків" родини Ревай не могли бачити здіснення пострілів іншою особою. Оскільки вони фізично не могли бачити самі події через обмеженість видимості того місця з балкону їх будинку.

Водночас і прокуратурою області досі не вжито жодних заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності цих 3 сумнівних "свідків", які з'явилися через 5 років і дали "покази" на захист В.Копчі, протилежні обставинам, встановленим слідством. Дані свідки, окрім ознаків завідомо неправдивих показів, також ймовірно вчинили і два інші злочини - за ст. 396 ККУ "Приховування злочину" та ст. 136 ККУ "Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані". Оскільки вони стверджують, що бачили обставини вчинення особливого тяжкого злочину, але кілька років  не повідомляли про це правоохоронні органи та не викликали карету швидкої допомоги пораненому односельчанину П.Опаленику.

Враховуючи зазначене, громадськість та свідки цього резонансного злочину, за який наразі непокарана жодна особа,  вбачають умисне "зливання" даної справи або грубу службову недбалість в діях працівників прокуратури Закарпатської області. А саме :

 - Владислава Ісака - прокурора, який безпосередньо підтримував державне обвинуваченя суді;

 - Валерія Черничка - керівника Відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення, який безпосередньо координував дії В.Ісака;

 - Олександра Василенка - профільного заступника прокурора Закарпатської області, який відповідав за належну організацію роботи підлеглих, зокрема В.Ісака та В.Черничка; 

 - Володимира Гаврилюка - прокурора Закарпатської області, який відповідає за загальну координацію роботи органу, непрофесійні дії працівників якого призвели до виправдання судом злочинних дій В.Копчі.

Громадськість публічно звертається до Офісу Генпрокурора з проханням розібратися в очевидно непрофесійних діях закарпатських прокурорів, можливій змові із обвинуваченим, упередженості суду, а також забезпечити належне оскарження виправдовувального вироку та  взяти розгляд даної справи на особистий контроль.

Слід також нагадати громадськості, що даний місцевий кримінальний "авторитет" приховувався від слідства 6 років, перебував у міжнародному розшуку і наприкінці 2017 року сам здався поліції. Опісля чого Ужгородський міськрайсуд обрав йому запобіжний захід тримання під вартою без можливості внесення застави.

У подальшому, 4 липня 2018 р., інша скандальна колегія цього ж Мукачівського міськрайсуду під головуванням Н.Морозової, після первинного розгляду, засудила В.Копчу. Однак лише за "хуліганство", всупереч законодавству, шляхом перекваліфікування, з власної ініціативи, його дій із п.7 ч.2 ст. 115 Кримінального кодексу України на ч.4 ст.296 ККУ, і позбавивши його волі всього на 4 роки.

Незаконність такого рішення суду 1-ї інстанції тоді, наприкінці лютого 2019 року, підтвердив і Львівський апеляційний суд, який скасував вирок по "хуліганству" і направив справу на новий розгляд назад в Мукачево.

Також ще в січні 2014 р. СБУ оголошувала В.Копчу в розшук за вчинення іншого тяжкого злочину - організацію каналу нелегальної міграції, а саме, у створенні організованої групи, керівництві підготовкою та вчиненням її членами незаконного переправлення осіб через державний кордон України, а також безпосередній участі у скоєнні злочину цією групою.

Однак, за наявної інформації, після передачі матеріалів даного кримінального провадження СБУ до Слідчого управління закарпатської поліції, справу "замнули". І причетні до цього заступник прокурора області О.Василенко та процесуальний прокурор В.Ісак, який неефективно підтримує державне обвинувачення В.Копчі і в справі про вбивство вчителя у Великому Березному.

04 березня 2020р.

Теги: Копча, вбивство

Коментарі

Сусід 2020-03-05 / 21:32:14
Вже купуйте памперси і пудкладки бо вернувся босс копчоний. Заброніруй іване місто собі на цинтарю.

дід 2020-03-05 / 19:04:50
Бачу взявся за Гаврилюка Демянчук.
Він забув долю Штефанюка і Шимон а, котрі хотіли підсидіти прокурора області, а потім опинитися самі на задвірках. Тебе гуцуле із лазівщини чекає їхня участь.

