Продюсер "Суспільного" на Закарпатті збирається пропагувати "русинство" всупереч фахівцям і Україні

Поки держава "не вирішила", "як їй поводитися з русинами", Євген Тичина вирішив займатися пропагуванням русинства на власний розсуд

Євген Тичина
Євген Тичина

Молодий продюсер філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Закарпатська регіональна дирекція» Євген Тичина вирішив, що уже здатен замінити собою фахівців у сфері мовознавства, етнографії, історії, державної безпеки, управління державою та політики тощо, а тому вирішив взяти на себе тягар відповідальності у сфері пропагування такого неоднозначного явища як русинство.

В інтерв'ю журналістці Наталії Толочко молодий чоловік, розповідаючи про зміни, які відбудуться на телеканалі «UA: Закарпаття» у 2020 році, у відповідь на чіткі запитання автора без жодного сумніву вивів русинів на рівень окремого народу з окремою, "не українською" мовою. За яким однозначно проглядається окрема державність, але "негативний шлейф сепаратистів, які мріють про територіальне розділення" Є.Тичина воліє не помічати. Орієнтиром для нього є досвід сусідніх країн, які толерують і пропагують русинство як, у випадку Угорщини, зручний політичний важіль для втілення своїх ревізіоністських інтересів, а у випадку Словаччини - як спосіб розділення монолітної і впливової української меншини на взаємопоборюючі та маніпульовані тамтешньою владою сегменти (класичне divide et impera - розділяй і володарюй).

Попри те, що в Україні русинство активно використовується державами, зацікавленими в розчленуванні України, зокрема, фактично, було створене і профінансоване на Закарпатті спецслужбами Російської Федерації, яка спершу в аналогічний "гібридний" спосіб "освоїла", а згодом прямо окупувала українські Крим і Донбас,  Є.Тичина не бачить в цьому жодної проблеми. Більше того, вважає, що "етнічне Закарпаття, діалект, традицію, культуру, мову" закарпатців можна пропагувати виключно під цим сумнівної якості політичним брендом. І переконаний, що якщо він "працюватиме" на розвиток русинства, то плоди цієї праці не будуть використані Росією.

А тому, мабуть, Є.Тичині перед тим, як братися за те, в чому, за його власним зізнанням, він "не є фахівцем", варто поспілкуватися з тими, хто такими фахівцями є. А заодно побесідувати з людьми в українській спецслужбі, які зможуть розповісти йому цікаві факти з історії виникнення і деякі сучасні реалії цього питання на Закарпатті.

— Як ставиться Київ до програми для русинів, адже вони не є національною меншиною? Чому ця програма досі виходить?

— На жаль, за русинами тягнеться негативний шлейф сепаратистів, які мріють про територіальне розділення. Багато в чому вони самі посприяли цьому. Але є люди, які ідентифікують себе русинами, й ми це пояснюємо в Києві. Наводимо приклад сусідніх країн, у яких вони визнані меншиною й де для них виходять телепрограми. А в Україні ми кажемо, що їх немає: законодавчо вони не визнані корінним народом, хоча вони є вихідцями із Закарпаття. ПАТ «НСТУ» мусить забезпечити культурологічні потреби цих людей. Держава має вирішити, як їй поводитися з русинами. Поки що держава робить вигляд, що їх не існує.

— Ви не думаєте, що ця програма небезпечніша за російську?

— Русинська? Ні, навряд чи. Тому що це програма про етнічне Закарпаття. Діалект, традиція, культура, мова. Те, що ми називаємо закарпатським діалектом, а за кордоном це називають русинською мовою, програма про це. Я не вважаю її небезпечною. Там немає нічого небезпечного, там працюють чудові редактори. Там усе добре, ми працюємо з редакторкою, щоб вона готувала матеріали у форматі сторітелінгу, щоби змінити ставлення до цієї громади, яка себе називає русинами. Щоб це не сприймалося як сепаратизм, частина діяльності групки, орієнтованої на ворога Росію.

— Але ж це справді пов’язано. Мовознавцями давно доведено, що русинської мови не існує, вона не може бути кодифікована, бо це суміш діалектів, це витворене штучно, так ніде на Закарпатті не говорять, як у цій програмі… І як тоді буде відбуватися титрування русинської програми?

— Українською, звісно. Бо це ж не є українська мова, тому має бути перекладено. Я в цьому не є фахівцем, але скажу, що ці люди є. Краще ми будемо з ними працювати, ніж із ними працюватиме Росія.

13 лютого 2020р.

Теги: русинство, НСТУ, Тичина

Коментарі

ДоБубу 2020-02-21 / 18:05:21
Так пояснюйте се людям, щоби розуміли!

Вуву 2020-02-16 / 18:19:39
В словаччині є і украйінські культурні товариства і русинські але пори свою окремішність все рівно поволі йде процес обєднення бо є розуміння того що русини це ті самі украйінці з певними локальними етнічними ознаками і свойіми звичаями.
Але все рівно украйінці.
Так як скажімо в польщі кашуби і сілезці (шльонзаки)
Як в чехійі моравці ...
Як в німеччині баварці.

Справедливість 2020-02-15 / 21:26:41
Щось серйозне можна почути від русинів,крім розкладки та те, що десь визнали?

Олександр 2020-02-15 / 17:56:47


Коментар видалено. Адмін


Вуву 2020-02-15 / 16:26:26
Власне шо не бачать.
Бо якби бачили то не писалиб чорті шо.
... Хочаб тому що русинство ні
в Сербвйі ні в Словаччині не являється тим чинником на якому сепаратисти сусідньойі крайіни прагнуть зробити під себе анексію
Частини територійі .
Тбтб. Там в цій ролі виступає конкретно хунська спільнота.
А от у нас ......

Бачать 2020-02-15 / 15:54:04
Бачать- у них не так файно, як у нас, у нас ліпше.

Макс 2020-02-15 / 14:06:35
Всюди бачать різницю між русинами та московією лиш у нас нє

Мом 2020-02-15 / 13:10:38


Коментар видалено. Адмін


лакмусовий папірець 2020-02-15 / 12:24:33


Коментар видалено. Адмін


Вуву 2020-02-14 / 21:06:12
А коли в нас було НЕ ТАК.
коли з однієйі крайності кидались в іншу.
... І при цьому казали що це благо .
Ось таке державотворення.
Русинам дай.
Євреям дай
Маскалям дай
Хунам залиши.
*********
А ЩО ТОДІ ДЛЯ УКРАЙІНЦІВ І САМОЙІ УКРАЙІНИ. ?

Гор 2020-02-14 / 20:51:33


Коментар видалено. Адмін


Вуву 2020-02-14 / 20:36:04
Звичайно що думки можуть бути різними. Це нормально.
Але треба памятати що саме русинство ... воно не в чистому вигляді так як гламур.
За ним стоятимуть ті хто має певні політичні цілі .
Ну і звичайно гроші.
А тепер дайте відповідь для чого так постійно підіймається і виноситься питання русинів ?
Якщо в Закарпатті всі говорять так як хочуть і це не впливає на нормальні стосунки між людьми.
Інакше кажучи ... Нема ніякого протистояння або утисків.
Проте є федараст ліліпутін
Фейковий двійник і вірні соратники федарастійі хуни ...
Які мають кожен окремо свойі політичні інтереси .
А далі ви все знаєте.

лакмусовий папірець 2020-02-14 / 20:00:01


Про плюралізм і свободу слова розкажіть в Росії, Криму і на Донбасі. В Україні - війна. І ви - союзники ворога. Коментар видалено. Адмін


Справедливість 2020-02-14 / 18:44:07
Спецслужби бамбук курять. В соцмережах повно фактів підбурювання слабких мізками різною окремішністю.

алас 2020-02-14 / 17:03:30


Перехід на особистості. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Місцевий месному. 2020-02-14 / 13:38:53
Ми з родиною корінні закарпатці і не вживаємо слів отлічавутья, свУй і т.д. Говоримо закарпатським діалектом, але діалекти на Закарпатті є різні в кожному районі свій і це треба поважати, тим самим місцеве населення, села, міста , району поважаємо. Та одна в нас літературна українська мова для загального вжитку, а русинство штучно придумане, Русини це стара назва українців. Окремої такої національності немає бо тоді на Закарпатті кожен район можна поділити на нації. Русини Мукачева, русини Хуста, русини Перечина які взагалі не так розмовляють як Виноградово чи Іршава, це їхнє право як місцеви і хто прийде жити у цю місцевість то повинен навчитися. Отже це придумана суперечка, а Україна в нас одна. сусідні держави визнали б і 10 національностей на Закарпаті, бо наша Держава велика, а їхні маленькі. Донбас 2 нам не потрібен.

Справедливість 2020-02-14 / 12:55:23
Месний, розкладка - це не науковий рівень. Де науковці з аргументами? Весь час якісь клоуни вилазять.

Месний до русин-українець 2020-02-14 / 10:25:43


Реклама - платна. Реклама русинства на сайті Закарпаття онлайн - неможлива. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2020-02-14 / 08:19:58


Перехід на обговорення особистостей. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Русин-українець 2020-02-14 / 00:15:52
В мене два питання: 1.Як може пояснити кожен, хто називає "окремим народом" так званих русинів, що була Київська Русь, Галицька Русь? Русинами себе називали всі жителі сучасної України, і паралельно прижилася самоназва українці. Але ж це синоніми. Вчіть історію, шановні "русини". 2.Стосується так званої окремої русинської мови. Так ось: на Закарпатті кожен район, а іноді пів району навіть мають свої мовні особливості. Не треба стверджувати, що на Рахівській Гуцульщині використовують слово "лем", або не треба стверджувати, що на Іршавщині кажуть "бошкати" або сипати воду замість лити. На Свалявщині є бігляс, на Виноградівщині є вошолу(і)в, а всі розуміють як праска. І тих слів є тисячі. Немає окремої єдиної "мови" на території Закарпатської області. Це все різні діалекти однієї мови, називайте її руською, але в сучасному світі це називається українська мова. Всі спекуляції роздмухують сепаратисти за чужі гроші, чи то мадярські чи то москальські.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини