На Закарпатті садівник-аматор вирощує екзотичну азіміну (ФОТО)

Азіміна (Asimina triloba) - рослина для України поки що незвична, однак останнім часом вона доволі активно завойовує вітчизняні сади. Через неймовірну морозостійкість азіміна – вельми перспективна культура для багатьох регіонів України. Вирощує це дивовижне дерево і садівник-аматор із Закарпаття Василь Чалбаш.

На Закарпатті садівник-аматор вирощує екзотичну азіміну (ФОТО)

Не тільки вирощує, а навіть заснував розсадник, де з’являються на світ чимало екзотичних для України дерев, зокрема і азіміна.

“Asimina triloba родом з Америки. Це дуже морозостійка культура, в Україні є приклади що ці дерева витримували морози до -29. Це єдиний представник родини Аннонових, який може рости в нас, фактично єдиний тропічний фрукт, який можливо вирощувати в наших широтах. Азіміна має найсмачніші фрукти які я коли-небудь куштував, її варто вирощувати в саду. Запах плодів нагадує ківі, полуницю та банан разом взяті. А смак як банан, ананас і манго змішані разом”, –  розповідає садовод-любитель із Закарпаття Василь Чалбаш.

“Недавня дегустація плодів різних сортів та поїздка в Чехію в розсадник показала, що сортові форми мають великі переваги в порівнянні з сіянцями, тому було вирішено будь-якими методами привезти з авторитетного розсадника щеплені саджанці різних сортів. Смакові якості кожного сорту мають особливі відтінки! Сорт - це вже не “лотерея” як із сіянцями. Авторитетний сорт - це гарантія урожайності дерева та хороших смакових якостей плодів”, – додає Василь Чалбаш.

“Садити потрібно мінімум два деревця для перезапилення. Одне дерево дуже мало плодів буде давати. Особисто моя рекомендація - садити хоча б 4 дерева в ряд, або краще квадратом, щоб гарантовано мати хороше перезапилення і багато плодів. Дерева можна посадити по через 3-4 метра. Дерево тіневиносливе”, – радить садівник-аматор.

Зацвітає азіміна в перших числах травня, ще до появи листя, великими квітками до 3-5 см. Плоди у азіміни завдовжки від 10 до 20 см, а вага кожного плоду може сягати півкіло. Окремі плоди здатні заважити навіть 800-1000 грам а то й більше.

Аграрії Разом

26 грудня 2019р.

Теги: азіміна

НОВИНИ: Світське життя

20:04
/ 8
"Сукня має бути яскравою і блискучою": як на Закарпатті виготовляють традиційне ромське вбрання
16:28
/ 6
Нетипова для Закарпаття: поблизу Ужгорода фермер Віктор Карабін вирощує гречку
13:51
/ 1
У Карпатах побільшало вовків і шакалів. Чи можуть вони бути небезпечними для людей?
11:26
/ 1
"Океан Ельзи" випустив першу пісню нового альбому – "Мукачево"
21:38
/ 3
Закарпатський розробник виробництва паперу з опалого листя отримав Європейську премію молодих винахідників
21:34
/ 2
340 млн переглядів у Youtube, 41 млн у Facebook: 17-річна закарпатка стала відомою, коли за 16 секунд розібрала та зібрала автомат
12:43
80-річний велоспортсмен з Мукачева долає по 200 кілометрів на день
20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
/ 1
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 3
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
» Всі новини