Феміда 2020-03-05 / 18:53:47
Суд в Україні найгуманніший , хто має грощі той не седить...,а хто має багато грошей той не винний! Ось так товарищі

Пенсіонер у відставці 2020-03-05 / 16:19:15
Вже нічого не змінити і розберуться між собою постраждалі сім‘ї згадуючи в думках того, через кого все сталося. У того тепирь істерія.

пенсіонер 2020-03-05 / 15:19:07

Менше всього мене турбує доля молодого генерала Гаврилюка. А ось як далі жити і ходити по одній вулиці із вбивцею сім'ї вбитого вчителя у невеличкому гірському райцентрі, де кожний кожного знає... Оце страшна біда!

Кому люди будуть по цій справі "здоров'я просити" - неважко здогадатись. І генерал із своєю бандою точно є у цьому списку.
Ну і кому після цього потрібна така "оновлена" та "протестована" прокуратура? Хто їй повірить з такими "кадрами"?
Скажу більше, так і до самосуду із "стовпом ганьби" перед ОДА дуже недалеко....А
А там і генеральська пенсія може йти тільки на ліки до ... землі, до якої може бути набагато ближче, ніж мені.
Якось так мені це паскудство видиться...

До пенсіонера 2020-03-05 / 14:39:07
Гаврилюк забезпечив уже безбідне життя не лим мвоє ай і своіх дітей, тому за нього переживати нема чого, хуже намного простим людям з такими прокурорами і таким рівнем життя

Анна пенсіонерка до пенсіонера 2020-03-05 / 11:32:30
Пане пенсіонер ! Я теж пенсіонерка і нам з Вами не треба переживати за тих людей який треба робити до пенсіїї.А треба думати про вихід нам на той світ бо ми вже своє прожили , і не треба радіти за Гаврилюка. Пес псові очі не виїсть. Була би шия , а ярмо буде.Тим більше такий гадюшник як у прокуратурі(це видно з коментарів)

пенсіонер 2020-03-05 / 10:21:01

Слів нема... Це повний п...ц!!!
Думаю, це останній цвях у кришку "гробу" Гаврилюка на його посаді обл. прокурора та подальшій роботі в прокуратурі взагалі.
А також всіх його підлеглих, хто причетний до такого вироку суду по цій справі.
Гаврилюк зараз в Києві проходить атестацію. Думаю, що зворотній квиток до Ужгорода йому вже не знадобиться... Тільки додому до Львова.
Це, звісно, стосується і інших прокурорів, що причетні до цієї справи. НА ВИХОД!!!

Ваня 2020-03-05 / 09:56:12
До Крука.
Бо много березнян ненавидять Каменцовських бандітув з яких був і вбитий Опаленик ще більше чим Копчу. Каменцовські самі жорстокі і беспредєльні бандити і на їхніх руках крові не менше. Най усі там перестріляються але загиблий Опаленик ничим не ліпший за Копчу такий само бандит просто ще не встиг когось забити.

Крук 2020-03-05 / 08:44:41
Best правий на всі 100%.А Березняки якби були Березнянами з великої букви,то кончений би поплавав попід лед зразу як тільки появився в селі...

Best 2020-03-05 / 07:51:33
А х*лі ви хочите як при яникови: ізнасиловали дівчину, забил, завили у ковйор і запалили. А суд вірить що її просто хотіли нагріти! Но так і та власть за яку 93% закарпаців проголосовало?

Вуву 2020-03-05 / 07:28:07
Без всякого сумніву ...
Що якби копчений вбив когось із цих суддівських дітей.
Вониб йому кинулиб від душі пожиттєво.
А так вбив і не винен.
Може тоді в кримінальний кодекс статтю дописати ...
Що всякий вбивця який заплатить суддям 100.000 $ буде визнаний не винним.
Тоді точно що кожен буде знати на що може розраховувати щоб вбити того кого хоче.
Ps. Ну от може сьогодні якщо рябу шапку копнуть в сраку ...
То наче є новий шанс що почнуть
бандитів садити так як на весну картоплю.
І ДАЙ ТО БОЖЕ.!

Варош 2020-03-05 / 07:15:06
ЯК ТУТ НЕ ЗГАДАТИ ЛІНЧА.

до вароша 2020-03-05 / 07:12:46
Потерпілі, адвокати, працівники суду Доступ з єдиного реєстру судових рішень. активісти-аферісти ходять на резонансні справи +журналісти. Все таємне стає явним. Якому богу ти служиш ужгородець. Бог не вчить лецимірити і брехати. 6 вистрілів з 1 ружья і стріляв один, ліві свідки, списують на загиблого

ужгородець 2020-03-05 / 06:50:56
Цю статтю явно видно писав хтось з прокуратури ,а не громадськість.Бо громадяне не мають доступа до справ. Я нікого не захищаю але псраві стіьки багато років і тільки тепер проснулася громадськість.Це проснувся якийсь з прокуратури і пише на своїх колег. Це жах які там люди працюють,що ллють лайно один на одного.Все в житті має кінець.А життя це бумеранг.той ,що пише отримає теж саме. але можливо на свох дітейЦе перший тиждень великого християнського посту, а той з хвостиком робитьне спить своє.Люи схаменіться не вводіть во іскушеніє,якщо вірити у бога.І ще цікавий факт :три судді судять , а прокуратура винувата.Це повний бред

злий 2020-03-05 / 01:40:57
Зовсім вже страх втратили правопохоронці :(

Вуву 2020-03-04 / 23:55:17
Все як завжди.
Поки при владі і далі "дуже ефективний" авакян і не менш свій в доску для зЄ ... ряба шапка ... Який гальмує за бабло всі судові процеси і подання а під ним сидить "гаврило" такі вироки будуть нормою.
Тепер головою гнилойі риби є "ПРИПІ*ЗдЄ*НТ"
При вальцмані таможня щорічно розкрадала від 100 до 200 млрд .
Змінили очільника СБУ (який повинен розкривати кримінал по всіх цих стратегічно державних справах ) ... і начальника таможні.
ДИРКА В БЮДЖЕТІ СТАЛА ЩЕ БІЛЬШОЮ
Питаня ... "бубочка" а де бабло поділось ???
Цеж МІЛЬЯРДИ а не міліони.
Чи твойі друзі будучи у владі
РАЗОМ З ТОБОЮ
повинні дотиснути Украйіну
остаточно ?

Вуву 2020-03-04 / 23:41:09
Якби .
Якби це була чечня чи дегестан.
Йогоб зар ізали як барана в першу ніч на волі.
То там би він сам просив би у судді відсидку.
Але ми всі такі віруючі ... Тому вбивця вийде і знов почне кримінал бравурно вихваляючись минулим вбивством і наганяючи страх на всіх ...
Навіть на тих прокурорів і суддів які його виправдали.
Де та козацька шляхетність оспівана в баладах де смерть ворога - супостата
НЕ ВВАЖАЛАСЬ ГРІХОВНОЮ АЛЕ БУЛА СПРАВОЮ БЛАГОРОДНОЮ І НАВІТЬ БОГОУГОДНОЮ ...
БО ОЧИЩАЛА ВІД ЗЛА СУСПІЛЬСТВО.
І ДОВОДИЛА ТОЙ ПОСТУЛАТ ЩО ДОБРО ПЕРЕМАГАЄ ЗЛО.
ФІЛОСОФІЯ (скажете ви) ?
Можливо.
АЛЕ ДІЄВІСТЬ ТОГО БУЛА ДОВЕДЕНА ЕФЕКТИВНІСТЮ.
МОЖЕ ТОМУ ВІРА В БОГА БУЛА БІЛЬШОЮ.
А тепер віра слабка і так собі
"ПРАЗНИКОВО ТРАДИЦІЙНА"
(Ну там Різдво ... І Велкдень )
От тому і маєм.

черничко батя 2020-03-04 / 23:32:34
Не у всіх няньо головний лікар міськоі лікарні. Я самий рижий і рижішого немає. Чим май рижий тис май пробивний.

Ужну 2020-03-04 / 23:29:16
Як такий дебілоід-імбіцил на юрфак ужгородський попав?

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини