У четвер, 23 січня в Ужгороді відбудеться судове засідання щодо скасування дозволу на будівництво ВЕС на Боржаві

Йдеться про судове засідання у справі визнання дій ДАБІ протиправними та скасування виданого нею дозволу на скандальне будівництво 34-х гігантських вітряків, які планують розмістити на унікальному Боржавському хребті.

У четвер, 23 січня в Ужгороді відбудеться судове засідання щодо скасування дозволу на будівництво ВЕС на Боржаві

В четвер, 23 січня о 9:00, Закарпатський окружний адміністративний суд під головуванням Сергія Гаврилка проведе засідання у резонансній справі щодо визнання дій Державної архітектурно-будівельної інспекції протиправними і скасування виданого нею дозволу на будівництво ВЕС на Боржавських Полонинах.

Рішення у цій справі очікувалось ще на минулому засіданні, яке відбулось 27 грудня 2019 р. 

Однак під час постановлення судового рішення за наслідками розгляду справи виникла необхідність у з'ясуванні обставин, що потребують додаткової перевірки та надання додаткових доказів, а саме необхідно з'ясувати, зокрема обставини з приводу неврахування (чи врахування) відповідачем під час видачі спірного дозволу питання щодо під’їзних шляхів до місця розташування об’єкта будівництва. Вказана позиція була висловлена під час судових дебатів представником позивача адвокатесою Н.Майстренко.

З огляду на вищевикладене, з метою повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи по суті, враховуючи неможливість об'єктивного вирішення спору без надання додаткових доказів, суд поновив судовий розгляд справи на підставі статті 227 КАС України.

Тобто суд має на меті додатково з'ясувати наявність у забудовника правових підстав для використання земельних ділянок під будівництво під’їзних шляхів і технологічних проїздів для ВЕС, а також під прокладання кабелів. Тож на наступному засіданні представники ДАБІ і ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» мають надати суду відповідні документи. 

Основними порушеннями, на які посилається позивач ГО "Міжнародний інститут людини і глобалістики "Ноосфера", є наступні: забудовником не були виконані екологічні умови, прописані у висновку з оцінки впливу на довкілля (які є обов’язковими до виконання); на момент розгляду  ДАБІ заяви забудовника було відкрито два судових провадження, що стосуються планованої діяльності – згідно законодавства, у таких випадках розгляд документів зупиняється; територія планованого будівництва призначена для рекреації та туризму, а не для будівництва вітроелектростанцій; територія будівництва  накладається на об’єкт Смарагдової мережі – природоохоронної території, що перебуває під захистом міжнародних правових актів. 

Тема скандального проекту будівництва на одній з найбільш привабливих і найдовших гірських полонин Карпат стала резонансною не лише на Закарпатті, але і по всій Україні. Спільнота «Врятуй Боржаву» об’єднує любителів гір – місцевих мешканців, а також науковців, туристів, пілотів, лижників, велосипедистів та інших активних верств населення з усіх регіонів нашої країни.  

Аби наглядно продемонструвати шкоду, яку незворотньо нанесе вітропарк Боржаві в разі розміщення на хребті вітряків, оприлюднив на своїй сторінці Іштван Цап: "На перших етапах проекту формуються майданчики для будівництва фундаменту та монтажу вітряка. Враховуючи надзвичайно круті схили полонини, особливо на ділянці від Великого Верху до Стою, розміри ділянки надзвичайно важливі з метою оцінки того, скільки треба буде «зрізати» з хребта для їх облаштування. Враховуючи дуже круті (35’-45’) схили облаштування вищенаведеної ділянки можливе десь на глибині від 20 м (!) від вершини хребта – в результаті отримаємо в хребті «діру-котлован» глибиною 20 м, шириною 48 м і довжиною 90 м. Від Стою до Великого Верху необхідно облаштувати 10 (!) таких штучних котлованів. Очевидно, що десь на такій же глибині необхідно буде прокласти дорогу, яка з’єднає між собою майданчики.

Обсяг земляних робіт при облаштуванні одного майданчика такого розміру – приблизно 40 тис куб м (десь 5000 од самоскидів типу КАМАЗ).

Щодо фундаменту під вітряк. Обсяг виїмки грунту при облаштуванні фундаменту одного ВЕУ - 1400 куб м. Для перевезення такої кількості землі необхідно задіяти десь 200 од самоскидів типу КАМАЗ. Глибина плити фундаменту – 4 м., глибина паль під фундаментом – 15-20 м. Для фундаменту і паль необхідно понад 1000 куб м бетону – понад 140 міксерів-бетономішалок. При цьому необхідно врахувати, що вага одного такого міксеру – понад 30 т. Загальна вага одного фундаменту з врахуванням використаної арматури становить понад 2000 т – вага десь 1500 легкових авто середнього класу.

І найголовніше. Водоносні шари на полонині Боржава залягають на глибині 5-15 м. Враховуючи, що для облаштування будівельного майданчика треба зрізати десь 20 м. хребта, а глибина самого фундаменту 19-24 м. (4 м. плита, 15-20 м. - палі), водоносні шари будуть знищені повністю. Казковий водоспад Шипот знищимо своїми руками…"

Аби зупинити ймовірну руйнацію та знищення перлини Карпат, усіх небайдужих запрошують на судове засідання, яке відбудеться за адресою: м. Ужгород, пл. Богдана Хмельницького, 21, справа № 260/1058/19 (біля готелю "Ужгород").

Більш детальну інформацію про хід даної справи можна знайти на сторінці спільноти «Врятуй Боржаву»: https://www.facebook.com/save.borzhava/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інфографіка - Артур Рущак і Іштван Цап

22 січня 2020р.

Теги: засідання, вітряки, Боржава

Коментарі

Вуву 2020-01-23 / 07:54:37
Чому ... НІ ОДИН З ДЕПУТАТІВ ВР.
ВІД ЗАКАРПАТТЯ НЕ ЗЯВИВСЯ НА СУДОВЕ ЗАСІДАННЯ ЩОБ ПІДТРИМАТИ
ГРОМАДСЬКИЙ СПРОТИВ.
мова не про злодійів і бариг повязаних з наркотою а про мажоритарників ... Які себе так позиціонували як
"ДУЖЕ НЕЗАЛЕЖНИХ" .?
Де ви аууууууу .

Вуву волівчанину 2020-01-23 / 07:41:20
Тобі до наталки м. так далеко ... Шо за рік пішки не дійдеш.
Краще розкажи що ти зробив щоб навколо твоєйі хати росли ліси і цвіли квіти.?

Вуву 2020-01-23 / 07:36:20
А це тому що в Ужгороді живуть мислячі люди і не байдужі .
Тоді як деякі верховинці настільки заняті присадибними справами що йім все до лямпи ...
І вітряки і ліси .
Буквально все ... Аби лишень тільки це все не торкалося ані йіх хозяйства ані йіх самих.
А далі вилазять всякі "верховиньські питання"
А чому ???
А ТОМУ ЩО ТРЕБА ДУМАТИ ГОЛОВОЮ А НЕ ЖОПОЮ.
БО ТОДІ БУДЕ СПРАВЖНЯ ЖОПА.
"ПОВНА ЖОПА"

верховинець 2020-01-23 / 07:15:35
Дивна справа чомусь більше вітряки турбують ужгородців, ніж тих, хто живе біля боржавських полонин

Пташний грип 2020-01-23 / 05:03:58


Посилання на іноземний сайт іноземною мовою. Коментар видалено. Адмін


волівчанин 2020-01-22 / 21:02:46
Наталка Майстренко,вуву,зоро - почому опіюм для народу.

Вуву 2020-01-22 / 20:36:06
А чого мовчить премєр ?
Чого мовчить президент ?
Шо за ХУ&НЯ ВІДБУВАЄТЬСЯ В КРАЙІНІ.???
Чи сам зЄля з премєром зацікавлені в тому щоб зруйнували в нашій крайіні такі гарні місця.
ЧИ ВОНИ З ТОГО ТЕЖ БЕРУТЬ ВІДКАТИ І ВІДЖИМАЮТЬ БАБЛО ЯК ПАПЕРЕДНІК ВАЛЬЦМАН.???
ЧОГО МОВЧИТЬ УКРАЙІНСЬКА ДІАСПОРА.?

Вуву 2020-01-22 / 20:28:40
Я спробую простіше.
Населення ... ВСІ МИ НА СВОЙІХ ГАМАНЦЯХ ВЖЕ ВІДЧУЛИ ЩО ТАКЕ "зелена електроенергія" ...
ЯКА НА 25% Є ДОРОЖЧОЮ ЗА ЗВИЧАЙНУ.
НАРОД !!!
ВИ ХОЧТЕ ПЛАТИТИ ЗА СВІТЛО ЩЕ ДОРОЖЧЕ "по зелених тарифах" ???
ЯКЩО НІ !?
ВИЙДІТЬ ПІД СТІНИ СУДУ .
СКАЖІМО СВОЄ НІ !
НІ ВІТРЯКАМ НА СВИДОВЦЮ.!!!

зоро 2020-01-22 / 20:19:58
ВІТРЯКИ НА БОРЖАВІ - ЦЕ ЧОРНОБИЛЬ ДЛЯ КАРПАТ
НЕВЖЕ ЇМ МАЛО МОЖЕ ВДАВЛЯТСЯ НЕ ТІЛЬКИ РОГАТІ А І ЇНІ ПРИХВОСНІ- ЛЮДИ СХАМЕНІТЬСЯ ---НЕВЖЕ НЕ ХОЧЕТСЯ ЗРОБИТИ ЩОСЬ ДОБРЕ ДЛЯ ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ
ЗРОБІТЬ ЩОСЬ ДОБРЕ ВАМ ЗАРАХУЕТЬСЯ
БОРЖАВА ЦЕ ПЕРЛИНА КАРПАТ- ЯКУ ТРЕБА БЕРЕГТИ ЯК ЗІНИЦЮ ОКА--ВАНА ДАЕ ЗАРОБІТОК СОТНЯМ СІМЕЙ ЦІЛИЙ РІК -ЯКІ НЕ МОЖУТЬВИЇХАТИ НА РОБОТУ ЗА КОРДОН ----НЕ ДАЙМО ЗНИЩИТИ ПЕРЛИНУ КАРПАТ ІНЕКШЕ НАШІ ПРИЙДЕШНІ ПОКОЛІНЯ НАС ПРОКЛЯНУТЬ----А ЧИНУШІ ЯКІ ПРОДАЛИСЯ РОГАТОМУ ЗА ПЯТЬ КОПІЙОК БУДУТЬ ПРОКЛЯТІ АЖ ДО СЬОМОГО КОЛІНА -ЕДНАЙМОСЯ СВІТ НЕ БЕЗ ДОБРИХ ЛЮДЕЙ

Наталка Майстренко 2020-01-22 / 18:06:34
Оце так візуалізація! Очманіти. Отак поговорили-подебатували в засіданнях, усміхнені адвокати забудовника повправлялися в процесуальних віражах, петлях і юридичних кривих Гаусса, відвісили пару-трійку реверансів, зафлудили справу "науково-правовими" спамами платних екпертів, типу - все по нормам, по фен-хую, а тут в деталях криється такий рогатий! Так це ж справжнє лихо. І тут вже не до коректних "вибачте-пробачте" білих ковнірців юристів від Inicialis

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини